Zaznamenali jsme v tisku

červen 2005

13. června 2005 - MF Dnes: Vítejte na rekreaci u masového hrobu

V souvislosti s aktuálním děním kolem vepřína v Letech u Písku připomíná Luděk Navara současnou podobu bývalého koncentračního tábora pro moravské Romy v Hodoníně u Kunštátu: Zmocněnec vlády pro lidská práva Svatopluk Karásek o Hodoníně samozřejmě ví. 'Je to obdobný problém, ale tam je turistické centrum, a to budeme řešit, až se vyřeší problém v Letech u Písku. V Hodoníně to totiž není tak do nebe volající jako v Letech, kde je to naše vizitka přístupu k Romům,' říká.

13. června 2005 - Právo: Fischer vyznamenal 'lovce nacistů'

Zlatý Čestný odznak za zásluhy o Rakouskou republiku předal Simonu Wiesenthalovi v jeho vídeňském bytě rakouský prezident Heinz Fischer.

13. června 2005 - BBC Czech: Příběh slavkovské Tóry

Tóra, kterou ze slavkovské synagogy ukradli za války nacisté, je dnes majetkem židovské obce v anglickém Nottinghamu. Díky jejímu zájmu a péči byla synagoga opravena. Fotografie ze slavnostního otevření najdeme na stránkách české redakce BBC.

21. června 2005 - SME: Oratóriom otvorili šuriansků synagogu

Synagoga ve slovenských Šuranech byla po několikaleté rekonstrukci otevřena oratoriem Den světla a noc tmy, které zpracovává milostný příběh dvou vězňů z Osvětimi. Synagoga se má stát také památníkem šestistům šuranským obětem holocaustu.

23. června 2005 - Právo: Židé byli důležitou součástí odboje

V průběhu války se asi 5000 čs. Židů účastnilo po boku svých spoluobčanů Čechů, Slováků, Rusínů boje se zbraní v ruce proti nacismu a fašismu. Byli mezi nimi zástupci všech sociálních skupin. Asimilovaní Židé, sionisté, Židé z tradičních náboženských rodin, levicoví intelektuálové, komunisté, anarchisté. Muži i ženy, píše Tomáš Jelínek.

26. června 2005 - Právo - Na synagogu zůstaly jenom vzpomínky

Synagoga v Moravské Ostravě byla postavena podle plánů Franze G. Böhma v historizujícím maurském slohu v roce 1897. V červnu 1939 byla vypálena a rozebrána. Dnes na jejím místě stojí odchodní dům.

27. června 2005 - Týden: S dýkou pod talárem

Další díl cyklu Petra Podaného o druhé světové válce nese podtitul Denacifikace justice žalostně ztroskotala a popisuje situaci v německém soudnictví po skončení války: Už v červnu roku 1945 se ale otevřely obvodní a zemské soudy a na podzim byli jmenováni první prezidenti vrchních zemských soudů, píše Ingo Müller v knize 'Nevyřešená minulost'. Starý justiční aparát byl reaktivován i s původním hnědým osazenstvem. [Např.] v Bambergu mělo legitimaci NSDAP 302 z 309 soudců.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.