Zaznamenali jsme v tisku

květen 2005

1. května 2005 - Lidové noviny: Nenávist k Němcům necítím

Rozhovor se Zdenkou Fantlovou se týká jejího lístku vyhozeného na cestě z Mauthausenu do Německa, který se zachoval do dnešních dnů a paní Fantlová jej věnovala rokycanskému muzea: Připadá mi, že se to stalo před 250 lety! [...] Ale já jsem si ani tehdy nepřipadala jako oběť, která tomu peklu má podlehnout. [...] Ani potom jsem neměla divoké sny, noční můry, nijak to neovlivňovalo můj další život. Naopak mě to posílilo! Všechno má totiž rub a líc. Já se díky těm strastem naučila rozlišovat životní hodnoty. Nalézt, co je důležité - důležitý je jen život a vztahy mezi lidmi.

1. května 2005 - České noviny: Policie v Brně zabránila střetu mezi neonacisty a anarchisty

Povolená demonstrace svolaná Národním odporem proběhla v Brně klidně a bez větších problémů za doprovodu policejních těžkooděnců, kteří chránili asi 250 neonacistů před útoky anarchistů.Průvodu se snažila zabránit výzva, kterou sepsala židovská obec, romské spolky a některé známé osobnosti. Akce ale za zákona nemohla být zrušena. V průběhu pochodu podle tajemníka Novotného nenastaly důvody k jejímu rozpuštění.

2. května 2005 - Českolipský deník: Žena, jež přežila holocaust nyní popsala lidem své pocity

Paní Irena Ravelová pochází z Kolína a byla vězněna v Terezíně. Minulý týden přednášela o svých osudech v Akademii Jana Amose Komenského v České Lípě u příležitosti blížícího se 60. výročí osvobození.

4. května 2005 - MF Dnes: USA vyhostí nacistického válečného zločince

Jack Reimer, který žije ve Spojených státech přes padesát let, se podílel na likvidaci varšavského ghetta a přímo se zúčastnil vraždění Židů v Polsku. Původem etnický Němec z Ukrajiny se ke svým činům přiznal a bude co nejdříve vyhoštěn.

6. května 2005 - SME: Moldavskí židia si pripomenuli obete holokaustu

Během druhé světové války byla Moldávie součástí Rumunska a v ghettu v Kišiněvě bylo internováno asi 12 000 Židů, z nichž většina byla umučena hlady. Od roku 1993 je na místě bývalého ghetta pamětní deska.

7. května 2005 - Právo: Přímo pod nosem Heydricha pomáhala Židům

Helena Vovsová pomáhala v sídle Reinharda Heydricha v Panenských Břežanech asi 120 Židům nasazeným na práci: Pomáhat lidem ve válce pro mě byla samozřejmá věc. Ani jsem to za odboj nepovažovala. I když jsem si kolikrát užila strachu ažaž. Po šedesáti letech a složitých jednáních se státními úřady se konečně dočkala oficiálního uznání - 8. května obdržela osvědčení účastníka národního boje za osvobození ministerstva obrany.

10. května 2005 - Právo: Uhl žaluje Ransdorfa kvůli výroku o táboře v Letech

Petr Uhl podal trestní oznámení na europoslance za KSČM Miloslava Ransdorfa pro jeho nedávný výrok, že ohledně Letů se bezuzdně lže. Žádný skutečný koncentrák tam nikdy nebyl. Ransdorf touto větou vysvětlil své rozhodnutí hlasovat proti usnesení EU, které vyzvalo českou vládu k odstranění vepřína v Letech u Písku.

11. května 2005 - České noviny: Předák španělských nacistických vězňů přiznal, že léta lhal

Předseda barcelonské organizace lidí vězněných nacisty Amical Mauthausen Enrike Marko o sobě po celá léta tvrdil, že byl vězněn ve Flossenbürgu, poskytoval rozhovory, napsal vzpomínkovou knihu a stal se nejznámějším představitelem bývalých vězňů ve Španělsku. Nedávno byly některým historikům jeho výpovědi podezřelé a Marko se ke lži přiznal: Myslel jsem si, že lidi o mne projeví větší zájem. Také jsem svět informoval o utrpení tolika lidí vezněných v koncentračních táborech.

13. května 2005 - Noviny Svitavska: Přibližují studentům historii

O škole, na níž se pedagogové intenzivně věnují vzdělávání svých studentů o holocaustu, píše regionální deník: gymnázium ve Svitavách připravilo projekt, v jehož rámci jezdí studenti do Terezína, Osvětimi a Černovic u Tábora.

15. května 2005 - Lidové noviny: Klaus: Paroubek je silný a zřetelný politik

V rozhovoru pro Lidové noviny se kromě jiného prezident České republiky Václav Klaus vyjádřil k aktuální problematice koncentračního tábora pro Romy v Letech u Písku: Ukazuje se, že to s tím táborem je složitější. Že to byl původně pracovní tábor pro ty, kteří odmítali pracovat. Zdaleka ne jen romský. Není to opravdu koncentrační tábor v tom slova smyslu, jak každý z nás podvědomě rozumí slovu koncentrační tábor a vidí Osvětim, Buchenwald a tyto věci..

20. května 2005 - Lidové noviny: Při nepokojích v Atenách zatčeno sto lidí

Asi 1500 lidí demonstrovalo v aténských ulicích proti plánovanému festivalu neonacistických a pravicově extremistických stran jako je německá NPD, italská Sociální alternativa nebo španělská Falaga. Sjezd by se měl konat letos v září a cílem akce je podle organizátorů sjednotit evropskou nacionalistickou mládež proti vstupu Turecka do Evropské unie a posílit společný postup proti nepřátelům evropské kultury.

20. května 2005 - Právo: Byl tábor v Letech koncentrační, nebo sběrný?

Tomáš Sniegoň uveřejnil v Právu své vyjádření k diskusím kolem koncentračního tábora v Letech u Písku: Miloslav Ransdorf a Václav Klaus prohlásili, že Lety nebyly opravdovým koncentračním táborem. Neuvedli ale, jak si oni dva takový 'opravdový' koncentrační tábor představují. Když navíc prezident demokratického státu vysloví přesvědčení, že v táboře, který bral evidentně protiprávně svobodu svým vězňům, vraždily epidemie a tyfus, a nikoli tedy věznitelé, nelze už asi mlčet. Takový výrok je totiž podle mého až nebezpečně blízko diskusím o tom, zda v Brzezince a Majdanku vraždili skutečně nacisté, nebo 'jenom' plyn.

21. května 2005 - Chebský deník: Mariánské Lázně a pochody smrti na jaře 1945

Rozsáhlý článek popisuje pochody smrti z evakuovaných koncentračních táborů, např. z Bergen-Belsenu nebo z Ravensbrücku na jaře 1945 a doplňuje je výpověďmi svědků: V bývalých Sudetech se k nám Němci chovali zle, ale Bavoráci říkali: děvčata, jděte domů... Vzpomínám si, jak jedno děvče vzalo z krechtu shnilou řepu a bylo za to zastřeleno.

23. května 2005 - Týden: Svůdný klam Třetí říše

Rozhovor s autorem stejnojmenné knihy Peterem Reichlem (viz Nové knihy - listopad 2004) vedl Jiří Kamen: Díky olympijským hrám v roce 1936 se podařilo vzbudit v zahraničí důvěru, že to s antisemitismem nebo pronásledováním oponentů ve třetí říši není tak hrozné. Vzniklo velmi nebezpečné zdání, že se třetí říše vyvíjí v jakousi 'pluralitní totalitu', což byl pochopitelně nesmysl.

24. května 2005 - MF Dnes: Objevuje se nová generace skinů

Politolog Miroslav Mareš hovoří o proměnách neonacistické scény u nás: Spíš než k radikalizaci dochází k výraznější koordinaci činnosti ultrapravice v celoevropském rámci.

30. května 2005 - Týden: Přežili jako 'ponorky' v jámě lvové

Nejnovější z článků o druhé světové válce od Petra Podaného ukazuje pozitivní stránku německé společnosti během holocaustu - muže a ženy, kteří pomáhali ukrývat své židovské spoluobčany. Zároveň zmiňuje jistý aspekt poválečné reflexe pomáhání: Pozdější snahy mnoha Němců 'přiživit' se na fenoménu pomáhání Židům vyprovokovaly publicistu a znalce tématu Petera Schneidera k 'humorné' poznámce, že 'Němci zřejmě ukrývali Židy tak důkladně, že už je po válce nešlo nalézt'.

30. května 2005 - Britské listy: Polovina Rakušanů věří v možný holocaust

Polovina z tisíce respondentů průzkumu American Jewish Commitee zatrhla u otázky Považujete za pravděpodobné, že židovský národ může být v příštích letech opět cílem pokusu o vyvraždění? odpověď více či méně pravděpodobné. Stejný průzkum proběhl i v jiných zemích: V USA nový holocaust považovalo za možný 41% dotázaných, v Polsku a Švédsku 40%, ve Velké Británii 36%, v Německu 32% a ve Francii nejméně 19%.

30. května 2005 - Deník Litoměřicka: Kufřík se otevřel posluchačům

Po té, co si mladý litoměřický hudebník Lukáš Pokorný přečetl knihu Hanin kufřík (viz Nové knihy - srpen 2003), nazval podle ní svou novou skupinu. O tom, zda je i tvorba kapely s undergroundovým nádechem inspirována holocaustem, se z krátkého rozhovoru nedovíme.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.