Zaznamenali jsme v tisku

září 2005

2. září 2005 - Romea.cz: Romové požadují část z odškodného pro oběti holokaustu

Evropské fórum Romů a travellerů se obrátilo na amerického soudce E. Kormana, který se svého času zabýval kauzou švýcarských kont, se žádostí o přidělení podílu z částky určené na odškodnění obětí holocaustu evropským Romům. Částka 500 milionů dolarů by měla být použita na ekonomický a sociální rozvoj romské menšiny v Evropě.

4. září 2005 - Romea.cz: Tři mladíci napadli v centru Prahy romský pár

K útoku na romského mladíka a jeho těhotnou přítelkyni došlo v Praze na Národní třídě u odchodního domu Tesco. Tři skinheadi nejdříve hajlovali, slovně a pak i fyzicky pár napadli. Všechny tři ihned zatkli příslušníci policejní hlídky a obvinili je z ublížení na zdraví a z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka.

5. září 2005 - Zpravodajství ČTK: Příběh Petra Ginze připomíná výstava koláží v Bruselu

Koláže Chavy Pressburgerové vystavené až do konce září v bruselském Českém centru zahajují festival Židé v Evropě. Příběhy lásky a temnoty, během něhož budou například promítnuty filmy Obchod na korze nebo Musíme si pomáhat.

6. září 2005 - Dženo: Rakouské kempy odmítají Romy

Ceduli s nápisem Kein Platz für Zigeuner (Žádné místo pro Cikány) vyvěsil u vstupu do kempu v Tyrolsku jeho majitel proto, že když v minulosti Romy ubytovával, bylo jeho zařízení vyškrtnuto ze seznamu prestižních ubytovacích zařízení pro turisty. Organizace, které příručky pro turisty vydávají, se proti tomu ohradila. Majiteli kempu hrozí vysoká pokuta, případně trestní stíhání.

7. září 2005 - iLiteratura.cz: aFrank, Anne: Deník, recenze a Frank, Anne: Deník, rozbor

Dva články věnované Deníku Anny Frankové najdeme na literárním serveru iLiteratura.cz. První, který je spíše věnován osudům rodiny Frankových a deníku po jeho vydání, napsala Magda de Bruin-Hüblová. Autorku druhého článku, Michaelu Jacobsenovou, více zajímá osobní přístup autorky a její prožitky: Anne nechce být slabá, potlačuje úzkost, která ji občas přemáhá, bojuje s ní všemi silami svého mladého organismu, mobilizuje svou vůli, svou činorodost a optimismus, ale ani ona nedokáže zatím ještě zcela ovládnout svou výbušnost, hlučnost, střídání nálad, prchlivost [...]. Upřímně se však snaží bojovat se svými chybami a je na nejlepší cestě stát se - pokud se jí už opravdu nestala - skutečnou osobností. Články doplňuje ještě Portrét autorky.

8. září 2005 - SME: Prvá expozícia holocaustu na Slovensku

Stálá výstava Osudy slovenských Židů byla otevřena v nitranské synagoze. Každý z vystavených předmětů se týká konkrétní oběti šoa. Přímo z Nitry bylo za druhé světové války odtransportováno 4363 Židů.

9. září 2005 - Plzeňský deník: Kam se ztratili Židé ze Šumavy?

O novém projektu, který se bude zabývat výzkumem soužití Čechů, Židů a Němců na Šumavě, informuje v rozhovoru odborný vedoucí projektu Tomáš Jílek. Výsledky jejich práce by měly být součástí expozice v rekonstruované hartmanické synagoze.

10. září 2005 - Vysočina - listy Pelhřimovska: Město obnovilo židovský hřbitov

Na hřbitově v Pacově se včera konala vernisáž stálé expozice s názvem Židé a židovské památky na Pacovsku. Obnova hřbitova začala v devadesátých letech minulého století. Zmizely z něj náletové dřeviny, vyklizeny byly odpadky a především byly znovu postaveny náhrobky. Zrekonstruována byla také polorozbořená hřbitovní síň.

12. září 2005 - Rovnost:Slovenští Židé trpěli i po válce

Osobní svědectvím dokládá Jaroslav Gerhart v jihomoravském deníku události ze září 1945, kdy v Topołčanech došlo k protižidovskému pogromu: Narazil jsem na běžící dav, který někoho násilím hnal před sebou. Ze zmatených výkřiků jsem pochopil, že bijí Židy. Asi za pět minut jsem se srazil s primářem, který mě oslovil: 'Pane kolego, pojďte rychle do nemocnice, budou nás tam potřebovat.' Celkem jsme ošetřili asi padesát zbitých lidí.

20. září 2005 - Rasismus. sk: Policie přihlížela hajlování

V Křtěticích na Strakonicku se konal zřejmě největší letošní neonacistický sraz v Evropě. Na soukromé oslavě svatby organizované neonacistickou skupinou Národní odpor společně s českou pobočkou organizace Blood and Honour, vystoupily nejmilitantnější ze skinheadských skupin z Čech, Maďarska a Anglie. Během koncertu se ozývalo hajlování a provolávání nacistických hesel. Postup České policie, která proti asi pěti stům účastníkům nezasáhla, kritizovala mimo jiné také Federace židovských obcí v ČR (viz Romea.cz: Židé kritizují postup policie při neonacistickém koncertu)

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.