Aktuality

březen 2005

1. března 2005 - Český rozhlas 6: Válka očima žen

Jako příspěvek k 60. výročí konce druhé světové války uvede ČRo 6 cyklus deseti rozhlasových pořadů, v nichž budou autentické vzpomínky pamětnic komentovat a rozebírat odbornice na dané téma (např. všední den za války, ženy v Terezíně, ženy v odboji, totální nasazení). Pořad, který vznikl ve spolupráci s mezinárodním projektem Paměť žen, bude vysílán v čase Hovorů na bělidle v úterý od 19.30. První díl se zaměří na začátek války, léta 1938 a 1939.

7. března 2005 - Česká televize: Osvětim: nacisté a konečné řešení, 2. díl

Šestidílný dokumentární cyklus BBC o vyhlazovacím a koncentračním táboře Osvětim vysílá od 28. února ČT 2 každé pondělí od 20 hodin. Po prvním dílu, který popisoval vznik nacistického plánu masového vyhlazování a založení tábora Osvětim bude druhý díl zaměřen na novou etapu - plánování výstavby tábora Osvětim-Birkenau.

  • Reprízy:

  • úterý 8.3.2005 - 0.45 ČT2

7. března 2005 - Pietní akt k výročí odjezdu prvního transportu Romů z Brna

V Muzeu romské kultury v Brně proběhne od 15 hodin jako každý rok připomínka prvního transportu Romů, který byl vypraven 7. března 1943 z Masné ulice - sběrného místa v Brně. Součástí programu bude promítání filmů a prohlídka části připravované stálé expozice, která je věnována holocaustu Romů.

9. března 2005 - Holocaust ve filmu: transport I.

Další večer z cyklu, který se zabývá obrazem židovství v československé kinematografii, je věnován filmu Transport z ráje režiséra Z. Brynycha, přepisu románu A. Lustiga. V přednášce před projekcí filmu se Mgr. Alice Aronová bude zabývat také Lustigovou scénáristickou činností. Začátek v 18 hodin v sále Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze. Vstupné 20,- Kč

11. března 2005: Putovní výstava: Anna Franková - odkaz pro současnost

Výstava o Anně Frankové doputovala k našim východním sousedům. Postupně bude instalována na osmi slovenských středních školách. Jako první uvidí příběh židovské dívky studenti Gymnázia na Metodejově ulici v Bratislavě.

13. března 2005 - Česká televize: Miluj blížneho svojho

ČT2 uvede od 20 hod. v rámci komponovaného večera na téma ...Kdo kam patří... dokumentární snímek Dušana Hudce o poválečném protižidovském pogromu na Židy, k němuž došlo v září 1945 v Topoľčanech. Na Slovensku provázely vysílání filmu debaty o zákazu jeho uvedení, který se snažil prosadit ředitel veřejnoprávní televize (viz článek v Rch 07/2004).

15. března 2005 - Nové muzeum Jad Vašem

Památník holocaustu Jad Vašem v Jeruzalémě otevírá 27. března veřejnosti novou budovu a expozici New Holocaust History Museum, která se stane největším muzeem svého druhu na světe. Slavnostního ceremoniálu 15. března se zúčastnili představitelé 40 států: vedle izraelského prezidenta Kacava také generální tajemník OSN Kofi Anan, francouzský premiér nebo starosta New Yorku a stovky přeživších. Českou republiku zastupoval ministr obrany Karel Kühnl, který řekl: Muzeum ukazuje hrůzy, které už se snad nemohou opakovat. Zároveň nám ale připomíná, že velké katastrofy obvykle začínají malými ústupky. Více informací na stránkách Jad Vašem.

27. března 2005 - Romea.cz: Londýn bude 9. dubna vzpomínat na romské oběti holocaustu

Vzpomínková bohoslužba za statisíce Romů, kteří zahynuli za druhé světové války, se uskuteční v kostele sv. Jakuba v Londýně. Manifestace, která upozorní na záměr vlády vystěhovat britské travellers z jejich tradičních stanovišť, potom projde centrem města.

30. března - 8. dubna 2005 - Febiofest

Letošní ročník filmového festivalu Febiofest přináší kromě mnoha hraných a dokumentárních snímků celou sekci věnovanou 60. výročí konce druhé světové války nazvanou 2. světová válka v dokumentech. Přehled filmů uváděných v této sekci na stránkách Febiofestu.

31. března 2005 - Výročí 1. transportu ze Slovenska

U příležitosti 63. výročí odjezdu prvního transportu slovenských Židů do Osvětimi (25. března 1942) se od 15.30 koná u pamětní desky na nádraží v Popradě pietní akt a v 16 hodin bude v místní Tatranské galerii otevřena výstava fotografií Milana Veselého Zachor - Pamätaj!, jejíž spoluorganizátorem je Slovenské národné múzeum - Múzeum židovskej kultúry v Bratislave. Další informace viz www.rasizmus.sk

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.