Aktuality

srpen 2005

2. srpna 2005 - Památný den romského holocaustu na Slovensku

U příležitosti připomínky romského holocaustu bude na Slovensku odhaleno šest pamětních desek v obcích Zvolen, Hanušovce nad Tisou, Dubnica nad Váhom/Ilava, Kremnička, Košice, Komárno. V Banské Bystrici bude otevřen památník romského holocaustu Ma bisteren (Nezapomeňme!), připravena je také putovní výstava.

2. - 8. srpna 2005: Třebíč: Festival Šamajim 2005

Druhý ročník festivalu židovské kultury má na programu koncerty židovské hudby, přednášky o regionálních židovských dějinách i projekce filmů o holocaustu: Všichni mojí blízcí, Pianista a další. Podrobný program na stránkách pořádajícího sdružení KVIZ.

1. - 31. srpna 2005 - Výstava v Divišově: Historie Židů v Čechách a na Moravě

V divišovské synagoze je spolu s výstavou Židovské tradice a zvyky instalována putovní expozice mapující dějiny židovského osídlení českých zemí. Otevřeno je ve čtvrtek, pátek, sobotu a neděli od 9 do 11 a od 12 do 16 hodin.

4. srpna - 11. září 2005: Výstava v Praze: Yehudit

Prostřednictvím svých stylizovaných černobílých portrétů v současnosti žijících židovských žen se americký fotograf Elliot Ross pokouší přiblížit prožitky žen, které se staly obětmi holocaustu. Výstava se po úspěšném představení v Domě fotografie v Popradě přestěhovala do pražského Domu fotografie, Václavské náměstí 31, kde je přístupná denně od 11. do 18. hodin. Další informace na stránkách Pražského Domu fotografie.

  • Viz též:

  • Respekt č.33/05 (15.8.2005) - Holocaust v teple ateliéru

9. srpna 2005 - Přednáška v Bratislavě: Perzekúcie Cigánov - Rómov vo Francúzsku počas Druhej svetovej vojny

Přednáška francouzského historika Emannuela Filhola, kterou pořádá Nadace Milana Šimečky v rámci cyklu Rómsky holocaust v Európe, se koná od 17 hodin v knihovně bratislavské university, Klariská ulice 5. Vstup je volný a přednáška bude tlumočena do slovenštiny.

21. srpna 2005: Pietní akt v Hodoníně u Kunštátu

V den výročí odjezdu posledního transportu z romského koncentračního tábora v Hodoníně u Kunštátu do Osvětimi pořádá Muzeum romské kultury v Brně pietní akt k uctění památky romských obětí holocaustu. Součástí akce bude krátká vzpomínková mše ve zdejší kapli, která začíná v 11 hodin, a návštěva památníku obětí v obci Žalov.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.