Aktuality

červenec 2005

1. - 9. července 2005 - Karlovy Vary: Mezinárodní filmový festival

Letos proběhne v Karlových Varech jubilejní 40. ročník filmového festivalu. Jedna z mnoha sekcí je věnována 60. výročí konce druhé světové války a nabízí filmy jako např. Ivanovo dětství Andreje Tarkovského nebo americký dokument z roku 1945 Nehynoucí sláva. Další informace na stránkách festivalu.

10., 11. a 12. července 2005 - Praha - Opera: Deník Anny Frankové

V rámci prvního ročníku hudebního festivalu The Three Rings, který si klade za cíl přiblížit vliv křesťanství, židovství a islámu na utváření západní kultury a který bude ve dnech 2. až 12. července probíhat v Praze v Rudolfinu, v kostele Sv. Šimona a Judy a ve Španělské synagoze, bude uvedena opera Grigoriho Frida, kterou v roce 1977 napsal po přečtení Annina deníku. V hlavní a jediné roli se představí kanadská sopranistka Shoshana Friedmann. Více informací na stránkách festivalu.

červenec 2005 - Nadace Milana Šimečky: Stipendium Gisely Fleischmannové

Pět stipendií udělí Nadace Milana Šimečky studentům magisterského studia, doktorandům a začínajícím akademikům, kteří svou práci zaměřují na problematiku rozšiřování a prohlubování znalostí o fenoménu holocaust. Přihlášky jsou přijímány během celého roku, grantová komise zasedá dvakrát ročně - v květnu a v říjnu. Více informací a přihlášky na stránkách Nadace M. Šimečky.

17. - 31. srpna 2005 - Výstava v Plzni: Včera byla válka

Snímky vystavené ve Velké synagoze v Plzni zachycují všední život na různých místech Evropy bezprostředně po skončení druhé světové války. Více informací na stránkách Židovské obce v Plzni.

31. července - 6. srpna 2005 - Holešov: Týden židovské kultury

Tradiční letní festival věnovaný židovské kultuře, historii a současnosti pořádá v moravském Holešově občanské sdružení Olam - Společnost Judaica. Na programu jsou koncerty hudebních skupin, autogramiády spisovatelů - např. Arnošta Lustiga, promítání filmů s tematikou holocaustu a další. Více informací na stránkách sdružení Olam.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.