Vzpomínkový večer k 75. výročí narození Anne Frankové

Anne Franková, židovská dívka, jejíž deník se stal jedním z nejznámějších autentických svědectví o pronásledování Židů za druhé světové války, se narodila 12. června 1929. U příležitosti jejích nedožitých 75. narozenin uspořádaloVzdělávací a kulturní centrum Židovského muzea v Praze ve spolupráci s vydavatelstvím Triáda vzpomínkový večer spojený s prezentací nového vydání Deníku v češtině.

V úvodu pronesl několik slov velvyslanec Izraele v České republice Arthur Avnon. Po úvodní přednášce Anny Hájkové o holocaustu v Nizozemí, která přiblížila poměry v zemi, do níž se Anne se svými rodiči po nástupu nacismu v Německu uchýlila, připomněla redaktorka nového, rozšířeného vydání Deníku, Mgr. Michaela Jacobsenová, životopis Anne Frankové a osudy jejího deníku, který vyšel poprvé v roce 1947 pod názvem Zadní dům. Jednalo se o třetí verzi, kterou z původního deníku a Annou přepracovaných záznamů sestavil Otto Frank, Annin otec. Některé pasáže týkající se rodinných vztahů a dospívání vypustila z přepracované verze sama Anne, pět stránek zabývajících se vztahem otce a matky odmítal uveřejnit Otto Frank. Nemohly být zveřejněny ani v kritickém vydání Deníku (obsahuje paralelně všechny tři verze) z roku 1986, jeho nové vydání je však již obsahuje.

V češtině vyšel Deník poprvé v roce 1956 v překladu Gustava Janoucha, podruhé jej v roce 1992 přeložil Miroslav Drápal. Toto vydání však bylo velice brzy rozebráno a po celých deset let nebyl na našem knižním trhu k dispozici. Revize překladu zesnulého M. Drápala se ujala M. Jacobsenová a nakladatelství Triáda jej vydalo v edici Delfín.

Součástí programu bylo promítání holandského dokumentárního filmu režiséra a scénáristy Gerrita Nettena Krátký život Anny Frankové. Večera se zúčastnili také paní Hilde Jansenová, kulturní atašé z nizozemského velvyslanectví, a Levien Rouw z Anne Frank House v Amsterdamu, který zde prezentoval CD-Rom Anne Frank House - A House with a Story - virtuální prohlídku muzea Anne Frankové.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.