Zaznamenali jsme v tisku

srpen 2003

1. srpna 2003 - Lidové noviny: Za manžela klidně i ufona

Zprávu o letním táboře, který uspořádalo občanské sdružení Cesta tam a zase zpátky za podpory Anne Frank House ve Svatém Janu pod Skalou, najdeme v pátečním magazínu Lidových novin. Týdenní workshop byl zaměřen na témata rasismu, xenofobie a netolerance, jednou z dílen byla například hra na ghetto.

2. srpna 2003 - Právo: Útěk z pekla v Treblince

Právě před šedesáti lety došlo k povstání ve vyhlazovacím táboře Treblinka a jedním z vězňů, kterým se podařilo uprchnout, byl Richard Glazar. Při této příležitosti napsal o něm a o průběhu povstání článek Miroslav Šiška.

4. srpna 2003 - Respekt: Možná nás čeká bitva o historii

V rozhovoru, který s Deborou E. Lipstadtovou vedli Petr Třešňák a Zbyněk Petráček, autorka knihy Popírání holocaustu říká: Kdo popře holocaust, může popřít cokoli.

4. srpna 2003 - Právo: Synagoga se otevře v listopadu

Oprava Pinkasovy synagogy v Praze stále pokračuje a bude zřejmě dokončena až na podzim tohoto roku: Ručně psaná jména se budou obnovovat ještě několik měsíců, ale už za provozu - asi do února příštího roku, řekl ředitel muzea Leo Pavlát.

12. srpna 2003 - Právo: Za vydání Mein Kampf dostal Zítko opět podmínku

Snížení trestu za vydání Hitlerova díla se dočkal majitel nakladatelství Otakar II. Místo tří let nepodmíněně a pokuty 2 milióny korun mu soud vyměřil podmínku 22 měsíců a žádnou pokutu. Především ale soud změnil právní kvalifikaci Zítkova jednání. Zatímco v prvním rozsudku vydání Mein Kampfu označil za propagaci hnutí potlačujících lidská práva, včera byl Zítko odsouzen za hanobení národa, rasy a přesvědčení.

  • Viz též:

  • Lidové noviny: Za Mein Kampf padl mírnější trest

  • Lidové noviny 13.8.2003: Vydavateli Zítkovi vyčítám hlavně špatný překlad (rozhovor s politologem Z. Zbořilem)

  • MF Dnes: Za Mein Kampf opět podmínka

14. srpna 2003 - Právo: Desítky tváří českého neonacismu

Nad knihou Miroslava Mareše Pravicový extremismus a radikalismus v ČR (viz Nové knihy - květen) se pozastavil Pavel Pečínka: Celkově před Marešovou vyčerpávající encyklopedií klobouk dolů. Mareš se po obsáhlém teoretickém úvodu, mezinárodním srovnání a výpravě do historie české ultrapravice vytrvale pitvá nejen v současných Sládkových republikánech a známých neonacistických úderkách, ale vůbec ve všech možných mutacích a hybridech fašistoidních bakterií, které se uchytily v organismu české společnosti.

16. srpna 2003 - Ha'arec: Germany erects first pillars of Holocaust memorial in Berlin (V Památníku holocaustu v Berlíně byly vztyčeny první kvádry)

Uprostřed německé metropole se začalo se stavbou kontroverzního Památníku holocaustu, který bude tvořen 2 700 betonovými kvádry. Jeho autor, americký architekt Peter Eisenman, při této příležitosti řekl: Tento projekt neslouží lidem, kteří jsou zde, ale těm, kteří tu už nejsou. Na ně bychom neměli zapomenout.

16. srpna 2003 - MF Dnes: V Zahradě vzpomínek přibývají kameny

Letos byla ve Staré synagoze v Plzni opět otevřena výstava Osudy zmizelých, spolu seZahradou vzpomínek, památníkem holocaustu ve Smetanových sadech, který tvoří množství kamenů, každý za jednu oběť holocaustu: Jméno židovského obyvatele Plzeňska, který se již nikdy nevrátil z některého z nacistických vyhlazovacích táborů, napsali na kámen (...) i herečka Vlasta Chramostová či cestovatel Miroslav Zikmund. Ale hlavně 2600 dobrovolníků převážně z Plzně.

  • Viz též:

  • MF Dnes 8.8.2003 - J. Chuchma: Žár a mráz v synagoze

  • MF Dnes 7.8.2003 - Od snímků z výprav na vodu dospěl až ke známému projektu o osudech Židů (portrét autora projektu Radovana Kodery)

18. srpna 2003 - Literární noviny č. 34: Kdyby to šlo, psala bych národnost středoevropská

V recenzi vzpomínkové knihy Kateřiny Pošové Jsem, protože musím (viz Nové knihy - duben) Radka Bzonková mimojiné uvádí: Vrcholem knihy je podle mého názoru deník čtrnácti- až patnáctileté Kateřiny z pracovního tábora v Glöwenu u Berlína. Nejen žánrem (...), ale také autentičností výpovědi, zhuštěnou reflexí tábora (...).

18. srpna 2003 - Romea.cz: Podmínky za rasový útok

Soud pro Prahu 8 vynesl rozsudek za surový rasistický útok na sedmnáctiletého Marka Poláka, který spáchali čtyři mladíci v minulém roce na Palmovce: Devatenáctiletý J. Mělničák byl odsouzen na tři roky s podmíněným odkladem na zkušební dobu čtyř let. R. Bouše, F. Kousala a T. Ovsenného soud odsoudil na 1,5 roku s podmínkou na dva roky. Všichni byli odsouzeni za pokus o ublížení na zdraví s rasovým podtextem a výtržnictví (...)

  • Viz též:

  • Právo16.8.2003 - Za zmlácení Roma dostali mladíci jen podmínku

  • České noviny15.8.2003 - Za napadení mladého Roma padly podmíněné tresty

25. srpna 2003 - MF Dnes: Británie si připomíná temnou kapitolu historie: I u nás byli fašisté

Nedávno zemřela lady Diana Mosleyová, která byla manželkou zakladatele a přesedy Britské unie fašistů. Její život, během něhož nepřestala obdivovat Hitlerův nacistický režim, přibližuje Zuzana Poláková: 'Je velký rozdíl mezi Dianou a desítkami jiných předválečných příznivců nacismu, kteří změnili svůj politický názor, když koncentrační tábory ukázaly po válce rozsah bezmezného zla hitlerismu', uvedl historik Andrew Roberts. 'Diana byla v jeho zajetí po celý život.'

25. srpna 2003 - Literární noviny č. 35: Má být vydávání Mein Kampfu trestně stíháno?

Diskusi politologa Zdeňka Zbořila s ředitelem Židovského kulturního a vzdělávacího centra Milošem Pojarem najdeme na poslední straně Literárních novin v rubrice Spor.

26. srpna 2003 - Právo: Hilsneriáda zjitřila venkov

Článek zařazený do rubriky Ze soudních análů se věnuje antisemitským náladám v obci Dambořice u Kyjova koncem roku 1901: V té době už v Dambořicích probíhalo i jiné soudní vyšetřování, totiž s místními chasníky (...), kteří si jedné noci cestou z hospody zazpívali novou písničku, začínající slovy: K čemu jste mne, matičko má stará, k čemu jste mne chovali, když jste vy mně Hilsnerovi krk podřezat nechali...

28. srpna 2003 - Lidové noviny: Osvětimská lež a politika hlouposti

Svůj názor na nedávný výrok předsedy ODS Topolánka o tom, že vládní reforma veřejných financí je jako osvětimská lež, prezentoval redaktor Respektu Erik Tabery: Kromě nevkusu a cynismu ovšem prozrazují citovaná slova ještě jednu překvapivou věc. Topolánek se totiž evidentně domnívá, že 'osvětimská lež' je synonymum pro velkou lež. Ve skutečnosti je to ale synonymum pro rasismus a schvalování genocidy nejhrubšího zrna.

29. srpna 2003 - Neviditelný pes: Jak Židé kradli v Egyptě hrnce a financovali Hitlera

Ota Ulč nás seznamuje se dvěma zajímavými články, které zveřejnil týdeník Al-Risala a egyptský týdeník Al-Ahram Al-Arabi. V prvním z nich se například dozvíme, že to byli sionisté, kteří ponoukli nacisty, aby neměli Židy rádi a zacházeli s nimi nevlídně. (...) Již dlouho není tajemstvím, že sionisté byli v pozadí nacistických vražd mnoha Židů, že s tím souhlasili za účelem je donutit k emigraci do Palestiny. Kdykoliv se nepovedlo je přesvědčit k emigraci, bez váhání je takto odsuzovali ke smrti.

30. srpna 2003 - MF Dnes: Za války ho zachránila. Teď se sešli

Paní Věra Brůžková, která se letos dožila 89 let, převzala ocenění Spravedlivá mezi národy, neboť jako politická vězenkyně koncentračního tábora v Osvětimi zachránila sedmiletého židovského chlapce. Schovávala ho na křesťanské straně tábora, po osvobození s ním odjela do Prahy, kde se podařilo najít jeho matku.

30. srpna 2003 - Lidové noviny: Jazyk Třetí říše Victora Klemperera

Recenzi doplněnou o historii vzniku knihy Jazyk Třetí říše - LTI. Poznámky filologovy, kterou autor článku v českém vydání díla velice postrádá, (viz Nové knihy - březen) přinesla sobotní příloha Orientace.

2. září 2003 - České noviny: Představení 'Píseň z Terezína' sklidilo ve Vídni úspěch

Zhudebněné básně dětí z bývalého židovského ghetta v Terezíně zazněly v pondělí večer ve vídeňském divadle Odeon, které představilo dílo Píseň z Terezína komponisty Franze Waxmana. První představení skladby, v níž autor zhudebnil několik básní z knihy Motýla jsem tu neviděl, se uskutečnilo v roce 1965.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.