Aktuality

duben 2010

11. dubna 2010 - Praha: Jom ha-šoa v Pinkasově synagoze

Tradiční tryzna v Pinkasově synagoze začíná v neděli v 9.30 hodin.

11. dubna 2010 - Terezín: Jom ha-šoa

Čtení jmen obětí holocaustu se koná tradičně také v areálu Památníku Terezín a to od 14 hodin na dvoře před modlitebnou v Dlouhé ulici.

11. dubna 2010 - Jad Vašem: Jom ha šoa - Hlas přeživších

Připomínkové akce k uctění památky obětí holocaustu se konají na mnoha různých místech po celém světě, zejména v Izraeli. Ústředním místem pietních aktů je jeruzalémský památník holocaustu Jad Vašem a letošním tématem je Hlas přeživších - Voice of the Survivors.

12. - 16. dubna 2010 - Dobrá u Frýdku-Místku: Školní výstava Pár metrů historie - A few feet of history

V rámci Dne vzpomínání na oběti holocaustu představí svůj projekt žáci v základní školy Dobré. Původní myšlenkou bylo sesbírat 80 000 kusů něčeho jako symbolickou připomínku zmařených lidských životů. Tím něčím se nakonec staly dětské kresby - jedna kreslená postavička, jeden osud.

Instalace obrázků spolu s informacemi o holocaustu proběhne v prostorách ZŠ Dobrá v pondělí, výstavu žákovských prací je možné navštívit kdykoli během týdne.

duben 2010 - Buchenwald: On-line pamětní kniha obětí koncentračního tábora

Při příležitosti oslav 65. výročí osvobození nacistického koncentračního tábora Buchenwald, 11. dubna, byla na internetových stránkách spuštěna aplikace obsahující jména a základní data vězňů, kteří v táboře zemřeli v letech 1937 až 1945. Vyhledávat je možné podle jména, příjmení, data nebo místa narození a vězeňského čísla v databázi asi 38 tisíc záznamů. O dalších asi osmi tisících vězňů, kteří byli v táboře vězněni, ale zemřeli v jiných táborech nebo během pochodů smrti, nejsou údaje dostupné.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.