Zaznamenali jsme v tisku

květen 2009

4. května 2009 - Romea.cz: Asi 3000 lidí demonstrovalo proti neonacismu

Na neděli 4. května svolala iniciativa DOST! do několika měst v České republice demonstrace proti vzrůstajícím projevům neonacismu a rasismu. Shromáždění proběhla kromě Prahy, Liberce, Jablonce nad Nisou, Plzně, Ostravy, Olomouce a dalších měst také ve Vítkově na Opavsku, kde nedávno došlo k rasovému útoku na romskou rodinu, a v Chomutově, kde musela být protiextremistická demonstrace předčasně ukončena kvůli útokům neonacistů.

19. května 2009 - Ekolist: Na Petříně byl na počest Wintona otevřen Sad zachránců dětí

Na počest Nicolase Wintona byl na stráních Petřína v Praze v den jeho stých narozenin slavnostně zpřístupněn Sad zachránců dětí. Jabloně a další ovocné stromy budou připomínat statečnost všech lidí, kteří během druhé světové války pomohli zachránit mladé židovské obyvatele Čech a Moravy před holocaustem.

21. května 2009 - Týden: Konečné řešení se vrátilo. Ve volebním klipu nacionalistů

Jako většina českých médií informoval také internetový server Týden o předvolebním klipu Národní strany a jeho cestě na a z obrazovek české veřejnoprávní televize.

23. května 2009 - SME: Dieťa holokaustu - mesiac prežila v Seredi, potom ju odvliekli do Osvienčimu

Pracovníci Slovenského národného archívu objevili dosud neznámé dokumenty obsahující 2700 jmen lidí, kteří byli v období od 19. listopadu 1944 do 30. března 1945 vězněni v pracovním a sběrném táboře v Seredi. Po potlačení Slovenského národního povstání převzali moc na Slovensku nacisté a během několika měsíců deportovali více než 13000 Židů do koncentračních táborů v Osvětimi, Sachsenhausenu a Terezíně. S jednou z vězeňkyň sereďského tábora, paní Lajčiakovou, hovořil po deník SME Marek Vagovoč.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.