Zaznamenali jsme v tisku

březen 2008

1. března 2008 - Novinky: Plzní pochodovaly dvě stovky pravicových radikálů

I přes protesty židovských a dalších organizací se v Plzni uskutečnil pochod pravicových extrémistů, jehož cesta mj. vedla kolem Velké synagogy. Před ní proti nacistům protestovala rozsáhlá skupina demonstrantů. Obě skupiny od sebe oddělil policejní kordon, který celý pochod neonacistů doprovázel. Podle zprávy Tiskového střediska české biskupské konference se před plzeňskou synagogou sešlo asi sto lidí, mezi nimiž byli zástupci Židovské obce Plzeň, Ligy proti antisemitismu, plzeňský biskup František Radkovský a další. Na shromáždění byla čtena jména plzeňských obětí holocaustu (viz TS ČBK - Biskup Radkovský se připojil k protestnímu shromáždění proti neonacismu).

3. března 2008 - Romea, ČTK: Stovky Romů zabránily rekrutování do extremistické Maďarské gardy

Do severomaďarského městečka Pétervására se o víkendu sjelo několik desítek příslušníků nedávno vzniklé Národní gardy, kteří zde měli v plánu provádět nábor nových členů. Několik set Romů jim v tom však zabránilo a pokojnou demonstrací donutilo skupinu gardistů opustit město.

8. března 2008 - MF Dnes: Dala synovi sbohem, aby mohl žít

Vzpomínku na osud chlapce, který se svou sestřenicí odjel jedním z posledních Wintonových vlaků do Anglie napsal, pro plzeňskou mutaci MF Dnes Radek Duchoň. Kurt Stern pocházel z Chodova, po křišťálové noci uprchl s rodinou do Prahy, odkud putoval do anglické rodiny. Z jeho rodiny přežila holocaust jen jediná příbuzná.

10. března 2008 - Zpravodaj Technické univerzity v Liberci: Památník holocaustu podle návrhu z TUL

Student třetího ročníku Fakulty umění a architektury liberecké Technické university Štěpán Gudev je autorem návrhu památníku obětem holocaustu v kapli u židovského hřbitova v Ruprechticích. Jeho nápad spojit jména obětí jakýmisi paprsky s místem jejich úmrtí, tedy koncentračními a vyhlazovacími tábory, zástupce liberecké židovské obce zaujal. Záměrem obce je, aby dílo bylo hotové do 10. listopadu letošního roku, 70. výročí křišťálové noci.

16. března 2008 - Reuters: Holocaust survivors mark Krakow ghetto anniversary

65. výročí likvidace krakovského ghetta (1941-1943) si v neděli připomněly stovky účastníků vzpomínkové akce, při níž se nezapomnělo ani na Oskara Schindlera. Německý továrník, známý z filmu Schindlerův seznam, zachránil ve své továrně na hrnce několik set židovských obyvatel ghetta. Někteří z nich byli na akci přítomní.

17. března 2008 - iDnes: Budařova píseň Brožurka bojuje proti extremismu

1. dubna spustí Člověk v tísni novou kampaň s názvem NEOnacek Chcete ho? zaměřenou proti neonacismu, rasismu a xenofobii navazující na předchozí projekt panackove.cz, který probíhal v roce 2001. Píseň Jana Budaře, ke které vznikl také klip, poputuje jako součást kampaně do škol na CD-romu a bude ke stažení na webových stránkách www.chceteho.cz.

17. března 2008 - Ria Novosti: Russia condemns Nazi veterans' march in Latvia

Na dvě stě veteránů z druhé světové války, příslušníků nacistických jednotek Waffen SS, si v neděli připomnělo svou hrdinnou minulost slavnostním pochodem v Rize. Termín konání tradičně kontroverzního vzpomínkového aktu připomíná bitvu německé a sovětské armády, která byla svedena v březnu 1944 na březích řeky Velikaja.

17. března 2008 - Aktualne.cz: Do kin míří další transport ze země prosycené krví

Další z cyklu dokumentárních filmů Lukáše Přibyla o transportech českých a moravských Židů do východních oblastí okupovaných Třetí říší měl premiéru v úterý. Tentokrát v něm autor spolu s pamětníky popisuje transporty do táborů v Minsku a Malém Trostinci v Bělorusku. Uvedení dalších dvou dílů (transporty do Estonska a Polska) je naplánováno na konec dubna a června.

26. března 2008 - Týden: Na libeňském nádraží je vagon s výstavou o holocaustu

Vlak s expozicí představenou před rokem pracovníky Muzea Slovenského národního povstání v Popradě dojel do Prahy. Na libeňském nádraží je přístupná do 4. dubna denně od 9 do 18 hodin, následně se každý víkend rozjede do dalšího českého města, přičemž první zastávkou bude Plzeň. Poslední stanicí bude na konci června Terezín, resp. nádraží v Bohušovicích.

29. března 2008: ČTK: Extremisté v Jihlavě uctili německé vojáky, řečník byl zadržen

Na 150 neonacistů se v sobotu sjelo do Jihlavy, kde organizovaným pochodem uctili památku padlých německých vojáků v den výročí smrti Anežky Hrůzové (na níž měla údajně být v roce 1899 spáchána židovská rituální vražda). V projevech zazněly pochyby o autentičnosti rasové perzekuce Židů během druhé světové války. Jeden z řečníků byl policisty zadržen.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.