Zaznamenali jsme v tisku

duben 2008

5. dubna 2008 - Kolínský deník: Výstava v českobrodském gymnáziu

Výstavu plakátů na motivy legendy O princi z podivuhodné země vytvořených dětmi z lodžského ghetta mohou zájemci shlédnout na chodbě školy do konce dubna. Díky materiálům poskytnutým Památníkem holocaustu Jad Vašem v Jeruzalémě se tak studenti podrobněji seznámili s dějinami holocaustu a druhé světové války.

8. dubna 2008 - MF Dnes: Alej odcloní vepřín v Letech

Jednání zástupců vlády, místní správy i romských iniciativ v předvečer Mezinárodního dne Romů vedla konečně k posunu v kauze vepřína na místě bývalého koncentračního tábora v Letech u Písku: velkovýkrmnu prasat oddělí od památníku obětem tábora stromořadí, které má také zabránit zápachu. Měla by být také upravena cesta s informačními tabulemi vedoucí k památníku a vybudováno parkoviště. O zrušení vepřína, na kterém trvá zejména Výbor pro odškodnění romského holocaustu, se podle dohody bude jednat později.

8. dubna 2008 - Ha'aretz: Israeli Holocaust scholar Saul Friedlander wins Pulitzer Prize

Prestižní ocenění obdržel pražský rodák a jeden z nejváženějších izraelských historiků za svou knihu The Years of Extermination: Nazi Germany and the Jews, 1939-1945 v kategorii literatura faktu. Desetiletého Friedlandera ukryli rodiče v roce 1942 v katolické internátní škole ve Francii, kde přežil druhou světovou válku.

13. dubna 2008 - The Earth Times: Holocaust memorial train arrives in Berlin

V neděli dorazil na berlínské nádraží Ostbahnhof vlak s expozicí o zapojení německých drah do soukolí holocaustu se zaměřením na dětské oběti. Výstavu s názvem Vlak vzpomínek v Berlíně předcházely komplikace, neboť vedení německých drah odmítlo umístit parní lokomotivu a dva nákladní vagóny na novém Hlavním nádraží, jak požadovali pořadatelé. Důvodem pro jejich rozhodnutí měla být vysoká vytíženost všech kolejí. Expozici vidělo již 160 tisíc návštěvníků na padesáti nádražích po celé Evropě. Konečná stanice je plánována na 8. května v Osvětimi.

14. dubna 2008 - Jerusalem Post: A different Holocaust Remembrance Day

Už po desáté se v jeruzalémském divadle Tmuna uskuteční netradiční pořad, představení připomínající oběti holocaustu v den Jom ha-šoa. Na pódiu vystoupí lidé z nejrůznějších společenských skupin, kteří budou hovořit o svém způsobu připomínání si holocaustu a o jeho různých aspektech.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.