Aktuality

březen 2008

4. března 2008 - Přednáška v Praze: Kritika koncepce 'průmyslu holocaustu' Normana G. Finkelsteina

Přednáška prof. MUDr. Tomáše Radila, DrSc. (Fyziologický ústav Akademie věd ČR) začíná v sále Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze, Maiselova 15, v 18 hodin.

5. března - 30 dubna 2008 - Festival dokumentárních filmů Jeden svět

Desátý ročník filmového festivalu letos přinese do 29 českých a moravských měst nejzajímavější snímky o lidských právech z celého světa. Mezi nimi také dokumentární film Lukáše Přibyla Zapomenuté transporty: Do Lotyšska, Nepřítel mého nepřítele Kevina McDonalda o válečném zločinci Klausi Barbieovi, Zpráva o Lodži Pavla Štingla a mnoho dalších. Více informací na www.jedensvet.cz...

7. března 2008 - Tryzna v Praze

Vzpomínková tryzna za oběti vyvraždění tzv. terezínského rodinného tábora v Osvětimi-Birkenau se uskuteční v pátek 7. března 2008 v 10 hodin v Pinkasově synagoze.

7. března 2008 - Pietní shromáždění v Brně

Pietní shromáždění k připomínce prvního hromadného transportu Romů z Protektorátu do koncentračního tábora Auschwitz-Birkenau, který z Brna odjel 7. 3. 1943, se koná od 14 hodin ve stálé expozici Muzea romské kultury. Součástí programu je promítání filmu s tematikou holocaustu.

7. března 2008 - Tryzna v Liberci

U příležitosti výročí zavraždění vězňů tzv. terezínského rodinného tábora v Osvětimi, pořádá také Židovská obec Liberec vzpomínkovou akci, která se koná v pátek 7. března v 16 hodin v liberecké synagoze. V rámci kulturního programu vystoupí Jiří Hošek a Dominika Hošková, kteří zahrají skladby židovských autorů.

9. března 2008 - Připomínka obětí vyvraždění tzv. terezínského rodinného tábora v Brně

Hlavním bodem vzpomínkového pořadu ve Vzdělávacím a kulturním centru Židovského muzea v Brně, Kpt. Jaroše 3, bude vystoupení hudební skupiny Mišpacha. Program začíná v 15 hodin.

10. března - 30. dubna 2008 - Výstava v Terezíně: David Friedman - Členové pražské židovské komunity 1940 - 1941

Výstava portrétů osobností pražské židovské obce, které si do svého alba nakreslil David Friedman, je přístupná v Muzeu ghetta v Terezíně denně od 9 hodin do 17.30 (od 1. 4. do 18 hodin).

11. března 2008 - Prezentace v Praze: Měnící se tvář antisemitismu

Prezentace českého překladu knihy (viz Nové knihy - leden 2008), jejíž autor Walter Laqueur byl třicet let ředitelem Wiener Library v Londýně, přední instituce zabývající se studiem antisemitismu, začíná v 18 hodin v sále Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze, Maiselova 15. Večeru se zúčastní překladatelka Petruška Šustrová a předseda Federace židovských obcí Jiří Daníček.

18. března 2008 - Divadelní představení v Praze: Kdyby bylo nebe...

Scénická koláž z knihy Fanii Fénelonové Dívčí orchestr, svědectví z koncentračního tábora v Osvětimi - Birkenau, kterou nastudovali členové Divadla Dagmar z Karlových Varů, začíná v 19,30 se v Divadle v Celetné (Praha 1, Celetná 17). Více informací o inscenaci na stránkách Divadla Dagmar.

20. března 2008 - Česká televize: André a jeho životy

Dokumentární film Brada Lichtensteina vypráví příběh architekta André Steinera, který během druhé světové války svou prací v tzv. Pracovní skupině pomohl přežít více než sedmi tisícům slovenských Židů. Letos stoletý brněnský rodák žije v americké Atlantě, kam se za ním také režisér snímku vydal. Pořad začíná ve 20 hodin na ČT2 (repríza 21. března 2008 ve 2 hodiny).

19. března 2008 - Vzdělávací projekt: Světlo vzpomínek

V poslanecké sněmovně byl představen nový vzdělávací program pro žáky a studenty středních škol, jehož cílem je prevence před projevy rasismu a xenofobie. Vyústěním práce studentů bude Pochod vzpomínek v Osvětimi, jehož se vybraní studenti zúčastní. Na projektu se podílí lektoři Mezinárodního křesťanského velvyslanectví Jeruzalém (ICEJ), Židovské muzeum v Praze a Terezínská iniciativa, jejíž členové vypráví studentům o svých zážitcích z nacistických koncentračních táborů.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.