Aktuality

duben 2008

1. dubna 2008 - Přednáška v Brně: Dopisy z nacistických koncentračních táborů a věznic

Filatelista Mgr. Valentin Schiebl, předseda Klubu filatelistů Alfonse Muchy, se zabývá poštovní historií, jedním ze současných sběratelských oborů, jehož přívrženci se zajímají především o doklady poštovního provozu. Události druhé světové války lze proto zkoumat i z hlediska různých nařízení o činnosti pošty během války (např. omezení poštovního styku s cizinou, pošta vojáků, zajatců apod.). O své sbírce Dopisy z koncentračních táborů a věznic bude Valentin Schiebl hovořit v sále Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Brně, Kpt. Jaroše 3, od 19 hodin. Po celý duben je v prostorách VKC přístupná stejnojmenná výstava.

2. - 29. dubna 2008 - Výstava v Liberci: Zapomenutí hrdinové

Výstava, která se z Děčína přestěhovala do výstavních prostor Krajské vědecké knihovny v Liberci, Rumjancevova 1, mapuje osudy německy mluvících odpůrců nacistického režimu na území Československa - sociálních demokratů a komunistů, ale také řady apolitických osobností z řad duchovních a dalších, kteří se aktivně zapojili do odbojové a protirežimní činnosti. Ti, kteří období Třetí říše přežili, byli po osvobození jako příslušníci německé menšiny nuceně vysídleni za hranice republiky. Otevřeno je denně od 10 do 19, v úterý od 13 do 19 a v sobotu od 9 do 13 hodin.

7. dubna 2008 - Člověk v tísni: NEOnácek: Chcete ho?

Nová kampaň upozorňující na vzrůstající projevy rasismu a xenofobie v naší společnosti byla spuštěna s velkým mediálním ohlasem, její součástí jsou též internetové stránky www.chceteho.cz.

13. dubna 2008 - Happening v Praze: Všichni jsme lidi

Program letošního ročníku shromáždění proti antisemitismu, který pořádá Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém (ICEJ) je obohacen Pochodem dobré vůle, který startuje před 14 hodinou na náměstí Franze Kafky. Cíl pochodu je ve Valdštejnské zahradě, kde od 15 hodin vystoupí unikátní pěvecký soubor Adash. Zúčastní se komisař EU pro kulturu a vzdělávání Ján Figeľ, předseda Senátu Parlamentu ČR Přemysl Sobotka, pražský primátor Pavel Bém, bývalý osvětimský vězeň Oldřich Stránský, tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus a mezinárodní ředitel ICEJ Jürgen Bühler. V rámci programu vystoupí sólově také izraelský jazzman Avishai Cohen.

30. dubna 2008 - Jom ha-šoa v Pinkasově synagoze

V pražské Pinkasově synagoze se od 9.30 hodin koná tradiční vzpomínání na oběti holocaustu čtením jejich jmen a zádušní modlitbou.

30. dubna 2008 - Jom ha-šoa v Terezíně

Připomínka obětí holocaustu, kterou spolu s Památníkem Terezín pořádá Federace židovských obcí v ČR, se uskuteční také v půdním divadle bývalých Magdeburských kasáren v Terezíně od 14 hodin.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.