Zaznamenali jsme v tisku

listopad 2007

12. listopadu 2007 - New York Daily News: Statue salutes Polish man who warned FDR of Nazi camps

Plastika, která je umístěna před budovou polského konzulátu na Manhattanu v New Yorku, zpodobňuje sedícího Jana Karského, který v roce 1942 západním vládám a prezidentu Rooseveltovi předložil zprávu o podmínkách života Židů v okupovaném Polsku, o ghettech a vyhlazovacích táborech a kterému nikdo neuvěřil.

13. listopadu 2007 - The Independent: Holocaust train sets off to tell the story of Auschwitz

V pravém slova smyslu putovní výstava instalovaná ve vlaku se vydala na svou šesti měsíční pouť jižním Německem a Polskem. Konečnou stanicí bude 8. května 2008 Osvětim. Ve čtyřech vagonech jsou zpřístupněny dokumenty, fotografie a další archivní materiály, které návštěvníky seznamují s fenoménem transportů zhruba jednoho a půl milionu dětí a mladých lidí židovské a romské národnosti z okupované Evropy do Osvětimi, v němž hlavní roli sehrály říšské státní dráhy.

16. listopadu 2007 - Hospodářské noviny: Česko zaujalo Brusel výstavou o osudech Židů

Jedním z autorů výstavy, jejímž jádrem je pronásledování příslušníků židovské komunity bezprostředně po válce a během komunistické éry, je Jan Kratochvíl. Jak sám říká, toto období není příliš známé, přes to je výstava s názvem Židé v Čechách a na Moravě doplněna také informacemi o holocaustu a o dějinách Židů v českých zemích. Expozice, nyní instalovaná na půdě Evropského parlamentu, bude putovat po zastupitelských úřadech ČR v dalších zemích.

17. listopadu 2007 - ČTK: Pravicoví radikálové pohřbili svobodu slova

Na demonstraci pořádanou organizací Autonomní nacionalisté na Palackého náměstí v Praze se sešlo asi sto příznivců krajní pravice a jedna rakev, v níž byla symbolicky pohřbena svoboda slova. Tím chtěli demonstranté vyjádřit své rozhořčení nad výsledkem pochodu bývalým Židovským městem 10. listopadu. Po půl hodině pokojné shromáždění, na které dohlížely desítky policistů, skončilo.

19. listopadu 2007 - Respekt: Měsíc extremistů

Jaký význam pro budoucnost české krajní pravice měly pražské události 10. listopadu nebo jak se dělá rozhovor s mluvčím Národní strany popisuje Jan Brabec v článku o stavu neonacismu v zemi, kde byla dokonce nově založena extrémistická polovojenská Národní garda.

26. listopadu 2007 - Debata o svobodě projevu v Oxfordu

V prostorách Oxfordské university se uskutečnila studentská debata o limitech svobody slova, jejímiž hlavními hosty byl předseda nacionalistické British National Party Nick Griffin a popírač holocaustu David Irving. Studentské organizace, mj. ty sdružující židovské a muslimské studenty, vyjádřily již dopředu svůj nesouhlas s konáním besedy, ale jejich názor nebyl vyslyšen. Večer před zahájením programu protestovalo asi pět set studentů před budovou, kde se diskuse konala. Později několik desítek z nich proniklo do sálu a pokusilo se debatu znemožnit. Podařilo se jim přinutit přítomné, aby se přesunuli do menších prostor, ale ani tentokrát beseda zrušena nebyla. Irving během večera prohlásil: Nehodlám se jim přizpůsobit. Budu psát to, co najdu v archivech.

25. listopadu 2007 - International Herald Tribune: Holocaust hero's gravestone moved to Israel

Hrdinkou, které se článek věnuje, je Hanna Schenesová, třiadvacetiletá členka palestinské židovské podzemní organizace Hagana, která byla na podzim roku 1944 vyslána do okupovaného Maďarska, aby se pokusila zachránit zdejší Židy před nacistickou perzekucí. Při přecházení hranic z Jugoslávie byla zatčena, po výsleších a mučení popravena a pohřbena v neoznačeném hrobě. V 50. letech 20. století byly její ostatky převezeny do Izraele, nyní za přítomnosti ministra obrany byl nedaleko jejího domova slavnostně vztyčen náhrobní kámen uctívající její památku.

28. listopadu 2007 - Aktualne.cz: V roce 1944 přece už židovské děti nebyly, zní ve filmu

Po sedmi letech pátrání v archivech i soukromých sbírkách, zpovídání očitých svědků a sbírání materiálů, dokončil Lukáš Přibyl první díl ze čtyřdílného cyklu dokumentárních filmů Zapomenuté transporty o židovských obyvatelích Čech a Moravy, kteří byli deportováni na východ, do málo známých koncentračních táborů. První díl je věnován deportacím do Lotyšska, sleduje osudy českých Židů v ghettu v Rize a v dalších táborech. Část materiálů byla již v roce 2005 prezentována formou výstavy v galerii Roberta Guttmanna v Praze.

29. listopadu 2007 - Týden: Řečtí Židé brojí proti antisemitské knize

A nejen proti jedné knize, ačkoli žaloba proti jejímu autorovi je asi největším úspěchem Ústřední rady židovských obcí v Řecku. Celková atmosféra v zemi je značně tolerantní k antisemitským výpadům a nesnášenlivosti. Důkazem může být například výrok prokurátora při líčení s autorem zmiňované knihy, v níž otevřeně popírá holocaust a obhajuje nacistický režim: Je to vědecké dílo.

30. listopadu 2007 - MF Dnes: Do české armády pronikli neonacisté

Redaktoři MF Dnes identifikovali tři muže, Jana Brhela, Martina Hracha a Vladimíra Holuba, kteří jsou příslušníky elitních jednotek armády a zároveň se účastní mezinárodních srazů či demonstrací neonacistů. Policie o jejich aktivitách ví, ani představitelé armády v čele s ministryní Parkanovou nejsou touto zprávou zaskočeni.

30. listopadu 2007 - Respekt: Kdo se postaví neonacistům?

Nedávný případ napadení mladé dívky čtyřmi neonacisty ve východoněmeckém městečku Mittweida připomněl stále rostoucí agresivitou neonacistů v Německu. Jak uvádí autorka článku, od roku 1999 se počet násilných trestných činů spáchaných extremisty zvýšil o neuvěřitelných čtyřicet procent.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.