Zaznamenali jsme v tisku

říjen 2007

2. října 2007 - iDnes: Jak zavraždili hvězdu Terezína

Ve filmové společnosti Wunderbar Films vznikne celovečerní film o Janu Treichlingerovi, který vystupoval v hlavní roli terezínské dětské opery Brundibár. Do Terezína přišel s rodinou Blochových, v níž po smrti rodičů vyrůstal. 16. října 1944 odjel transportem do Osvětimi, kde po selekci zemřel v plynové komoře.

9. října 2007 - ČT24: Zachránce dětí Winton se setká se studenty i diplomaty

Sir Nicolas Winton přijel do České republiky, aby se zde setkal s lidmi, které v rámci své záchranné akce v letech 1938-1939 zachránil před nacistickou perzekucí evakuací z Čech do Velké Británie. Za svou nezištnou činnost obdržel od ministryně obrany Záslužný kříž I. stupně, zúčastnil se konference Fórum 2000 a navštívil planetárium na Kleti v jižních Čechách, protože tamní astronomové po něm pojmenovali planetku.

9. října 2007 - Times.online: Pope attacks Iran at World Jewish Congress

Papež Benedict XVI. jednal ve Vatikánu s představiteli Světového židovského kongresu (WJC) o jejich obavách z rostoucích projevů antisemitismu nejen v Evropě, ale také na Blízkém východě a Íránu. Papež poté řekl novinářům, že situaci v Íránu pozorně sleduje a vysvětlil svůj záměr změnit postoje íránské vlády vůči Židům a Izraeli. Při jednání také představitelé WJC žádali papeže o řešení situace kolem polského Radia Maryja, které hlásá nenávist vůči Židům.

9. října 2007 - European Jewish Press: Romania marks Holocaust Day

V den 65. výročí začátku masových deportací rumunských Židů do nacistických koncentračních a vyhlazovacích táborů se v Bukurešti konal pietní akt, kterého se zúčastnili představitelé rumunské židovské komunity, pamětníci holocaustu a představitelé státu v čele s prezidentem Traianem Basescu. Ten ve svém projevu mimo jiné řekl: Dnešní den je gestem obnovy, samozřejmě nedostatečné, které potvrzuje naši touhu znát a respektovat pravdu. Rumunsko až do roku 2004 ke své spoluzodpovědnosti za holocaust nehlásilo (viz článek v Rch 9/2005).

9. října 2007 - ČTK, Romea: Romský student dostane za rasový útok omluvu a odškodné

Marek Polák byl v roce 2002 kvůli svému romskému původu na pražské Palmovce napaden a zmlácen čtyřmi mladíky. Rozsudek Pražského vrchního soudu uděluje všem pachatelům povinnost zaplatit poškozenému pokutu ve výši sto tisíc korun. Již dřívě byli odsouzeni k různě dlouhým podmínečným trestům.

15. října 2007 - Respekt: Do zbraně, Maďaři

O demonstraci maďarských pravicových extremistů v Budapešti nedávno informovala většina médií. Hlubší vhled do problému maďarského antisemitismu přináší v aktuálním vydání Respektu Anneke Hudala, která odhaluje politické pozadí Maďarské gardy a populistickou strategii strany Jobbik.

24. října 2007 - Týdeník školství: Debatní soutěž mládeže

Finále třetího ročníku mezinárodní debatní soutěže Jugend debattiert international, jejímž cílem je prohlubovat znalosti německého jazyka a upevnit bilaterální kulturní vztahy, se tentokrát konalo v Praze pod záštitou Ministerstva školství a Václava Havla. V debatě na téma Má být popírání holocaustu v Evropské unii trestné? zvítězili studenti z České republiky a Německa. Soutěže se celkem zúčastnilo 1390 studentů ze 74 škol z České republiky, Německa, Polska, Estonska, Litvy, Lotyšska a Ukrajiny.

28. října 2007 - BBC: Holocaust museum opens at Belsen

Expozice v bývalém koncentračním táboře Bergen-Belsen je postavena na příbězích a svědectvích vězňů - nejčastěji Židů, homosexuálů a Romů, kterých tímto táborem od roku 1943 do osvobození v roce 1945 prošlo na 125 000. Jejich kresby, deníkové záznamy a svědectví zaznamenaná na videu názorně vypovídají o hrůzách věznění v Bergen-Belsenu.

27. října 2007 - 24hod: Lukašenko popiera obvinenia z antisemitizmu

Běloruský prezident se před týdnem rozhovořil na téma životních podmínek Židů žijících ve městě Bobrujsk: Je to židovské město a Židé se nestarají o město, ve kterém žijí. Po kritických ohlasech se ohrazuje a tvrdí, že v jeho zemi žádný antisemitismus neexistuje. Podle organizací, které se zabývají dodržováním lidských práv, však v Bělorusku vychází otevřeně antisemitské publikace, dochází k častému ničení židovských hřbitovů a nedávno byla uzavřena jediná židovská univerzita v zemi.

28. října 2007 - SME: Antverpy sa ospravedlnili židom za deportácie

V belgických Antverpách se koná konference věnovaná historii města během druhé světové války. Starosta Patrick Janssens ve svým vystoupení vyjádřil politování nad jednáním představitelů města v roce 1942. Tehdy spolupracovali úředníci i policisté s nacisty při vyhledávání a zatýkání antverpských Židů, kteří posléze byli posláni do nacistických koncentračních táborů.

29. října 2007 - Jerusalem Post: Yad Vashem to showcase Muslims who saved Jews from Nazis

Před druhou světovou válkou žilo v Albánii asi 200 Židů, po nástupu nacistů k moci sem však přišlo množství uprchlíků z okupované Evropy. Když byla v roce 1943 i Albánie okupována a nacisté začali pronásledovat i zdejší Židy, mnoho Albánců se postavilo na odpor a téměř všechny židovské obyvatele zachránili. O jednotlivcích i o historickém pozadí nyní vypráví výstava v jeruzalémském památníku holocaustu Jad Vašem.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.