Zaznamenali jsme v tisku

srpen 2007

2. srpna 2007 - ČTK, Romea: Česko opět pranýřováno za prasečák v Letech; nyní Romy v Osvětimi

V Osvětimi-Birkenau se tradičně konal pietní akt, který připomněl výročí zavraždění tří tisíc Romů v plynových komorách v noci ze 2. na 3. srpna 1944. Představitelé romských organizací ze šesti evropských zemí, kteří se setkání zúčastnili, vyzvali vládu ČR k řešení situace v Letech u Písku.

3. srpna 2007 - Jihlavský deník:Arnošt Lustig v Třebíči

Krátká zpráva regionálního deníku stručně informuje o zahajovacím dni čtvrtého ročníku festivalu židovské kultury Šamajim, jehož hlavním hostem byl Arnošt Lustig.

6. srpna 2007 - MF Dnes, Dženo: Jedou skini, varovala policie Romy

Členové Národní strany se před nedávnem rozhodli, že se osobně přesvědčí o tom, jak se řeší romská otázka v českých obcích. Po Mostě a Zlínu zavítali nyní do Břeclavi, kde se však rozhovoru na téma gramotnosti nebo sociálních dávek se zástupci romské komunity nedočkali. V plánu mají navštívit všechny obce, které jsou podchyceny ve zprávě vypracované pro Ministerstvo práce a sociálních věcí Analýza sociálně vyloučených romských lokalit (viz Analýza sociálně vyloučených romských lokalit a Mapa sociálně vyloučených nebo sociálním vyloučením ohrožených romských lokalit v ČR).

8. srpna 2007 - Jewish Telegraphic Agency: Holocaust historian Raul Hilberg dies

V neděli 7. srpna ve věku 81 let zemřel ve Vermontu významný historik a autor základní práce o holocaustu, třídílné The Destruction of the European Jews, Raul Hilberg. Narodil se ve Vídni, před nacisty uprchl s rodiči v roce 1939 do Spojených států a v řadách americké armády se do Evropy v roce 1944 vrátil. V Mnichově o rok později našel Hitlerovu soukromou knihovnu.

8. srpna 2007 - The Washington Post: Holocaust Museum Honors Romanian

Theodor Criveanu měl během druhé světové války, kdy Rumunsko stálo na straně Třetí říše, jako záložník povolaný do armády vypracovat seznam Židů na nucené práce z Černovic. Criveanu do seznamu zapsal mnohem více osob, než měl, a riskoval tím život. Nyní byl na základě svědectví pamětníků in memoriam vyznamenán oceněním Spravedlivý mezi národy.

11. srpna 2007 - MF Dnes, Romea: Provokace Národní strany vyšetřuje policie

Vyšetřování se týká akce v litvínovské čtvrti Janov. Tam členové Národní strany podobně jako v jiných městech (viz níže Most) rozdávali informační materiály a konverzovali s místními Romy. Jejich výroky a texty z letáků i Národní politice jsou nyní středem pozornosti vyšetřovatelů.

21. srpna 2007 - Deutsche Welle: US, Israeli Holocaust Institutes Get Nazi Records from Germany

Památník holocaustu Jad Vašem v Jeruzalémě a Muzeum holocaustu ve Washingtonu obdržely zhruba 12 milionů digitalizovaných dokumentů z archivu Mezinárodní pátrací služby Červeného kříže v Bad Arolsenu, zhruba třetinu tamních sbírek. Ostatní dokumenty budou předány později. Mnohé dokumenty jsou psány rukou, některá jména jsou psána několika možnými způsoby. Zpracování a digitalizace dokumentů proto v Bad Arolsenu potrvá podle prozatímních odhadů do roku 2009. Archiv v Bad Arolsenu spravuje unikátní dokumenty o obětech druhé světové války, které dosud byly jen obtížně přístupné badatelům.

26. srpna 2007 - ČTK, Romea: Skupina skinheadů napadla v Olomouci dva Romy a zranila je

Na třiadvacetiletého a osmnáctiletého muže zaútočili v pátek 24. srpna v areálu letního kina v Olomouci mladíci, podle všeho příslušníci hnutí skinheads. Fyzický útok, při kterém staršímu muži kopáním do hlavy zlomili nos a způsobili otřes mozku, doprovázeli rasistickými nadávkami.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.