Zaznamenali jsme v tisku

červen 2007

1. června 2007 - Playbill.com: Hope and Horror of Terezin, the Musical, Echoes in Seattle Run June 1-17

Village Theatre v americkém Seattlu bude uvádět dílo spisovatele Petera Ulliaha, básnířky Len Schiffové a skladatele Joela Defnera Terezin - muzikálový příběh terezínského ghetta, jehož zápletka se vztahuje ke známé akci zkrášlování tábora. Několik umělců vězněných v Terezíně se v ní má skrze umění pokusit ukázat komisi Červeného kříže pravou tvář tábora.

3. června 2007 - Česká televize:Radnice začala s opravou zchátralé synagogy

Turnovská synagoga jako jediná v libereckém regionu přežila křišťálovou noc a druhou světovou válku. Byla však využívaná jako skladiště a málokdo o ní věděl. Radní města se rozhodli unikátní památku opravit a vrátit do ní původní vybavení, které je nyní v depozitářích Židovského muzea v Praze i v turnovském muzeu.

4. června 2007 - Týden:Paměti manažera

Text Velitelem v Osvětimi patří k základním dokumentům genocidy na evropských Židech. S podrobností až pedantickou v nich sám pachatel a vykonavatel popisuje, jakým způsobem byly statisíce lidí hubeny, jak to vše probíhalo, jaké prostředky to umožnily, co při tom vznikalo za potíže a jak je velitel tábora překonával, píše ve své recenzi nedávno vydané výpovědi osvětimského velitele Rudolfa Hösse (viz Nové knihy - březen 2007) Jiří Peňás.

13. června 2007 - Aktualne.cz: Důstojník SS Priebke propuštěn. Itálie pobouřena

Po deseti letech vzorného chování v domácím vězení může bývalý zmocněnec Třetí říše pro Itálii Erich Priebke, zodpovědný za vraždu 335 italských civilistů, vycházet ven. Bude zaměstnán v kanceláři svého obhájce jako překladatel. Priebkemu je 93 let.

14. června 2007 - The International Herald Tribune: Dresden museum to display Holocaust victims' art

Umělecká díla vytvořená oběťmi holocaustu - to by měla být náplň nové stálé výstavy Staatlichen Kunstsammlungen Dresden (Státních uměleckých sbírek v Drážďanech). Expozice, na které muzeum spolupracuje s jeruzalémským památníkem Jad Vašem, by měla být otevřena v roce 2009.

14. června 2007 - Süddeutsche Zeitung: Raum der Fassungslosigkeit

Cenu německých knihkupců, nejvýznamnější literární ocenění v zemi, získal letos izraelský historik Saul Friedländer. Profesor moderních evropských dějin specializující se na téma holocaustu a autor dvoudílné práce Třetí říše a Židé se narodil v říjnu 1932 v Praze.

17. června 2007 - Der Standard: Neues Museum der Geschichte polnischer Juden gewidmet

26. června bude ve Varšavě položen základní kámen nového muzea, jehož expozice budou věnované historii polských Židů. Otevřeno by mělo být v roce 2009-2010. V Osvětimi se současně koná konference u příležitosti založení Státního muzea Auschwitz-Birkenau.

25. června 2007 - Zveřejnění seznamu obětí holocaustu s majetkem v Izraeli

Více než tři tisíce osob, které se později staly oběťmi nacistické perzekuce, si ve 30. letech minulého století uložilo peníze do tehdejších palestinských bank. Potomci zavražděných majitelů účtů se nyní mohou přihlásit a požádat o navrácení majetku - nejen finančních hotovostí, ale také uměleckých a jiných předmětů. Z bývalého Československa je v seznamu uvedeno několik desítek osob.

28. června 2007 - SME: Unesco premenovalo koncentračný tábor v Osvienčime

Zástupci Výboru pro světové dědictví při Unesco vyslyšeli několikeré žádosti představitelů Polska a změnili oficiální název z původního koncentrační tábor Osvětim na nový: Osvětim-Birkenau. Německý nacistický koncentrační a vyhlazovací tábor (1940-1945).

29. června 2007 - The Prag Daily Monitor: Some 1000 Czechs eligible to more money for Holocaust survivors

Zástupci německé vlády a Claims Conference se dohodli, že zvýší částku, kterou měsíčně dostávají přeživší holocaustu. V České republice se zvýšení dotkne asi tisíce osob, jimž se od roku 1990, kdy byla schválena původní suma, značně zvýšily životní náklady.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.