Zaznamenali jsme v tisku

duben 2007

2. dubna 2007 - Literární noviny č. 14: Tri skladby pre ďalší hlas

Pro své zamyšlení nad třemi výjimečnými knihami, které se věnují problematice romského holocaustu, si Lucia Segľová vybrala knihu osobních příběhů pamětníků (Ne)bolí, čítanku a DVD vydanou Nadací Milana Šimečky a rozsáhlou práci Mileny Hübschmannové Po Židoch Cigáni.

2. dubna 2007 - BBC News: Schools 'avoid Holocaust lessons'

Ze zprávy historické komise britské vlády, která dělala průzkum na britských školách, vyplývá, že někteří učitelé v hodinách dějepisu vynechávají tematiku holocaustu. A důvod? Nechtějí se dostat do sporu s muslimskými studenty nebo jejich rodiči. Podobná situace panuje i u dalších kontroverzních témat.

4. dubna 2007 - MaM.cz: Památník Lidice převzal ocenění za kontroverzní reklamu

Za svého času značně kontroverzní koncepci internetových stránek Památníku Lidice, jejichž úvod vyvolával dojem počítačové hry s cílem zabíjet občany Lidic, převzal jeho ředitel Milouš Červencl cenu Epica Bronze Finalist od marketinkových odborníků a cenu tuzemských kreativců bronzový Louskáček.

6. dubna 2007 - Výstava v Jeruzalémě: Spots of Light: To Be a Woman in the Holocaust

V Muzeu a památníku holocaustu Jad Vašem byla otevřena nová výstava věnovaná trochu jinému pohledu na koncentrační tábory, ghetta a transporty nacistického režimu - pohledu žen, které se jako nositelky plodnosti staly nedílnou součástí skupiny určené k vyhubení. Více informací (anglicky) na stránkách Památníku Jad Vašem.

6. dubna 2007 - Týden: Na místě koncentráku pro Romy zůstane vepřín

Současná vláda podporuje vznik nového památníku vedle vepřína, zveřejnil stanovisko vlády premiér Topolánek s tím, že tolik peněz, kolik by bylo potřeba na vykoupení vepřína, nenajde v rozpočtu žádná vláda. Jaký názor nyní zastává ministryně Stehlíková v článku uvedeno není.

9. dubna 2007 - Reuters.uk: Polish Holocaust heroine in Hollywood movie pact

V Holywoodu už se chystá film o ženě, která je nyní středem pozornosti - polské zachránkyni dvou a půl tisíce dětí Ireně Sendlerové. Producenti Jeff Rice a Jeff Most získali práva na scénář přímo od paní Sendlerové, se kterou se již v Polsku setkali.

9. dubna 2007 - CourierPress: Holocaust survivor finally is telling his story

George Salton, který ve čtrnácti letech prošel deseti nacistickými koncentračními tábory, se až dnes rozhodl svůj příběh sdělit nejen svým dětem, ale také široké veřejnosti. Ve své knize, kterou nazval 23. žalm, se podle svých slov nezabývá pouze holocaustem, ale genocidou jako obecným problémem: Chci učit toleranci a mravnosti ve snaze předcházet budoucím genocidám.

15. dubna 2007 - Government of Canada: Prime Minister Stephen Harper Honours Victims of the Holocaust

Nejen v Izraeli a v Praze na Náměstí Míru byl připomínán den obětí holocaustu. V kanadské Otawě na pietním aktu, který se konal na Parlamentním kopci, zdůraznil předseda vlády Stephen Harper úlohu politiků, kteří nemohou jen připomínat hrůznou minulost, ale musí se aktivně postavit antisemitismu, rasismu a všem fanatikům v současném světě.

16. dubna 2007 - ČTK: Odpůrci rasismu proti výstavě o Vidkunu Quislingovi v Norsku

Výstava určená pro žáky základních a středních škol má být za měsíc otevřena v Telemark Teater v městečku Skien západně od Osla, přičemž na ní mají s dětmi besedovat bývalí norští nacisté. Aktivisté z organizace SOS Rasismus proto protestují proti pozitivnímu vyznění odkazu předsedy kolaborantské vlády okupovaného Norska, jehož jméno se stalo symbolem kolaborantství a zrady.

16. dubna 2007 - Jerusalem Post: Hundreds protest neglect of survivors

Slavnostní uctění památky obětí holocaustu Jom ha-šoa proběhlo v památníku Jad Vašem i v izraelském Knesetu. Na obou místech se sešlo také na tisíc demonstrantů, kteří se snažili upozornit na nedůstojné podmínky, v nichž třetina pamětníků holocaustu v Izraeli žije.

16. dubna 2007 - Morava24: Nejstarší náhrobky židovského hřbitova v Krnově zničil neznámý pachatel

Neznámý pachatel nebo pachatelé přehodili přes plot několik kusů těžkého odpadu, jehož nárazem byly rozbity náhrobky Adolfa Berla a Eugeni Goldbergerové z roku 1874, vyvrácen byl také náhrobek Liny Wolfové z roku 1875, které patří k nejstarším na hřbitově založeném v roce 1873. Celková hmotná škoda zatím stanovena na 42 tisíc korun, historická a kulturní škoda je nevyčíslitelná.

18. dubna 2007 - ČTK: Historickým městem roku 2006 se stala Polná

Město, které proslulo na konci 19. století Hilsnerovou aférou, získalo Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a zón. Radnice Polné má v plánu na letošní rok pokračovat v rekonstrukci rabínského domu v židovské čtvrti.

19. dubna 2007 - zpravodajský týdeník Nový život: Město uctilo památku Židů

A to odhalením pamětní desky připomínající oběti holocaustu z Hustopečí ve tvaru tradičního židovského náhrobního kamene na stěně vestibulu radnice. Za války zahynulo asi sto padesát hustopečských Židů.

19. dubna 2007 - MF Dnes: Apoštolové proti nacismu

Deník informuje prostřednictvím článku Luboše Marečka o novém představení brněnského Divadla Husa na provázku, které nese název Evangelium svatého Lukáše (Na rovinu!). Jde mozaiku nebo spíše filosofickou úvahu na téma lidského utrpení a její součástí je dramatizace konference ve Wannsee. Postavit vedle sebe slovo evangelia a nacistickou konferenci je strašlivé, možná nezodpovědné a zničující. Divadlo však může být prostorem i pro takovou otázku, říká autor a režisér hry Jan Antonín Pitínský.

19. dubna 2007 - Lidové noviny: Jsem Žid. Dřív je to nezajímalo, teď ano

V rámci týdenního seriálu Lidových novin o Íránu vyšel ve čtvrtek článek s názvem Tichý život uvnitř komunity o současném postavení židovské komunity v zemi, jehož součástí je rozhovor s mladým íránských Židem. Jednou z nejzajímavějších informací je odpověď na otázku Jak to ostatní poznají, že jste Žid?: Je to napsáno v identifikační kartě. A k mému příjmení přidali speciální koncovku, podle které se pozná, že jsem Žid. Všude, kde se představím.

20. dubna 2007 - Lidové noviny: Ve Varšavě vznikne muzeum Židů

Moderní muzeum, jehož expozice budou mapovat dějiny židovské komunity v Polsku od středověku do současnosti, bude stát ve čtvrti Muranów proti památníku hrdinů varšavského ghetta. Jedním z členů organizátorského týmu muzea, které bude mít podobu pouzdra na brýle, je Marek Edelman, účastník povstání ve varšavském ghettu. Fotografie návrhu finských architektů jsou k dispozici na stránkách projektu muzea.

29. dubna 2007 - Ha'arec: 'This coming year you-know-who will disappear'

Nili Goren se narodila v Utrechtu židovským rodičům a když nacisté napadli Holandsko, bylo jí šest let. Během války jí její otec ukrýval u svých křesťanských přátel a psal jí dopisy, básně, eseje, reportáže, které také sám ilustroval. Nyní vychází její neobvyklý příběh knižně pod názvem And What Do They Call You Now?.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.