Zaznamenali jsme v tisku

březen 2007

13. března 2007 - ČTK: Adolf Burger: Scénář k Padělatelům jsem nechal třikrát přepsat

Adolf Burger, který prošel několika nacistickými koncentračními tábory, byl jako vyučený tiskař nasazen v Sachsenhausenu na tajnou výrobu falešných britských liber. Podle jeho autobiografické knihy Ďáblova dílna vytvořil Stefan Ruzowitski scénář ke svému filmu Padělatelé, který byl nedávno uveden na filmovém festivalu v Berlíně.

14. března 2007 - Novinky: Polský europoslanec dostal důtku za xenofobní brožuru

Pokárání se dostalo Macieji Giertychovi za jeho publikaci Válka civilizací v Evropě, v níž tvrdil, že Židé jsou etnická skupina, která se dobrovolně separuje od ostatních a že nacisté na tuto tradici pouze navázali.

15. března 2007 - SME: Chemik dostal dva a pol roka za popieranie holokaustu

Germar Rudolf se dlouhodobě zabývá chemickým rozborem zdí osvětimských plynových komor a je přesvědčen o tom, že v nich nikdy nebyli usmrcováni lidé cyklonem B. Navíc je podle něj holocaust jeden gigantický podvod. Manheimský soud ho uznal vinným z trestného činu podněcování k rasové nesnášenlivosti.

15. března 2007 - Brněnský deník: Ze stovek odsunutých Židů přežilo jen pár

Na náměstí U Vážné studny, v centru bývalé židovské čtvrti v Boskovicích, byla odhalena pamětní deska připomínající 458 mužů, žen a dětí, kteří byli 14. a 15. března 1942 odvezeni do Brna a odtud do koncentračního tábora v Terezíně. Desku vytvořil Bedřich Čelikovský a zadavatelem bylo občanské sdružení Klub přátel Boskovic.

16. března 2007 - Aktualne.cz: Taková normální rodinka s židovskou hvězdou

Pražské divadlo Na zábradlí uvádí novou hru Milana Uhdeho Zázrak v černém domě - příběh rodiny, v jejíž minulosti leží stín nacistických rasových zákonů a strach otce o své postavení jako arijského manžela Židovky.

17. března 2007 - Independent: Irena's list: Holocaust heroine's untold story

Sedmadevadesátiletá Irena Sendlerová byla vyznamenána polským senátem za to, že během druhé světové války zachránila na dva a půl tisíce židovských dětí z varšavského ghetta. Jako zdravotnice pašovala malé děti za ostnaté dráty ghetta ukryté pytlích od brambor nebo v odpadcích a umisťovala je do nežidovských rodin pod falešnou identitou. Prezident Lech Kaczyński prohlásil, že by měla být nominována na Nobelovu cenu míru.

19. března 2007 - Canada.com: Play brings Jewish ghettos to life through children's song

Batia Bettman, pamětnice holocaustu, je autorkou hry Žádné rozinky a mandle: písně dětí z ghetta - pásma složeného z písní, které si zpívali děti v lodžském ghettu. 29. a 30. března bude tato hodinová hra uvedena v Canadian Museum of Civilisation v Gatineau v Quebecu.

24. března 2007 - Havlíčkobrodský deník: Holocaust nezažila, přesto je náplní její práce

Mladá historička Alena Kašparová pátrá v rámci své práce v Muzeu Vysočiny po předmětech, pamětnících a záznamech, které dokumentují život Židů v regionu, zvláště jejich osudy před a během druhé světové války. Tématu se týká také další článek o pracovním táboře v Lípě: Za války byl koncentrák i tady.

29. března 2007 - The Epoch Times: Munich Opens Jewish Museum

V komplexu, v němž byla nedávno otevřena nová mnichovská synagoga, bylo 22. března zpřístupněno také židovské muzeum. Moderní multimediální expozice na třech podlažích návštěvníky seznamuje s bohatou historií židovské komunity, která v Mnichově žila již od první poloviny 13. století. Více informací na stránkách Židovského muzea v Mnichově.

29. března 2007 - The Guardian: Holocaust Survivors Seek Nazi Files

Pamětníci a svědci holocaustu, kteří se zúčastnili setkání v Sněmovně reprezentantů ve Washingtonu, vyzvali přestavitele států, kteří ještě nepodepsali smlouvu o zpřístupnění materiálů archivu v Bad Arolsenu, aby tak učinili co nejdříve. Leo Rechter, předseda americké Národní asociace dětí přeživších holocaust, vyjádřil nespokojenost s tím, že nacistické dokumenty nejsou přeživším zpřístupněny ani šedesát let po válce: Vždyť tyto informace patří nám, jsou o našich životech. Smlouvu již podepsaly Spojené státy, Izrael, Nizozemí a Polsko, Německo a Luxembursko přislíbily smlouvu podepsat do května, postoj Francie, Belgie, Itálie a Řecka stále není jasný.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.