Nové knihy

červen 2007

červen 2007 -Knižní novinka: Bojovali na všech frontách

Vzpomínky 18 židovských vojáků, vojaček, odbojářů a odbojářek z druhé světové války, kteří aktivně bojovali proti nacismu a fašismu, zaznamenala čtveřice autorek Alexandra Štefanová, Eva Grafová, Jana Dráská a Dagmar Fisteinová. Historický úvod napsla Zlatica Zudová-Lešková z Historického ústavu Akademie věd ČR. Kniha vyšla s přispěním České rady pro oběti nacismu.

  • Bojovali na všech frontách: vzpomínky židovských vojáků a odbojářů z druhé světové války. Praha: OS Magen, 2007. 176 s.

.

červen 2007 - Knižní novinka: A. Kantor: Svědectví

Kniha slavných 127 kreseb, na nichž Alfred Kantor zachytil realitu koncentračních táborů i pochodu smrti, které na vlastní kůži zažil, vychází konečně také u nás.

  • Kantor, Alfred. Svědectví. Terezín - Osvětim - Schwarzheide, prosinec 1941 až květen 1945. Velké Bílovice: TeMi CZ, 2007. 208 s.

červen 2007 - Knižní novinka: R. Roden: Život v napětí a míru

Soubor vzpomínek a příběhů Rudolfa Rodena je výběrem z bohaté autorovy tvorby. Životní vzpomínky (předválečný život za první republiky, holocaust, emigrace) doplňují příběhy z autorovy lékařské praxe.

  • Roden, Rudolf. Život v napětí a míru. P3K, 2007. 104 s.

.

červen 2007 - Knižní novinka: E. Canetti: Masa a moc

Rozsáhlý esej o davové psychologii. Dvacet let psaná úvaha spisovatele, teoretika společenských věd a humanisty původem z Bulharska a nositele Nobelovy ceny za literaturu z roku 1981 pojednává o tom, jak v mase jedinec ztrácí své úzkosti a zábrany, až se slastně rozplyne v davu. Masa je mu přírodní úkaz, nebezpečný živel a dravý živočich. A moc pak nástroj jejího ovládání.

  • Canetti, Elias. Masa a moc. Praha: Academia, 2007. 624 s.

.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.