Aktuality

prosinec 2007

1. prosince 2007 - 20. ledna 2008: Výstava v Praze: Jacob Holdt: USA 1970-1975

Chudinská ghetta, slumy u metropolí, vesničané na okraji společnosti, Kuk-lux-klan... V tomto prostředí se během sedmdesátých let pohyboval dánský umělec Jacob Holdt, který fotografoval život nejnižších vrstev americké společnosti a jejich střety s rasismem a netolerancí. Nyní jsou jeho snímky k vidění v pražské galerii Langhans, Vodičkova 37, denně kromě pondělí od 13 do 19 hodin.

18. prosince 2007 - 30. ledna 2008 - Výstava v Brně: Elly a Oskar Oehlerovi

Manželé Oehlerovi vystudovali brněnskou fakultu architektury a již před válkou projektovali řadu staveb zejména v Přerově a Ostravě. V roce 1939 se jim nepodařilo emigrovat do Anglie a kvůli židovskému původu Elly Ohlerové prošli několika koncentračními tábory. Po návratu si změnili jméno na Olár a působili hlavně v Praze. Expozici v Galerii architektury Brno, Starobrněnská 16/18, věnovanou jejich rozsáhlé práci připravili Jakub Potůček a Pavel Zatloukal. Otevřeno je denně kromě pondělí od 11 do 18 hodin, o víkendu od 13 do 18 hodin.

30. prosince 2007 - The David S. Wyman Institute for Holocaust Studies: Holocaust Denial - A Global Survey: 2007

Ve zprávě hodnotící projevy antisemitismu v uplynulém roce informují pracovníci Institutu Davida S. Wymana pro studium holocaustu (The David S. Wyman Institute for Holocaust Studies) o vzrůstu popírání holocaustu po celém světě, a to především v porovnání s rokem 2006, kdy bylo díky uvěznění Davida Irvinga zpochybňování holocaustu na ústupu.

prosinec 2007 - Der Internationale Suchdienst in Bad Arolsen: Internationaler Suchdienst öffnet seine Archive

Smlouva o zpřístupnění unikátních dokumentů a materiálů uložených v archivu v Bad Arolsenu je konečně podepsána všemi dvanácti státy, jejichž souhlas se zněním dokumentu byl nutný k otevření archivu. Nyní budou informace o zhruba jedenácti milionech jménech, které spravuje Mezinárodní vyhledávací služba (ITS) zpřístupněny veřejnosti. Například Muzeum holocaustu ve Washingtonu již pracuje na digitalizaci některých archiválií.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.