Aktuality

říjen 2007

1. října 2007 - Přednáška v Čáslavi: Židovské památky na Čáslavsku

V rámci projektu Připomínka a obnova tradic židovské kultury na Kutnohorsku se od 17 hodin v prostorách Městského muzea a knihovny v Čáslavi na Kostelním náměstí koná přednáška PhDr. Arno Paříka.

11. října 2007 - Premiéra filmu Poslední vlak

V českých a moravských biografech se promítá nový film režisérů Josepha Vilsmaiera a Dany Vávrové, který vypráví o transportu posledních berlínských Židů do Osvětimi. Děj se soustřeďuje na skupinu postav v jednom vagónu a sleduje jejich prožitky i vzpomínky. Ambicí režiséry Vávrové je, aby se film stal součástí výuky dějepisu na základních školách. Dosavadní ohlasy filmových kritiků však jeho kvality zpochybňují.

říjen-listopad 2007 - Koncertní turné: Weinberger Tour

Série koncertů violoncellisty Františka Brikciuse a pianisty Tomáše Víska , která probíhá již od dubna tohoto roku, obohatí kulturní podzim také v Praze a Terezíně. Na programu jsou skladby Jaromíra Weinbergera, česko-židovského skladatele a autora opery Švanda Dudák Erwina Schulhoffa, klavíristy a autora řady klavírních i orchestrálních děl Jamese Simona, německého komponisty, který prošel Terezínem a zemřel v Osvětimi, a současné skladatelky a varhanice Ireny Kosíkové. Koncert v půdním divadle terezínských Magdeburských kasáren se uskuteční 16. října od 15 hodin, závěrečný koncert turné v Praze v Pálffyho paláci 29. října od 18.30. Další místa konání a podrobné informace na stránkách Františka Brikciuse.

15. října 2007 - Rozhlasová četba na pokračování: Mihail Sebastian

Od 15. října bude každý den od 11.30 Český rozhlas 3 Vltava vysílat na pokračování četbu z Deníku Mihaila Sebastiana (původním jménem Josefa Hechtera), rumunského spisovatele, dramatika a překladatele. V zápiscích z let 1935-1944 reflektuje politické změny v Rumunsku, nástup nacismu, rostoucí antisemitismus, kolaboraci lidí s novým režimem a diskriminaci Židů.

16. října 2007 - Pietní akt v Praze - Výročí zahájení deportací z Prahy do Lodže

Od 11 hodin na Novém židovském hřbitově na Vinohradech vzpomenuli členové Terezínské iniciativy na zahájení deportací a uctili památku svých příbuzných a blízkých, kteří v Lodži zahynuli. Odpoledne, ve 14 hodin, položí květiny u pamětní desky na zdi Parkhotelu.

18. října 2007 - Konference v Hradci Králové: Viktor Fischl - příběh českých židů ve 20. století

Fakulta humanitních studií Univerzity Hradec Králové a Fakulta Filozofická Univerzity Pardubice pořádají v prostorách Muzea východních Čech v Hradci Králové odbornou konferenci. Mezi přednášejícími najdeme například Kateřinu Čapkovou, Miloše Pojara, Blanku Rozkošnou nebo Ruth Bondyovou. Více informací spolu s programem ke stažení na stránkách Univerzity Pardubice.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.