Zaznamenali jsme v tisku

září 2006

4. září 2006 - Aktuálně.cz: Popírač holocaustu s odvoláním neuspěl

Britský pseudohistorik David Irving byl v únoru tohoto roku odsouzen v Rakousku za popírání holocaustu k trestu odnětí svobody na tři roky, proti rozsudku se však odvolal. Nyní obdržel rozhodnutí rakouského nejvyššího soudu, které jeho vinu potvrzuje. O délce trestu bude ještě jednat nejvyšší zemský soud města Vídně.

7. září 2006 - ČTK: V Belgii zatčeni vojáci pro podezření z přípravy atentátů

Belgické policie se při zátahu na tajnou organizaci místních neonacistů podařilo zatknout asi dvacet mužů včetně patnácti příslušníků belgické armády, kteří disponovali zbraněmi, výbušninami a neonacistickými materiály. Pravicoví radikálové hlásali rasismus, xenofobii, negativismus, antisemitismus a neonacismus.

8. září 2006 - ČTK, Romea.cz: V Orlové skini napadli Romy

Na sídlišti Lutyně v Orlové na Ostravsku napadlo asi dvacet příslušníků hnutí skinheads skupinu místních Romů. Tři mladíci byli lehce zraněni, jeden z nich skončil s poraněním žeber a hlavy v nemocnici. Dva mladíci romského původu pak v následujících dnech napadli dvě dívky českého původu. Policie ve městě posílila hlídky a hodlá podobným situacích předcházet.

9. září 2006 - ČTK, Romea.cz: Pravicoví extrémisté pochodovali Rožmitálem pod Třemšínem

Asi pět desítek příznivců krajní pravice se sešlo na demonstraci proti rostoucímu vlivu rudého teroru, k němuž se podle pronesených projevů stále více blíží také česká sociální demokracie. Akci organizovalo neoficiální politické sdružení Národní korporativismus.

10. září 2006 - ČTK, Romea.cz: Skupina dívek napadla v Ostravě dvě ženy

Dvě mladé ženy čekaly brzy ráno na Jiráskově náměstí v Ostravě na autobus, když je napadla skupina dívek, zřejmě romské národnosti. Počáteční slovní urážky přešly ve fyzický útok. Podle policie se pravděpodobně jednalo o rasově motivovaný útok.

14. září 2006 - Radio.cz: Společenství paměti národa shromažďuje autentická svědectví k české historii 20. století

Celkem sedm institucí, mimo jiné Židovské muzeum v Praze, Ústav pro soudobé dějiny v Praze, podepsalo smlouvu o spolupráci v novém projektu občanského sdružení Post Bellum. To shromažďuje výpovědi lidí, kteří se aktivně účastnili bojů druhé světové války. Společenství paměti národa by mělo shromáždit co největší počet svědectví i z ostatních oblastí, například z komunistických procesů v padesátých letech.

15. září 2006 - Právo: Za rasové potyčky v Orlové sedm obvinění

Karvinská policie obvinila pět příslušníků hnutí skinheads, kteří nedávno na sídlišti Lutyně napadli skupinu Romů, a dva muže romského původu, kteří v zápětí slovně napadli jejich přítelkyně.

25. září 2006 - Česká televize : Mikulovská mikve skončila pod hromadou štěrku

Reportáž Jihomoravského večerníku hovoří o loni objevené unikátní rituální lázeň, kterou se městu ve spolupráci se Spolkem přátel židovské kultury v Mikulově zatím nepodařilo zrekonstruovat a zpřístupnit veřejnosti. Plány města ztroskotali na krachu firmy, která v okolí mikve staví obytný dům.

26. září 2006 - Novinky.cz: Cenu Emmy získal seriál o otroctví

Dokument o Nicolasi Wintonovi slovenských autorů Mateje Mináče a Patrika Pašše svou nominaci na cenu pro televizní dokumenty ve vítězství neproměnil, podle autorů je však už samotná nominace významnou událostí.

26. září 2006 - Týdeník Bruntálský region: Synagoga má nová vitrážová okna

Do východní stěny krnovské synagogy byla vsazena tři nová vitrážová okna, znázorňující Desatero božích přikázání a Davidův štít. Rekonstrukci všech původních oken budovy financoval majitel objektu Federace židovských obcí spolu s dalšími institucemi, například krajským úřadem, a také krnovskými židovskými rodáky žijícími v zahraničí.

26. září 2006 - Moje noviny.cz: Našla bratra. Po 65 letech!

Díky databázi obětí holocaustu jeruzalémského památníku Jad Vašem se panu Glasbergovi podařilo najít svou sestru, Hildu Šlickovou. Jejich cesty se rozešly v roce 1941, kdy musela část rodiny odejít Rumunska do Estonska.

27. září 2006 - Lidové noviny: Bratr zmizel, a zachránil tak rodinu před masakrem

Šedesáté páté výročí masakru v Babim Jaru na Ukrajině, při kterém bylo nacistickými jednotkami povražděno více než 33 000 mužů, žen a dětí židovského původu, si připomněl jeden z těch, který tehdy smrti unikl. Oleksandr Opengeim se zachránil spolu se svými sourozenci a matkou jen díky omylu svého bratra.

Klíčová slova

Národní korporativismus

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.