Zaznamenali jsme v tisku

srpen 2006

11. srpna 2006 - Romea.cz: V Německu usilují o vznik romského památníku

Už více než deset let se německé romské organizace snaží přimět vládu, aby v Berlíně vybudovala památník uctívající romské oběti nacistické perzekuce během druhé světové války. Paul Spiegel, bývalý předseda Centrální rady Židů nedávno apeloval na německou vládu, aby památník co nejrychleji zřídila.

12. srpna 2006 - Novinky.cz: Spisovatel Günter Grass byl členem SS

Nositel Nobelovy ceny za literaturu odhalil v rozhovoru pro německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung jednašedesát let skrývané tajemství: od února do dubna 1945 byl členem jednotek Waffen SS. Na svou obhajobu uvádí, že tímto způsobem tehdy řešilo své neshody v rodině hodně mladých mužů a že během svého nasazení ani jednou nevystřelil. O reakcích na Grassovo přiznání viz zpráva ČTK 13.8.2006: Spisovatel Grass je v palbě kritiky, hrozí mu odebrání cen včetně české.

18. srpna 2006 - Lidové noviny: V synagoze bude muzeum i koncerty

Plány na budoucí využití českokrumlovské synagogy, ve které byla za války klubovna Hitlerjugend, od roku 1959 modlitebna Československé církve husitské a sklad kulis z otáčivého hlediště, líčí ve svém článku Marek Kerles. Po sametové revoluci dramatické osudy synagogy vyvrcholily nájezdem neznámé cizinky z Izraele, která získala od objektu klíče a ukradla z tajných schránek předměty neznámé hodnoty.

  • K tématu také:

  • MF Dnes 25.8.2006 - Nová generace je lepší, tvrdí pamětnice holocaustu (příběh Ruth Hálové, rodačky z Českého Krumlova a pamětnice předválečné židovské komunity ve městě, která se nyní aktivně podílí na obnově zdejší synagogy)

18. srpna 2006 - SME: V Teheráne vystavujú karikatúry holokaustu

Vtipy a obrázky, které byly shromážděny v soutěži vyhlášené v reakci na karikatury proroka Mohameda v evropských novinách, jsou nyní vystaveny v íránském hlavním městě. Zatím nejsou příliš vyhledávanou expozicí, ani vystavené exponáty nejsou tak útočné, jak se očekávalo. Na událost reagoval francouzský prezident a také ředitel památníku Jad Vašem (viz SME 16.8.2006 - Jad Vašem proti výstave karikatúr o holokauste).

  • K tématu také:

  • MF Dnes 25.8.2006 - Západ nebrání památku holocaustu (článek historika Emanuela Mandlera)

22. srpna 2006 - ČTK: Ruští studenti kvůli explozi obviněni z rasově motivované vraždy

Za pondělním výbuchem amatérsky vyrobených náloží na východním předměstí Moskvy v Čerkizovské tržnici, při kterém přišlo o život deset lidí a desítky dalších byly zraněny, stojí pravděpodobně rasistická nenávist tří ruských studentů vůči lidem z Asie. Potvrzuje to výpověď pachatelů před prokurátorem.

25. srpna 2006 - ČTK: Extremisté žádají Klause o možnost bojovat proti Izraeli

Neonacistická organizace Národní odpor vydala prohlášení, ve kterém vyzívá prezidenta republiky, aby povolil českým občanům výjimku sloužit v zahraniční armádě. Chtějí se připojit k případnému boji islámských armád proti Izraeli: Holocaust nesmí Židy ospravedlnit v chystané genocidní činnosti vůči perskému lidu. Žádný člověk nesmí být zavražděn jen proto, že není z kmene Mojžíšova nebo mu otrocky nepřisluhuje. [...] Netoužíme po ničem jiném, než se se zbraní v ruce zúčastnit blížící se války. Samozřejmě, že na straně napadených a bránících se.

25. srpna 2006 - Pravda: Chávez: Izraelských lídrov by mali súdiť

Venezuelský prezident pyšnící se vřelými styky s diktátorem Castrem a dalšími představiteli nedemokratických režimů prohlásil, že Izrael ostře kritizuje Hitlera a my také. Ale Izraelci udělali něco podobného a možná i horšího než dělali nacisti, kdo ví? Toto je fašizmus. Izraelská vláda na to reagovala odvoláním izraelského velvyslance v Caracasu.

28. srpna 2006 - Lidové noviny: Neonacisté demonstrovali proti Izraeli

Asi třicet sympatizantů krajní pravice se v neděli 27. srpna sešlo před izraelským velvyslanectvím v Praze na akci organizované Národním odporem. Přišli vyjádřit svůj nesouhlas s politikou izraelské vlády v konfliktu s libanonským Hisballáhem. Dvacet šest z nich bylo předvedeno na policii, protože u sebe měli nože, obušky i střelné zbraně.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.