Zaznamenali jsme v tisku

duben 2006

3. dubna 2006 - Lidové noviny: Po 63 letech našel Izraelec vraha rodiny

V dubnu 1943 prchá Gitl Lernerová s se svými pěti dětmi a dvěma cizími mladíky z transportu do Majdanku. Několik měsíců se úspěšně ukrývají na farmě v Komarovce nedaleko Lublinu, než je poslední říjnovou noc přepadne několik zdejších sedláků a všechny ubodají k smrti. Potrestán byl jen jeden z vrahů. Ronimu Lernerovi, vnukovi Gitl, se teď konečně podařilo vypátrat posledního žijícího pachatele činu, dvaadevadesátiletého rolníka Josefa Radčuka. Jeho stíhání zřejmě bude zahájeno, protože v Polsku se na válečné zločiny nevztahuje promlčení. Ostatky svých příbuzných hodlá pan Lerner odvézt z katolického hřbitova v Paškalini do Izraele.

3. dubna 2006 - Respekt: Holocaust jako kšeft

Na konci recenze Petra Třešňáka na kontroverzní knihu Normana Finkelsteina Průmysl holocaustu na nás čeká lakonické shrnutí kvalit této práce, jejíž autor z velké části čerpal ze starší publikace Petera Novicka Holocaust in American Life: To co je na knize zajímavé, není původní, a to, co je původní, je bezcenné.

3. dubna 2006 - České noviny: Do kin míří Schlöndorffův snímek Devátý den

Nový německý film Devátý den, který si 5. dubna odbyde svou českou premiéru, vznikl podle autobiografických vzpomínek lucemburského kněze Jeana Bernarda, který byl vězněm koncentračního tábora Dachau. Tam se také část filmu odehrává: Koncentrační tábor, náboženství, svědomí, slušnost - v jedné sklenici vody nacházíme celé moře minulosti, řekl o svém filmu režisér Volker Schlöndorff.

3. dubna 2006 - Slovo: Zomreli lidické deti v koncentráku v Chelmne nad Nerom?

V aktuálním čísle slovenského společenského týdeníku najdeme článek Jarmily Duránikové o vyhlazovacím táboře v polském Chełmnu. Kromě dohadů o tom, jestli zde byly zplynovány děti z Lidic, popisuje také zdejší postup zabíjení Židů v mobilních plynových komorách, kterým se inspirovali velitelé v dalších vyhlazovacích táborech.

4. dubna 2006 - SME: Izrael žiada od Litvy trest pre usvedčeného zločinca z druhej svetovej vojny

Minulý týden byl osmdesátipětiletý Algirdas Dailide uznán vilniuským soudem vinným za zločiny, kterých se během druhé světové války dopustil na židovských obyvatelích Litvy. Vzhledem k jeho věku mu však nebyl uložen trest, protože podle soudu již není společensky nebezpečný. Proti tomu se ohradilo izraelské velvyslanectví v Litvě, k němuž se připojilo také Centrum Simona Wiesenthala.

6. dubna 2006 - SME: Vatikán žiada poľských biskupov na zásah proti Radiu Maryja

Oficiální list se žádostí o rázný a důkladný zásah proti krajně pravicovému katolickému Radiu Maryja, které pod vedením redemptistického kněze Tadeusze Rydzyka otevřeně hlásá antisemitismus, předali předsedovi polské biskupské konference zástupci Vatikánu. Proti aktivitám rádia se vyjádřil také Marek Edelman, poslední žijící účastník povstání ve varšavském ghettu: Radio Maryja vo svojich programoch 16 rokov šíri xenofóbiu, šovinizmus a antisemitizmus.

7. dubna - 30. dubna 2006 - Výstava v Dobříši: Místa utrpení, smrti a hrdinství

Putovní výstava o nacistických koncentračních táborech, kterou připravila Historická skupina Osvětim, je nyní instalována v Městském muzeu v Dobříši, nám. Míru 97. Otevřeno je od úterý do soboty vždy od 8 do 16 hodin.

8. dubna 2006 - Lidové noviny: Tebe zajímají Židi?

Autorka článku o žácích krnovské základní školy zapojených do unikátního projektu Zmizelí sousedé, který vyšel v pátečním Magazínu LN, nezapomněla připomenout vznik projektu a jeho iniciátorku Martu Vančurovou: Autorka projektu se inspirovala během svého tříletého pobytu v USA, kde studovala pedagogický směr AntiBias, který učí, jak předcházet vzniku pocitů křivdy v jednotlivci.

10. dubna 2006 - Respekt: Zapomenuté veledílo

Dlouho očekávaný první díl knihy 'Po Židoch Cigáni' je k dostání už přes tři měsíce, v knihkupectvích však pomalu zapadá prachem. Důvod? Do dnešního dne nevyšla v tisku jediná recenze. píše ve svém článku o nedávno vydané zásadní práci Mileny Hübschmannové (viz Nové knihy - prosinec 2005), ve které shromáždila vzpomínky na období Slovenského štátu a pronásledování v době jeho existence téměř sedmdesáti romských pamětníků.

10. dubna 2006 - SME: Csáky sa za vládu ospravedlnil Rómom za holokaust

Stalo se tak poprvé v historii novodobého Slovenska na židovském hřbitově ve Zvoleně při slavnostním odhalení památníku romským obětem rasové perzekuce v období Slovenského štátu. Slovensko nemá žiadne konexie na vojnový slovenský štát, napriek tomu nemôže nikto z ústavných činiteľov povedať, že sa nás to netýka. Dodnes je to hanba ľudskej civilizácie. Zlo je v každom z nás, aj medzi nami. Musíme urobiť všetko preto, aby sa moc zla nemohla realizovať, řekl místopředseda vlády Pál Czáky.

11. dubna 2006 - Lidové noviny: Stát vzdává boj proti vepřínu v Letech

Jednání vlády s vlastníky vepřína o řešení situace v Letech u Písku ztroskotala a premiér Paroubek prohlásil, že otázku kolem vepřína stojícího částečně na místě bývalého koncentračního tábora pro Romy bude muset vyřešit nová vláda. Velké zklamání cítí hlavně přestavitelé romských organizací, které se za vykoupení vepřína zasazují už několik let, například Čeněk Růžička, předseda Výboru pro odškodnění romského holocaustu: Ukazuje se, že celá aktivita vlády mohla být jen humbukem určeným pro zahraničí. (Celý článek na Dženo.cz)

12. dubna 2006 - Právo: Divadlo opět nabízí baletní večer

V rámci čtvrtečního a pátečního baletního představení v Národním divadle v Brně bude uvedena také choreografie Libora Vaculíka a Zdeňka Prokeše. Známé hudební dílo Igora Stravinského Svěcení jara pojali jako symboliku oběti a smrti: K této verzi nás vyprovokovali popírači holocaustu. Myslíme, že zvláště mladým je nutné i touto formou připomínat nacistickou perzekuci, řekl šéf baletu ND Brno Z. Prokeš.

12. dubna 2004 - Právo: Političtí vězni vzpomněli hrůzy Buchenwaldu

Cílem shromáždění, které se konalo v Praze v den 61. výročí osvobození nacistického koncentračního tábora Buchenwald, bylo připomenout památku 51 tisíc obětí, které zde zahynuly. Připomínky se zúčastnilo mnoho z dosud žijících bývalých vězňů a vězeňkyň tábora.

14. dubna 2006 - Romea: Rusko: Dva mrtví Romové po brutálním útoku skinheadů

Muže a ženu z romské osady u řeky Akhtuba ve Volgogradské oblasti středním Rusku umlátili železnými tyčemi mladí skinheadi, další dva těžce zranili. Policie začala vyšetřovat čin jako rasově motivovanou vraždu. Tři z deseti pachatelů už zadržela.

18. dubna 2006 - Týden: Lháři, kšeftaři a jeden kverulant

Další recenzi kontroverzní publikace N. G. Finkelsteina Průmysl holocaustu najdeme v kulturní rubrice Týdne publicista Jiří Peňás: Finkelstein je kverulant nesporně vysoce inteligentní a otázky, které si klade, vůbec nejsou nedůležité. V knize však působí jako vedlejší produkt toho hlavního: jeho odporu k Izraeli a americkému establishmentu i jeho politice.

18. dubna 2006 - Lidové noviny: Německo zpřístupní nacistické archivy

Archivy Mezinárodní pátrací služby, jejímž úkolem bylo po válce hledat pohřešované osoby německé národnosti, obsahují informace o přibližně 17,5 milionu lidí - obětí nacistického režimu ve Třetí říši. Doposud byly informace nepřístupné z důvodu ochrany osobních údajů. Letos 17. května však země, které MPS zakládaly, podepíší dodatek k původní smlouvě z roku 1955 o ochraně osobních údajů.

19. dubna 2006 - Lidové noviny: V Česku přibývá romských ghett

Podle průběžné zprávy z výzkumu, který nechalo vypracovat ministerstvo práce a sociálních věcí, je v České republice na 330 romských ghett. Dosavadní oficiální odhady se pohybovaly v řádech desítek, tento překvapující výsledek potvrzuje již několikaleté upozorňování na tento vzrůstající problém ze strany nevládních organizací.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.