Zaznamenali jsme v tisku

březen 2006

4. března 2006 - MF Dnes: David Irving a česká shovívavost

Historik Pavel Zeman v sobotní příloze Kavárna píše o popírači holocaustu D. Irvingovi a kritizuje vydavatelství Jota, které - i přes rozhodnutí britského soudu, který tohoto autora prohlásil za popírače holocaustu a rasistu - nadále publikuje Irvingovy knihy v češtině. A to přesto, že zástupce nakladatelství ještě začátkem roku 2003 tvrdil: pokud si ověřím, že ho (Irvinga - pozn. autora) soud skutečně označil za manipulátora a rasistu, tak zvážím... dotisk (to jest knihy Hitlerova válka - pozn. autora), který už připravujeme. Anebo k němu dodáme nějaký komentář. V roce 2005 sice opatřila Jota nové vydání knihy Hitlerova válka komentářem, podle Zemana však značně nedostatečným.

6. března 2006 - Týden: Kde rozum nestačí

Recenzi knihy D. E. Lipstadtové Popírání holocaustu, která v druhém vydání vyšla v nakladatelství Paseka, napsal do týdeníku Týden Jiří Peňáz: Kniha Deborah E. Lipstadtové je základní příručka pro orientaci v jevu, který autorka nazývá jako 'sílící útok na paměť a pravdu'. Její argumentace je výstižná, srozumitelná a jasná: popírání holocaustu je realita, má své kořeny, cíle a úmysly. Je důležité znát jeho nositele, vědět o nich, vyznat se v jejich metodách a cílech, není však možné připustit s nimi debatu.

7. března 2006 - Lidové noviny: V Izraeli se baví Hitlerem

Izraelský textař a překladatel Dan Almagor se rozhodl podat důkaz toho, že židovská společnost má smysl pro humor a dokáže jej uplatnit i v oblasti tabuizovaného tématu holocaustu. V divadle Hameri nastudoval americký muzikál Producenti, v němž tančí a zpívá sám Vůdce a tančí nacističtí vojáci, ale utahuje si i z Židů, blondýnek, homosexuálů a broadwayských producentů. Představení má mezi diváky velký úspěch.

7. března 2006 - SME: Hitler zariskoval a obsadil Porýnie. Svet sa nečinne prizeral

70. výročí události, která byla významným předělem v politice nacistického Německa, připomíná článek ve slovenském deníku. 7. března 1936 překročily oddíly německé armády hranice demilitarizovaného pásma v Porýní, Německo porušilo versailleské mírové dohody a dalo světu najevo, že hodlá svou politiku prosazovat vojenskou silou.

11. března 2006 - Právo: V Německu vycházejí deníky Petra Ginze

Deník mého bratra (viz Nové knihy - únor 2005) vydává v němčině nakladatelství Berlin Verlag. K vydání knihy připravilo České centrum v Berlíně také výstavu Ginzových prací, ukázek z deníku a dalších dokumentů, kterou stejně jako knihu připravila Petrova sestra, výtvarnice Chava Pressburgerová.

11. března 2006 - Deník Litoměřicka: Učitelé poznali genocidu

Článek s mírně zavádějícím názvem referuje o letošním semináři pro učitele dějepisu a občanské výchovy Jak vyučovat holocaust, který se již po sedmé konal v Terezíně. A zájem o něj neopadá: Kapacita jednoho třídenního semináře je padesát lidí. Pořádáme jej ve dvou termínech, kterých se zúčastní celkem 103 pedagogů. Dalších čtyřicet jsme však museli objednat až na příští rok, řekla pracovnice vzdělávacího oddělení Památníku Terezín Beata Krůpová. Letos byl seminář obohacen více přednáškami na téma romského holocaustu.

13. března 2006 - SME: Do Montrealu slovenský dokument Vízie z inferna

Do soutěže letošního ročníku Mezinárodního festivalu filmů o umění v Montrealu byl zařazen slovenský dokument Petra Dimitrova Vízie z inferna, který je portrétem slovenského malíře Adolfa Frankla - umělce, který se po celý zbytek života pokoušel pomocí svých obrazů vyrovnat s hrůzami Osvětimi.

16. března 2006 - Právo: Nikdo nemůže odpustit zločiny spáchané na jiných

Nedávno vydanou knihu Simona Wiesenthala Slunečnice (viz Nové knihy - prosinec 2005) přeložila do češtiny Zlata Kufnerová a své motivy pro tuto práci vysvětlila v rozhovoru pro Právo takto: K Wiesenthalově Slunečnici jsem dospěla úvahou, že je ostudné, jestliže v českém překladu do té doby vyšla jen jediná jeho knížka Spravedlnost, nikoli pomstu. Pravdivé literatury o holocaustu totiž není nikdy dost, zvláště když u nás vyšlo již devět hanopisů od popírače holocaustu Davida Irvinga. Pátrala jsem tedy ve Wiesenthalově díle a zaujala mě právě Slunečnice.

17. března 2006 - ČT24.cz: Slovenský dokumentární film o Wintonovi oceněn v USA

Autor Matěj Mináč a jeho spolupracovníci získali za svůj snímek Síla lidskosti o záchraně českých židovských dětí před nacismem cenu Christopher Award udělované stejnojmennou neziskovou organizací za umělecké počiny s výrazným humanistickým poselstvím. Zároveň je film po uvedení v americké televizi nominován na cenu Emmy v pěti kategoriích.

18. března 2006 - MF Dnes: Eichmann Architekt holokaustu

Sté výročí narození Adolfa Eichmanna, jedné z nejdůležitějších postav tzv. konečného řešení židovské otázky v Evropě, připomíná článkem o jeho dopadení a odsouzení Marie Homolová: Ladislav Mňačko, který se procesu zúčastnil jako československý novinář, v knize Já, Eichmann píše: 'Jako přízraky z říše mrtvých se před soudem zjevují lidé, jejichž existence je po tom všem, co prožili, nepochopitelná. Svědčí... a spontánní výkřiky z publika je přerušují. Zprava zleva zaznívají steny, vzlykání. Americký novinář mi zvrací na kolena. Soudní zřízenci vynášejí omdlelou ženu. Jakýsi muž se najednou rozběhne k bezpečnostní kleci ze skla, v níž sedí Eichmann, vrhá se na ni. Čtyři policisté ho nezmohou, utichá až ve svěrací kazajce.'

20. března 2006 - Noviny Náchodska: Kniha Vlčkové mapuje osudy čtyř žen

Eva Reichová, Věra Löwenbachová-Feldmanová, Marie Spitzová-Vítovcová a Eva Hejzlarová - čtyři ženy, které prožily holocaust, prošly nacistickými koncentračními tábory a přežily. Jejich osudy zpracovala do nové knihy náchodská historička a pedagožka Věra Vlčková-Pokorná a nazvala ji Doufám, dokud dýchám.

20. března 2006 - Noviny Náchodska: Kniha Vlčkové mapuje osudy čtyř žen

Eva Reichová, Věra Löwenbachová-Feldmanová, Marie Spitzová-Vítovcová a Eva Hejzlarová - čtyři ženy, které prožily holocaust, prošly nacistickými koncentračními tábory a přežily. Jejich osudy zpracovala do nové knihy náchodská historička a pedagožka Věra Vlčková-Pokorná a nazvala ji Doufám, dokud dýchám.

24. března 2006 - Romea.cz: V Rakousku vzrostl počet registrovaných rasistických útoků

Podle statistik nevládní organizace ZARA bylo loni v Rakousku spácháno přibližně o 20% více rasově motivovaných násilných napadení než v roce 2004. Celkem 1105 takových útoků tvoří však pravděpodobně jen část rasistických napadení, protože většina obětí se bojí případy oznámit na policii.

25. března 2006 - MF Dnes: Pardubická galerie vrátila nacistický lup

Jedná se o první z obrazů ze sbírky Oskara Federera, kterou během druhé světové války zabavili majiteli nacisté. Olejomalba Otakara Nejedlého byla vrácena vnukovi bývalého ředitele Vítkovických železáren do Kanady.

27. března 2006 - MF Dnes: Výstava poputuje po celém Česku

Zmizelí sousedé, putovní výstava prezentující výsledky pátrání žáků a studentů po židovských obyvatelích jejich měst a obcí, bude během letošního roku v vidění v několika městech, mimo jiné Kutné Hoře, Mělníku nebo Mladé Boleslavi. O konkrétních pracích studentů z Kutné Hory a Mladé Boleslavi viz článek Hledají zmizelé sousedy (MF Dnes 27.3.2006). V současné době je výstava instalována ve Valašském Meziříčí v Zámku Kinských do 10. dubna 2006.

27. března 2006 - Pravda.sk: Antisemita pôjde na 13 rokov za mreže

Dvacetiletý mladík, který v lednu napadl ochranku synagogy na Velké Branné ulici v Moskvě a uvnitř nožem pobodal šest lidí, dostal u moskevského soudu 13 let vězení nepodmíněně. Jeho obhájci se proti rozsudku odvolají. O tom, že je přesvědčeným antisemitou, nenechal nikoho na pochybách ani během soudního procesu: Trestný zákonník napísali židia a židovská mafia, preto vyhlasujem, že som nevinný, prohlásil například.

27. března 2006 - Lidové noviny: Československý rodák míří do izraelského parlamentu

Šlomo Breznic kandiduje za novou stranu Kadima do izraelského parlamentu a vzhledem k preferencím strany je možným kandidátem na post ministra v nové vládě. Jeho rodina pochází ze Slovenska a on sám prožil holocaust v klášteře, kam jej i jeho sestru stihli ukrýt rodiče před tím, než byli odvlečeni do Osvětimi.

30. března 2006 - SME: Tri dni prešli, už som zasa pokorný

Polodokumentární a polohraný film Vízie z inferna režiséra Petera Dimitrova získal na festivalu filmů o umění v Montrealu speciální cenu filmových klubů FICC Don Quiot. Film měl u diváků takový úspěch, že musel být promítán několikrát: Bude to tým, že v Kanade či Amerike nevedia, čo sa u nás udialo pred šesťdesiatimi rokmi, tak ako my nevieme, čo sa stalo niekde v Kambodži. Stretol som sa tam vlastne s historicky naivnými ľuďmi, niektorí si snáď mysleli, že holokaust si človek vymyslel,řekl Dimitrov.

31. března 2006 - Hospodářské noviny: Polsko chce přejmenovat Auschwitz

Polské vládě se po 27 letech, kdy byla Osvětim zapsána na seznam památek světového dědictví UNESCO, nelíbí oficiální název, pod kterým byla zapsána: polský koncentrační tábor. Má dojem, že dnes již není zcela zřejmé spojení největšího koncentračního a vyhlazovacího tábora s nacistickým Německem a požádala o změnu názvu na bývalý nacistický německý koncentrační tábor Auschwitz-Birkenau.

31. března 2006 - Kutnohorský deník: Rok židovské kultury v Kutné Hoře

Regionální deník zveřejnil program všech akcí, které jsou letos v Kutné Hoře uspořádány v rámci projektu Rok židovské kultury. Jednotlivé přednášky a semináře se budou věnovat jak židovství obecně, tak dějinám židovské komunity v regionu. Proběhne také výstava Zmizelí sousedé a diskuse s pamětníky holocaustu.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.