Zaznamenali jsme v tisku

únor 2006

6. února 2006 - Literární noviny č. 6: Téma: Lety u Písku a Národní strana

Redakce Literárních novin věnovala rubriku Téma aktuálnímu dění kolem koncentračního tábora v Letech u Písku. Vedle rozhovoru s Ondřejem Caklem, který se monitorování české a moravské neonacistické scény věnuje už dvanáct let, zde najdeme článek Jakuba Patočky o tom, jak se na hodinu zaposlouchal do vysílání Rádia Vlast, které provozuje Národní strana, a dva články: Paměti z Letů minulých a Svědectví z Letů současných - vzpomínky bývalých vězňů tábora a svědectví Anny Polákové, matky chlapce napadeného jedním z účastníků akce Národní strany v Letech 21. ledna 2006.

9. února 2006 - Právo: Písecká synagoga otevře dveře

Synagoga v Písku, jejíž oprava si vyžádá podle odhadů několik milionů korun a dalších několik let, bude 25. února 2006 otevřena pro veřejnost. Návštěvníci budou mít jedinečnou příležitost prohlédnout si interiér jediné pseudomaurské synagogy v českých zemích.

14. února 2006 - Hospodářské noviny: Írán: dorazily první karikatury holocaustu

Většina tuzemských i zahraničních médií přinesla zprávy o reakci nejčtenějšího íránského deníku Hamšahrí na vlnu odporu, která se v islámském světě vzedmula po uveřejnění karikatur proroka Mohameda v dánských a dalších evropských novinách. Redakce deníku vyhlásila soutěž o nejlepší karikaturu holocaustu, aby prověřila míru svobody slova v západní Evropě. Podle jiného článku v HN (8.2.2006 - Dánský tisk zveřejní karikatury holocaustu) oznámil šéfredaktor dánského deníku Jyllands-Posten, který karikatury Mohameda otiskl jako první, že spolupracuje s deníkem Hamšahrí a nejlepší karikatury vzešlé ze soutěže otiskne. ČTK informuje, že redaktor kulturní rubriky prohlásil, že publikaci karikatur zatím zvažuje (8.2.2006 - Dánský Jyllands-Posten zváží vydání karikatur na téma holokaustu).

16. února 2006 - Listy Jindřichohradecka: Proč někdo popírá hrůzy holocaustu

Autorem krátkého zamyšlení nad nepochopitelností popírání holocaustu v dnešním světě je bezejmenný student třetího ročníku gymnázia v Jindřichově Hradci: Není mi jasné, jak mohou popírat něco, co nám dokazují nejen dobové fotografie a filmy, ale hlavně jedenáct a půl milionu mrtvých Židů, Poláků, válečných zajatců a dalších osob.

17. února 2006 - SME: Poľsko nedovolí Iránu vyšetrovanie holokaustu

Írán v rámci své současné kampaně popírání holocaustu nedávno prohlásil, že vyšle do muzea a památníku v Osvětimi tým expertů, aby nezávisle prozkoumali, zdali ve osvětimských plynových komorách opravdu zahynulo přes milion Židů. Polský ministr zahraničních věcí Meller na to reagoval prohlášením: Za žiadnych okolností by sme nemali dovoliť, aby sa niečo také dialo na poľskom území. (...) Spochybňovanie, diskusie či rokovania o tejto problematike prekračujú všetky predstaviteľné normy.

17. února 2006 - Aktualne.cz: Dresdner Bank přiznala vinu na nacismu

Nedávno uveřejněné výsledky výzkumu historika Klause-Dietmara Henkeho, z nichž vyplývá, že se banka během druhé světové války podílela na financování koncentračního a vyhlazovacího tábora v Osvětimi při výstavbě plynových komor a také na arizaci židovského majetku, zástupci bankovního ústavu s politováním potvrdili. Banka před osmi lety otevřela své archivy pro Henkeho tým historiků a uznává svou morální vinu, odmítá však další odškodňovací nároky. Dresdner Bank byla jednou z hlavních organizací financujících německou nadaci na odškodnění osob nasazených na nucené a otrocké práce.

19. února 2006 - Romea.cz: Pořadatelé ukončili na pokyn policie soukromou zábavu skinheadů

V obci Šlovice na Plzeňsku se konala další soukromá oslava narozenin, na níž se sešlo několik desítek příznivců hnutí skinheads. Policisté, kteří akci monitorovali a pořizovali zvukové záznamy, identifikovali v jedné písni vystupující kapely citaci textů Adolfa Hitlera a vyzvali pořadatele k ukončení akce. Účastníci koncertu se rozešli v klidu.

20. února 2006 - České noviny: Irving se přiznal k popírání holokaustu

Hned v první den vídeňského soudního přelíčení uznal David Irving svou vinu když řekl, že v mezidobí změnil názor a nyní uznává existenci plynových komor. Jeden z hlavních představitelů popírání holocaustu současnosti zároveň řekl, že nemohl jednat jinak než vinu přiznat a že se v poslední době o holocaustu hodně poučil. Ještě ten den byl vynesen rozsudek: obžalovaný byl uznán vinným ve všech třech bode ch obžaloby a byl odsouzen ke třem letům nepodmíněně. Rozsudek ještě nenabyl právní moci (viz Hospodářské noviny 21.2.2006 - Irving: tři roky za popírání holocaustu). Podle BBC Irving prohlásil, že se proti rozsudku odvolá (viz. BBC News 21.2.2006 - Holocaust denier Irving to appeal), Der Standard uvádí, že se již odvolala žalující strana(Der Standard 21.2.2006 - Höhere Strafe für Irving möglich).

22. února 2006 - Aktuálně.cz: Popřít holocaust knihou? V Česku ano

Irvingovy knihy, ve kterých kromě jiného prohlašuje, že osvětimské plynové komory nesloužily k vraždění statisíců lidí a že Hitler o holocaustu nevěděl, jsou v českých zemích volně dostupné jak ve veřejných knihovnách tak na pultech knihkupectví. Zástupkyně Městské knihovny v Praze spolu s několika pražskými knihkupci svorně prohlašují, že nechtějí být cenzory, proto knihy doposud prodávali. Nyní však věc zváží.

23. února 2006 - FilmPub: Manželka nacistického důstojníka

Režišér Mike Figgis připravuje natáčení pravdivého příběhu židovské dívky, která se během druhé světové války provdala za vysokého nacistického důstojníka. V roce 2003 vyšel DVD dokument, na němž příběh doplňují svědectví očitých svědků. Natáčení by mělo začít letos v Budapešti.

26. února 2006 - Hospodářské noviny: Pařížská demonstrace proti antisemitismu přilákala desetitisíce lidí

Francouzská veřejnost nejen v Paříži spontánně reagovala na smrt třiadvacetiletého Ilana Halimiho, kterého skupina únosců brutálně mučila a po třech týdnech pohodila na okraji Paříže. Po výslechu pachatelů panuje podezření, že k únosu a vraždě je vedl kromě finanční stránky také rasový, resp. antisemitský motiv.

26. února 2006 - Olomoucký den: Pohnutá historie místních Židů

Regionální deník informuje o nové knize s názvem Olomouc rabína Bertholda Oppenheima, která vyšla nedávno v olomouckém nakladatelství Burian a Tichák. Hlavní část publikace tvoří původní diplomová práce Zdeňka Melotíka mapující olomouckou židovskou komunitu v letech 1938 - 1945 doplněná vzpomínkami pamětníků. Název knihy odkazuje k jedné z nejvýznamnějších židovských osobností Olomouce - k rabínu Oppenheimerovi, který napsal článek o místní židovské komunitě do knihy Hugo Golda Židé a židovské obce na Moravě v minulosti a současnosti.

27. února 2006 - Respekt: Josef Polák mezi Košicemi a Osvětimí

Portrét významné osobnosti ve stoletých dějinách Židovského muzea v Praze, o němž v současnosti probíhá výstava v Guttmannově galerii v Praze, uveřejnila v týdeníku Respekt redaktorka Petra Švehlová: Záchytným bodem se pak pro něho stala pracovní nabídka z počátku roku 1942. Pražská židovská obec se po zahájení deportací snažila zachránit předměty z opuštěných synagog, majetku židovských obcí i soukromníků. Plánovala vytvoření centrálního židovského muzea, které by tyto památky po deportovaných spoluobčanech shromažďovalo. Z jakého důvodu zamýšlené muzeum protektorátní Ústředna pro židovské vystěhovalectví schválila, je dodnes nejasné.

27. února 2006 - Týden: Záhada roku 1942: Němci tolerovali vznik židovského muzea

Spekulace kolem údajného záměru nacistů zřídit v Praze muzeum vyhynulé židovské rasy uvádí na pravou míru ve svém článku Kamila Klausová, resp. vedoucí dokumentačního oddělení Židovského muzea v Praze Magda Veselská: Nedochovala se o tom žádná zmínka; ani na říšském úřadu propagandy, ani na pražském gestapu. Navíc se mi nezdá, že by nacisté na začátku roku 1942 mluvili takto otevřeně o 'vyhynulé rase'.

28. února 2006 - BBC News: Irving repeats Holocaust denial

V rozhovoru pro britskou BBC se David Irving opět přihlásil ke svému přesvědčení o tom, že Hitler o konečném řešení židovské otázky nevěděl. Protože kdyby opravdu takový proces masového vraždění existoval, jak by mohlo tolik Židů přežít?.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.