Zaznamenali jsme v tisku

leden 2006

4. ledna 2006 - Lidové noviny: Doběla vypláchnutý mozek

Tomáš Jeník v rubrice Názory píše o transformaci severoamerických rasistů. Hlavní postava tohoto procesu, bývalý šéf Ku klux klanu a louisianský poslanec David Duke, se snaží svůj radikální antisemitismus a rasismus po vzoru popíračů holocaustu, s nimiž je v úzkém kontaktu, zakrývat akademickými tituly a vědeckou formou svých prací. Mezi současné aktivity rasistických organizací ve Spojených státech, které nazývá autor hledáním rasismu s lidskou tváří, patří snahy o sjednocení jednotlivých ultrapravicových skupin a tím zesílení vlivu na americkou politiku.

6. ledna 2006 - MF Dnes: Mladík utloukl Roma, jde před soud

Soudní řízení s dvacetiletým mužem, který loni na konci dubna zmlátil třicetiletého Milana Bílého tak surově, že napadený po několika dnech v nemocnici zemřel, začalo u krajského soudu v Liberci. O motivu pachatele se stále vedou spory - místní romská komunita je přesvědčena o rasovém podtextu, obhájce obžalovaného a policie rasový motiv popírá.

6. ledna 2006 - MF Dnes:Romové dostali trest za rasistický útok

Za útok na muže, kterého považovali za skinheada, byli čtyři mladíci z Měcholup na Žatecku odsouzeni: hlavní útočník k pětiletému nepodmíněnému trestu a jeho spolupachatelé k tříletým podmínkám.

9. ledna 2006 - Romea.cz: Ultrapravicová NS pořádá akci na místě bývalého romského koncentračního tábora v Letech u Písku

Náplní této akce , naplánované na 21. ledna 2006, má být odhalení nekonvenčního třítunového památníku na místě dnešního památníku romským obětem koncentračního tábora v Letech u Písku, která má odhalit předsedkyně strany Petra Edelmannová a lídr Národní strany pro parlamentní volby Jan Skácel. Strana na svých stránkách protestuje proti plánovanému vykoupení zdejšího užitečného vepřína.

10. ledna 2006 - Deníky Bohemia: Horda Hitlerových rodáků hajlovala

Fotbaloví fanoušci z rakouského Branau si udělali výlet do bývalého koncentračního tábora Mauthausen, zahajlovali tu na několika místech a fotografie z akce pak umístili na internetové stránky fotbalového klubu FC Branau. Představitelé města i klubu byli případem pobouřeni a okamžitě fotky z webu stáhli.

12. ledna 2006 - Aktuálně.cz: Heil Hitler! Křičel útočník v synagoze

Na návštěvníky moskevské synagogy na Velké Branné ulici zaútočil loveckým nožem dvacetiletý mladík, podle výpovědí svědků příslušník hnutí skinheads. Po té, co zranil členy ochranky před vchodem, vtrhl do vnitř a pobodal nejméně osm lidí. Policie při následné prohlídce jeho bytu našla zásoby zbraní a neonacistickou literaturu. Antisemitismus v Rusku obecně značně sílí, případy útoků na synagogy doprovázejí také snahy oficiálních politických stran o omezení činnosti židovských organizací.

15. ledna 2006 - SME: Irán plánuje konferenciu o 'vedeckom aspekte' holokaustu

Iránský prezident Mahmúd Ahmadínidžád, dnes již proslulý svými požadavky na přestěhování Izraele na Aljašku nebo přirovnáním Izraelců k nacistům, oznámil, že zorganizuje mezinárodní konferenci, na níž se budou řešit vědecké důkazy holocaustu. Zároveň vyzval Západ k demokratické diskusi o tomto dějinném fenoménu.

16. ledna 2006 - BBC Czech: Český stát chce vykoupit vepřín v Letech u Písku

Ministerstvo financí oznámilo, že již ve svém rozpočtu vytváří rezervu v řádu deseti až stovek milionů korun na vykoupení velkokapacitního vepřína, který stojí částečně na místě bývalého koncentračního tábora v Letech u Písku.

16. ledna 2006 - Lidové noviny: Lustig: Radši bych byl mravnej

Spisovatel Arnošt Lustig vydal ve firmě Multisonic čtyři CD, na kterých jsou zachyceny a sestříhány jeho odpovědi na otázky diváků při mnoha besedách, které už několik let po českých zemích pořádá. K této příležitosti poskytl Lidovým novinám rozhovor, v němž vzpomíná na své zkušenosti z koncentračních táborů i o tom, jak jich využil ve svém pozdějším životě.

16. ledna 2006 - Aktuálně.cz: Holocaust mu byl málo. Dostal podmínku

Účastník loňské demonstrace na podporu v Německu zadrženého revizionisty Ernsta Zündela (viz reportáž), který na slova jednoho z pamětníků holocaustu o počtu zavražděných židovských dětí nacisty reagoval slovy: Jenom!, byl obvodním soudem pro Prahu 1 odsouzen k 15 měsícům podmíněně. Lhůtu na odvolání si jeho obhájkyně ponechala.

16. ledna 2006 - Romea.cz: NS tvrdí, že z kamene v Letech se stal Památník obětem války

O týden dřív, než bylo ohlášeno, instalovali a odhalili členové krajně pravicové Národní strany památník obětem II. světové války v Letech u Písku. Snaží se jím zpochybnit a znevážit památku 326 Romů, kteří v tomto koncentračním táboře během druhé světové války zemřeli i těch, kteří odsud byli transportováni do plynových komor v Osvětimi-Birkenau. Předsedkyně NS Petra Edelmannová v tisku uvedla, že Němci do tábora sváželi také tuláky a asociály. Podle nás nemá cenu stavět podobným lidem památníky, my budujeme pomník těm, kteří něco dokázali, řekla Edelmannová. Výroky předsedkyně NS už zkoumá policie a nejvyšší státní zástupkyně. Občanské sdružení Romea již k tomu vydalo prohlášení, v němž protestuje proti znevažování romských obětí holocaustu - prohlášení a seznam organizací, které jej podpořily.

  • Viz též:

  • Právo (13. 1. 2006) - Politici: zpochybňování romského holocaustu je skandální

17. ledna 2006 - MF Dnes: Kauza VyHubení končí v šuplíku policie. Prý nejde o trestný čin

Proti provozovatelům internetových stránek Vjesjolije kartinky se policii nepodařilo shromáždit dostatek důkazů a proto zastavila vyšetřování případu. Některé vtipy na téma holocaustu pobouřili loni na podzim ředitele Památníku Terezín Jana Munka, který trestní oznámení podal. Nyní zvažuje další právní kroky proti serveru.

20. ledna 2006 - MF Dnes: Mapují osudy židovských studentů

Dalšími mladými lidmi, kteří se zapojili do projektu Židovského muzea v PrazeZmizelí sousedé jsou studenti historického semináře na Gymnáziu Jana Palacha v Mělníku. Pod vedením profesorky Ilony Němcové hledají bývalé studenty svého gymnázia, kteří školu navštěvovali během druhé světové války. Výsledky své práce by rádi prezentovali v rámci výstavy, která do jejich města doputuje v červnu letošního roku.

21. ledna 2006 - Právo: Zamlčovaná kapitola táborového inferna

Miroslav Šiška v sobotní Právu řeší problematiku sexuálního násilí na ženách v koncentračních táborech nacistické Třetí říše, která byla dlouhá léta tabuizovaným tématem historického výzkumu. Nedávno však vyšla dlouho očekávaná a v mnoha oblastech objevná kniha Sexualizované násilí (viz Nové knihy - říjen 2005).

23. ledna 2006 - Právo: Ocenění přišlo až po šedesáti letech

Po mnoha letech jednání se státními i nestátními úřady a organizacemi se paní Helena Vovsová, která během války sloužila jako zahradnice v českém sídle Reinharda Heydricha v Panenských Břežanech, dočkala finančního ocenění za to, že zde pomáhala židovským vězňům nasazeným na práci.

26. ledna 2006 - SME: Cenu Spravodliví medzi národmi získali ďalší Slováci

Za to, že během druhé světové války pomáhali přežít svým židovským spoluobčanům, dostalo od památníku holocaustu Jad Vašem v Jeruzalémě ocenění dalších čtrnáct slovenských občanů. Jedna z nich, Jozefa Blažeková, skrývala ve svém jednopokojovém bytě dokonce 16 lidí.

26. ledna 2006 - České noviny: Kresby dětí z Terezína na výstavě ke dni holocaustu v sídle OSN

Asi čtyřicet kopií výtvarných děl terezínských dětí, jejichž originály vlastní Židovské muzeum v Praze, doprovázených překlady z dětské literární tvorby z Terezína a fotografiemi z varšavského ghetta mohou v těchto dnech vidět obyvatelé New Yorku v místním sídle OSN. Výstavu uspořádal památník holocaustu Jad Vašem.

27. ledna 2006 - MF Dnes: Vagabund a rabín, spojeni 'osudem'

Významné židovské osobnosti Brna a Brněnska připomíná ve svém článku Jana Soukupová, podrobně se pak věnuje dvěma z nich: básníkovi Hugo Sonkovi Sonnenscheinovi a vrchnímu rabínovi Richardu Federovi.

27. ledna 2006 - SME: Európa si pripomínala obete holokaustu

V evropských metropolích si státníci, pamětníci a široká veřejnost při příležitosti Mezinárodního dne holocaustu připomněli oběti nacistické rasové politiky. Předseda německého parlamentu Norbert Lambert při pietním aktu v Berlíně řekl: Poslední týdny ukázaly, že nejen my Němci, potřebujeme tento den. Se zklamáním si uvědomujeme, že i prezidenti dnes označují holocaust za výmysl a jdou až tak daleko, že vyslovují antisemitské poznámky."

28. ledna 2006 - Liberecký den: Vzpomínky na holocaust rozplakaly radnici

Pamětníci, členové liberecké Židovské obce, politici a veřejnost si na radnici v Liberci připomněli oběti holocaustu ze svého regionu. Mnoho lidí říká, že dnes by se něco podobného nemohlo opakovat. Tenkrát za to však mohla lidská lhostejnost a neschopnost se postavit zlu, což je v lidech stále i dnes, takže hrozba trvá dál. Je to strach z toho, co neznáme a čemu nerozumíme, komentovala dnešní stav věcí tajemnice liberecké Židovské obce Lea Adamová a zároveň vyjádřila obavu nad akcemi pravicových extremistů.

28. ledna 2006 - Naše Valašsko: Deník malé Ilsy zachytil hrůzy holocaustu

Mezinárodní den holocaustu si připomněli také na Valašsku, odkud pochází paní Ilsa Eichnerová. Během druhé světové války prošla Terezínem a Osvětimí a již při svém pobytu v pražském židovském sirotčinci si začala psát deník. Dnes žije v USA a o svých zážitcích vypráví americkým školákům při besedách.

30. ledna 2006 - Aktualne.cz: Palestinec provozuje muzeum holocaustu

Muhamed Chalíd, právník žijící v Nazaretu, je přesvědčen, že jedním z důvodů nenávisti Arabů vůči Izraeli a Židům a aktuální popírání holocaustu je fakt, že o této historické události není v arabském světě dostatek pravdivých informací. Rozhodl se proto vybudovat muzeum, pro které zakoupil exempláře z Jad Vašem, roznáší informační letáky atd.

Klíčová slova

Arnošt Lustig

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.