Aktuality

duben 2006

1. dubna 2006 - Lidové noviny: Zemřel slovenský Žid, který odhalil Osvětim

Ve věku 82 let zemřel v kanadském Vancoveru Rudolf Vrba - jeden ze dvou mužů, kterým se podařilo utéct z Osvětimi a podat o hrůzách tohoto tábora světu zprávu. Je také autorem knihy Utekl jsem z Osvětimi (Sefer 1998).

1. dubna 2006 - Tisková zpráva Nadačního fondu obětem holocaustu

Jak informovala většina českých médií, Nadační fond ukončil výplaty odškodnění českým Židům, kterým byl během druhé světové války zabaven majetek. Částka sta milionů korun, třetina celkových prostředků fondu, byla rozdělena mezi téměř 600 osob. Zbylých dvě stě milionů korun bude nadále využíváno na podporu projektů v oblastech sociální a zdravotní péče o přeživší holocaust a připomínání a vzdělávání o holocaustu. Více informací v tiskové zprávě NFOH a závěrečném přehledu programu Odškodnění (ve formátu PDF).

4. dubna 2006 - Beseda v Praze: Zahraniční odboj a účast židovských vojáků

Beseda s generálem MUDr. Josefem Herczem, místopředsedou Čsl. obce legionářské, generálem Antonínem Špačkem a plukovníkem Václavem Strakou, předsedou Čsl. obce legionářské se koná v sále Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze, Maiselova 15, Praha 1, od 18 hodin. Večer moderuje PhDr. Zlatica Zudová-Lešková, CSc. z Historického ústavu AV ČR.

7. dubna - 30. dubna 2006 - Výstava v Dobříši: Místa utrpení, smrti a hrdinství

Putovní výstava o nacistických koncentračních táborech, kterou připravila Historická skupina Osvětim, je nyní instalována v Městském muzeu v Dobříši, nám. Míru 97. Otevřeno je od úterý do soboty vždy od 8 do 16 hodin.

24. dubna 2006 - Diskusní pořad v Praze: Nakolik velkým nebezpečím je v ČR antisemitismus?

Beseda, moderovaná Petrem Brodem, začíná v sále Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze tradičně od 18 hodin. Účastníci diskuse budou PhDr. Leo Pavlát, ředitel Židovského muzea v Praze, PhDr. Zdeněk Zbořil, politolog, a Mgr. Michal Mazel, pracovník Ministerstva vnitra ČR. Vstupné 10,- Kč

22. dubna - 14. května 2006: Výstava v Českých Budějovicích: Než přišla noc

V rámci celostátního projektu Rok s židovskou kulturou uspořádalo město České Budějovice výstavu, která prostřednictvím časopisu Klepy z židovského koupaliště, vydávaného českobudějovickou židovskou mládeží v letech 1940-1941, zobrazuje první léta okupace Čech a Moravy a narůstající diskriminaci židovských obyvatel. Výstava je přístupná v Radniční výstavní síni na náměstí Přemysla Otakara II. ve všední dny od 9 do 17 a v sobotu od 9 do 15 hodin.

  • O časopise Klepy viz článek Patricie Tošnerové:Klepy. Časopis českobudějovické židovské mládeže z let 1940-1941 v Terezínských studiích a dokumentech 2004.

24. dubna 2006 - Všichni jsme lidi

Již po třetí pořádá Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém v ČR (ICEJ) v Praze ve Valdštejnské zahradě pod záštitou primátora města Prahy a ve spolupráci se Senátem PS ČR akce, jejímž cílem je vyjádřit odpor vůči antisemitismu a podporu Izraeli a židovské komunitě v Česku. V programu, který začíná v 15 hodin, vystoupí hudební skupina Hradišťan, promluví ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát, izraelský velvyslanec v ČR Arie Arazi a další. Více informací na stránkách ICEJ.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.