Aktuality

březen 2006

7. března 2006 - Projekce filmu v Praze: Zrozen z popela

Film dokumentuje typický příběh člověka své generace, který přežil holocaust. Popisuje návrat ke kořenům ve východní Evropě, poválečná léta a odchod do Izraele v roce 1948 včetně jeho účasti v arabsko-izraelských válečných konfliktech jako letec /hebrejsky s titulky/. Úvodní slovo pronese publicistka Lenka Jaklová, večera se zúčastní autor filmu Avraham Harshalom. Začátek v 18 hodin v sáleVzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze, Maiselova 15. Vstupné 20,- Kč

8. března 2006 - Prezentace knihy v Praze: Pevnost mého mládí

Prezentace nového vydání knihy vzpomínek na Terezín Jany Renée Friesové spojená s uvedením stejnojmenného dokumentu režiséra ČT Jana Hovorky se koná v sáleVzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze, Maiselova 15, od 18 hodin. Večer úvodními slovy zahájí PhDr. Jana Orlíková a Jaroslava Poberová, v jejímž nakladatelství publikace vyšla v roce 2005. Ukázky z knihy přečte autorka.

8. března 2006 - Časopis Terezínská iniciativa

Na internetových stránkách Terezínské iniciativy, sdružení bývalých terezínských vězňů a dalších rasově pronásledovaných Židů z českých zemí, je uveřejněno 34. číslo časopisu Terezínská iniciativa (březen 2006) ve formátu PDF.

1. - 24. března 2006 - Festival dokumentárních filmů Jeden svět

Osmý ročník mezinárodního festivalu dokumentů o lidských právech přináší do pražských (ve dnech 1.- 9. 3. 2006) a dalších českých a moravských (od 6. do 24. 3. 2006) kin také několik snímků týkajících se holocaustu (maďarský Malström), nacismu a druhé světové války (německý Zimní děti - mlčící generace) a současného rasismu (koprodukční Bílý teror).

12. března 2006 - Divadelní hra v Praze: Etty Hillesum - 'Cacao macht frei'

Hra Lenky Langrové je dramatem na motivy z deníku Etty Hillesum Přervaný život. Holandské studentce Etty Hillesum bylo osmadvacet let, když se dobrovolně přihlásila do koncentračního tábora Westerbork. Odtud byla o rok později v září 1943 spolu s rodinou deportována do Osvětimi, kde po třech měsících zemřela. Premiéru hry Lenky Langorvé uvede Divadlo Na Zábradlí od 19.00. Režie: Jan Nebeský.

21. března - 16. září 2006 - Výstava v Brně: Potěš pámbů, pane Grünbaum

Výstava přibližuje osobnost brněnského rodáka Fritze Grünbauma (1880-1941), který se proslavil jako kabaretiér ve Vídni. Po Anšlusu Rakouska se pokusil o útěk zpět do Československa, byl zatčen a poslán do koncentračního tábora Dachau, kde také v lednu 1941 zemřel. Výstava je přístupná v prostorách Moravského zemského muzea v Dietrichsteinském paláci, Zelený trh 8, Brno, od úterý do soboty vždy od 9 do 17 hodin.

23. března - 17. dubna 2006: Febiofest

13. ročník mezinárodního festivalu filmu, videa a televize proběhne letos v Praze, Brně, Olomouci, Ostravě, Liberci, Jihlavě a Pardubicích. V Praze budou ve společenském sále Židovské obce, Maiselova 18, promítány filmy se židovskou tematikou, resp.o holocaustu - kromě zahraničních filmů Schindlerův seznam, Život je krásný a Muž, který dopadl Eichmanna se jedná o klasické československé snímky jako Démanty noci, Daleká cesta, Dita Saxová, Obchod na korze apod. Více informací na stránkách Febiofestu.

23. března 2006 - Přednáška v Praze: Benjamin Murmelstein: legendy a realita

Přednáška Anny Hájkové z Institutu Terezínské iniciativy o posledním židovském starším v Terezíně, který byl po osvobození obviňován z kolaborace, se v sále Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze, Maiselova 15, koná od 18. hodin. Vstupné 10,- Kč

23. března 2006 - Projekce v Praze: Pobaltský fašismus

Studijní promítání dokumentárního snímku o neutuchající podpoře nacistické minulosti v Estonsku, Lotyšsku a Litvě se bude konat ve čtvrtek 23. března od 17.30 hodin v sále č. 318 Klubu techniků, Novotného lávka 5, Praha 1. K aktuálnímu dění v Lotyšsku, kde se 16. března konaly tradiční akce k uctění památky lotyšských příslušníků SS, najdeme informace na serveru res publika.

Klíčová slova

Etty Hillesum

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.