Aktuality

únor 2006

2. února - 19. března 2006 - Výstava v Praze: Muž, který si nedal pokoj

Výstavu věnovanou jedné z nejvýznamnějších osobností v dějinách Židovského muzea v Praze, připravila její kurátorka Magda Veselská se svými spolupracovníky k příležitosti 100. výročí založení muzea.Josef Polák, byl během druhé světové války pověřen organizací sbírek židovského muzea v Praze a jeho koncept muzea je v podstatě zachován do dnes. Zapojil se také do odbojové činnosti, za kterou byl v srpnu 1944 zatčen a později poslán do Osvětimi, kde zemřel. Výstava je otevřena v Galerii Roberta Guttmanna, U staré školy 3, Praha 1, denně kromě soboty a židovských svátků od 9 do 16.30 hodin.

13. února - 31. března 2006 - Výstava v Olomouci: Exil v Československu 1918-1938

Výstava mapuje zatím v nejucelenější formě problematiku lidí, kteří nacházeli útočiště v meziválečném Československu. Expozice bude v Uměleckém centru Univerzity Palackého v Olomouci přístupná veřejnosti až do konce března, poté bude převezena do Bruselu. Více informací na stránkách Univerzity.

15. února - 17. března 2006 - Výstava v Praze: Sny o mrtvých

Výtvarnice Jana Dubová vystavuje v sále Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze, Maiselova 15, své monotypy, které vytvořila k uctění památky nejen její vyvražděné rodiny a přátel, ale všech obětí holocaustu. V několika celcích chce autorka vyjádřit jejich beznaděj, smutek, zoufalství, ale také statečnost a hrdost. V den zahájení výstavy se od 18 hodin koná vernisáž, na níž úvodní slovo pronese Anna Hyndráková z Židovské obce v Praze a které hudebně doprovodí Dominika Hošková (violoncello) a Jiří Hošek (klavír).

16. února 2006 - Večer věnovaný Josefu Polákovi v Praze

Komponovaný pořad o osobnosti a díle JUDr. Josefa Poláka, o němž právě probíhá výstava v Galerii Roberta Guttmanna, se uskuteční v Mramorovém sále Clam-Gallasova paláce, Husova 20, Praha 1 od 18 hodin. Večer připravil Spolek Praha - Cáchy/Aachen.

Klíčová slova

Josef Polák

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.