Zaznamenali jsme v tisku

srpen 2005

1. srpna 2005 - Týden: 26. července 1945 - Přemysl Pitter zahajuje 'akci zámky'

Pavel Kosatík tentokrát do rubriky Seriál, která je věnována historickým událostem, vybral a zpracoval osud a činnost Přemysla Pittera: Nerozlišoval mezi tím, jestli zachraňuje českého odbojáře, židovské dítě nebo vojáka wehrmachtu. Bylo mu to jedno. Podle svého přesvědčení, že 'všichni jsou bratry', počítal zjara 1945 nejprve s tím, že se postará o židovské děti z Terezína, zachváceného tyfovou epidemií.

7. srpna 2005: Zpravodajství ČTK: V Rumunsku vznikne středisko pro výzkum holocaustu

Úkolem nové vědecké instituce zřízené vládou bude shromažďovat informace o rumunských obětech holocaustu a svědectví dosud žijících svědků. Odborně zpracované informace by měly být postupně zpřístupňovány veřejnosti.

9. srpna 2005 - Lidové noviny: Nacisté měli dohodu s Finy, potvrdila vláda

Doposud neznámý dokument, který zveřejnil finský ministr zahraničí, do značné míry narušuje obecnou přijímanou interpretaci dějin Finska během druhé světové války, jež se dvakrát hrdinně ubránilo při útoku Sovětského svazu. Dokument vypovídá o jednáních mezi nacistickým Německem a Finskem a ukazuje, že nacisté Finsku slibovali rozsáhlé územní zisky na úkor Sovětského svazu.

9. srpna 2005 - Právo: Zneuctili pomník obětem holocaustu

Černým hákovým křížem ozdobil v noci na 7. srpna neznámý vandal památník stojící na místě synagogy v Teplicích vypálené v březnu 1939 nacisty. Sprejová malba nebyla z pomníku odstraňována poprvé, poškozen byl i několik dní před slavnostním odhalením v březnu 1994.

9. srpna 2005 - Týdeník Bruntálský region: Umělci hledají svou inspiraci v synagoze

Krnovská synagoga se už potřetí stala místem pro mezinárodní ateliér mladých umělců, kteří zde tvoří díla týkající se místních menšin, židovské historie a holocaustu. Tři francouzské umělkyně se také jako první zapojily do projektu 70 míst - 70 osudů, zakoupily jedno místo v synagoze a kromě symbolického uctění památky konkrétní oběti holocaustu z krnovského a bruntálského regionu tak přispěly na zakoupení dalších lavic se 49 místy. Více o projektu a možnostech zapojení.

13. srpna 2005 - Noviny Chrudimska: Tak se žilo v koncentráku

V každém prázdninovém sobotním vydání chrudimského deníku můžeme najít miniseriál o osudech lidí z regionu, kteří byli během války vězněni v Terezíně. Kromě aktuálního článku o epidemii tyfu a osvobození Terezína zde vyšly také vzpomínky vězňů na život v tomto koncentračním táboře: Očitá svědectví o životě vězňů z Litoměřic v terezínském lágru (6.8.2005).

17. srpna 2005 - České noviny: V Praze budou mít ulice herec Šimek a oběť holokaustu Ginz

Členové pražského zastupitelstva vybírali jména pro 25 nových ulic. Jméno Petra Ginze ponese ulice v Praze 10.

19. srpna 2005 - Rovnost: Pietě tábora brání středisko

Jana Horvátová, ředitelka Romského muzea v Brně, v rozhovoru kromě jiného vysvětluje, proč se pietní akt na místě bývalého cikánského koncentračního tábora v Hodoníně u Kunštátu koná právě 21. srpna: Právě 21. srpna 1943 bylo v transportu z Hodonína odvezeno do Osvětimi kolem sedmi set padesáti lidí, což byl nejpočetnější transport z tohoto místa.

23. srpna 2005 - MF Dnes: Policisté dopadli surové rasisty

Pachatelé rasově motivovaného násilného útoku na dva romské mladíky a jednu dívku, který se stal v dubnu v plzeňské Jungmannově ulici, jsou čtyři - jeden z nich není ještě plnoletý, ostatním není víc než 19 let. Oba mladíky surově zbili za rasistického nadávání a hajlování.

25. srpna 2005 - BBC Czech: Peníze lze směrem k antifašistům vynaložit efektivněji

Petr Brod reaguje na prohlášení vlády omlouvající se sudetským Němcům aktivně bojujícím proti nacismu za druhé světové války a komentuje rozhodnutí investovat 30 milionů korun na dokumentační projekt. Symbolické gesto české vlády vyvolalo rozporuplné reakce, hlavně u opozice a prezidenta Klause, podle něhož to není dobře a který si myslí, že se nám to spíše vymstí.

28. srpna 2005 - SME: Členovia Slovenskej pospolitosti odsúdili Povstanie

Při shromáždění na banskobystrickém Náměstí SNP promlouvali řečníci z nové slovenské krajně pravicové strany asi k 50 přítomným. Někteří u nich označili Slovenské národní povstání za bolševický puč a mezinárodní akci zrádců. Provolávání slávy prezidentu Slovenského štátu Jozefu Tisovi rušilo několik odpůrců pravicového extremismu. Podobné akce byly uspořádány také ve Zvoleně (vizSME 30.8.2005 - Zvolenom pochodovali fašisti), Ružomberoku a Martine.

28. srpna 2005 - SME: V Lodži si uctili obete holokaustu

Ode dne, kdy odjel poslední transport z lodžského ghetta a odvezl zbytek jeho židovských obyvatel do vyhlazovacích táborů, uplynulo 61 let. Kromě tradičního pietního aktu, který se každoročně koná u zdi bývalého ghetta, bylo letos otevřeno nové Židovské informační centrum.

30. srpna 2005 - Hospodářské noviny: Archív vydal příběh židovských dětí

V archivu londýnského Imperial War Museum byl objeven dokumentární snímek, na němž jeho autor, seržant britské armády Ritchie, zachytil odlet 732 židovských sirotků, kteří se vrátili z koncentračních táborů, na ozdravný pobyt do Británie v srpnu 1945. Jejich pobyt byl plánován na dva roky, většina z nich však v Británii zůstala. Na základě tohoto čtyřminutového snímku natočil nedávno Herbert Krosney dokument s názvem Chlapci, triumf nad protivenstvím. V něm využívá práce Martina Gilberta, který o osudech těchto dětí napsal knihu.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.