Zaznamenali jsme v tisku

březen 2005

4. března 2005 - MF Dnes: Jsem na konci cesty, říká zbylý Žid

Zbylým Židem - posledním žijícím židovským obyvatelem Heřmanova Městce je Ladislav Mareš, jehož celou rodinu kromě matky zavraždili nacisté v koncentračních táborech: 'Stojím na konci své cesty. Jsem rád, že z židovských památek v Městci zůstanou zachovány alespoň některé a že si podržely svého ducha. Jen si říkám, zda jsem pro to udělal dost. Možná toho šlo zachránit ještě víc,' uzavírá Mareš.

4. března 2005 - Právo: V USA zemřel Eichmannův únosce

Bývalý agent izraelské rozvědky Peter Cvi Malkin zemřel ve věku 77 let. Byl to právě on, kdo na argentinské ulici unesl Adolfa Eichmanna a držel ho následujících deset dní v domácím vězení.

5. března 2005 - SME: Lyonská univerzita pozastavila činnosť profesorovi pochybujúcom o holokauste

Na pět let přeruší universita smlouvu s Prof. Brunem Gollnischem, který je druhým mužem Le-Penovy ultrapravicové Národní fronty. Na svých přednáškách zpochybnil, že plynové komory byly určené k zabíjení Židů.

5. března 2005 - SME: Nie, ja nie som šoa, šoa je Hitler

V příloze Fórum otiskl deník SME článek Clauda Lanzmanna, režiséra a tvůrce dokumentárních filmů o holocaustu, v němž reaguje na nedávnou kritiku svého nejslavnějšího filmu Šoa: Pravda bola taká, že som nemal pomenovanie pre to, čo som si netrúfol nazvať 'udalosť'. Sám pre seba a potajomky som tomu hovoril 'vec'. Bol to spôsob, ako pomenovať nepomenovateľné. Ako teda môže existovať meno pre čosi, čo v dejinách mužov a žien nemá precedens? Keby som svojmu filmu vedel dať meno, bol by som to urobil.

10. března 2005 - BBC Czech: Nejvyšší soud zváží případ vydavatele Mein Kampfu

Vydavatel Michael Zítko se proti rozsudku pražského městského soudu, který mu uložil trest tří let podmíněně se zkušební dobou pěti let, odvolal k Nejvyššímu soudu ČR.

10. března 2005 - Lidové noviny: Vydavatel Mein Kampfu je nevinný

Konečným rozhodnutím Nejvyššího soudu ČR byl vydavatel Michael Zítko za vydání Hitlerovy knihy osvobozen v plném rozsahu, a to kvůli nedostatku důkazů, které by prokazovaly, že Zítko vydal knihu s úmyslem získávat nové příznivce nacismu, neonacismu atd. Předseda senátu Eduard Teschler nakonec řekl, že toto vydání je nevkusné a příčí se mravům. Zvlášť když je motivováno ziskem. To ale k odsouzení nestačí.

14. března 2005 - Týden: Hitler kompletně

V žádném případě nejde o lehké čtení a procento čtenářů, kteří dospějí až do konce, nebude jistě nijak závratné. Kershawův Hitler však za to skutečně stojí. [...] je a dlouho bude patřit k tomu nejlepšímu, co u nás o třetí říši vyšlo. píše ve své recenzi dvoudílné monografie vůdce Třetí říše (viz Nové knihy - září 2004 a leden 2005) Jan B. Uhlíř.

14. března 2005 - SME: Tisa pripomínali čierne uniformy

66. výročí vzniku Slovenského štátu si v Bratislavě u hrobu jeho zakladatele Jozefa Tisa připomněli asi dve stovky mladých mužov s vyholenými hlavami a dôchodcov. Skupina asi 70 mladíků ze Slovenské pospolitosti - národní strany (nové krajně pravicové strany zaregistrované letos v lednu) byla oblečena do tmavých gardistických uniforem. O reakcích slovenských politiků na Slovenskou pospolitost viz SME (15.3.2005): Aj muži v čiernom majú slobodu prejavu

15. března 2005 - Lidové noviny: Žháři vypálili synagogu a obchod židovského majitele

V noci na 14. března zapálili v jihošvýcarském Luganu neznámí pachatelé synagogu a přilehlé židovské kulturní středisko a knihovnu. O dvě hodiny později naházeli zápalné lahve také na židovský obchod s textilem v centru: Podle novináře Hanse Stutze, který registruje rasistické incidenty pro Fond proti rasismu a antisemitismu, představuje útok v Luganu jeden z nejhorších od zavraždění rabína v Curychu v roce 2001.

17. března 2005 - Reflex: Falešné umění

V úvodu rozhovoru, který Reflexu poskytl Tomáš Kulka - profesor katedry estetiky Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, hovoří o svém otci Erichovi a jeho útěku z Osvětimi těsně před jeho osvobozením.

23. března 2005 - Českobudějovické listy: Město připomene historii českobudějovických Židů

K 60. výročí konce druhé světové války chystá českobudějovické muzeum na květen výstavu nazvanou Hatikva (Naděje), která nebude zaměřena jen na období holocaustu, ale i na osudy Židů v době před ním, denní život židovských spoluobčanů a okolnosti týkající se jejich pronásledování a odsunu. Proto také organizátoři vyzývají všechny občany, kteří mohou poskytnout jakékoli dokumentační materiály, ke spolupráci.

23. března 2005 - MF Dnes: Vážím si lidí, co mají víru v srdci, ne v kapse

Rozhovor s předsedou ostravské Židovské obce Peterem Bachrachem se soustřeďuje na jeho zážitky z války a poválečného Izraele: Po válce se objevili agitátoři, kteří nás verbovali, abychom jeli pomáhat budovat izraelský stát. Tady se už ozývaly antisemitské hlasy a výzvy, ať jdou Židé do Palestiny. Tak jsem si řekl, v pořádku, bojoval jsem za republiku, budu bojovat i za Izrael.

26. března 2005 - Lidové noviny: Mengelemu pomáhali další vědci

Podle nedávno zveřejněné vědecké studie, jejíž autoři se několik let věnovali výzkumu lékařské činnosti Josefa Mengeleho v Osvětimi, byla jeho práce podporována vědci z Institutu císaře Viléma: Tento ústav, který se v současné době nazývá Institut Maxe Plancka, získal před 2. světovou válkou přes dvacet Nobelových cen za přínos lidskému poznání.

27. března 2005 - Novinky.cz: Na koncertě se sešly stovky neonacistů, policie nezasáhla

Na koncert neonacistických skupin se do Jablonného v Podještědí sjelo na 400 pravicových extremistů nejen z Čech, ale také ze Slovenska, Německa a Polska. Příslušníci policejních jednotek sledovali akci jen z povzdálí a nezasáhli: 'Policie dala svou nečinností jasně najevo, že se u nás podobné akce mohou konat, obávám se, že s takovým přístupem se v budoucnu nebudou muset schovávat za soukromé oslavy narozenin, ale koncerty budou pořádat zcela veřejně,' řekla dnes ČTK jedna z členek sdružení Tolerance.

29. března 2005 - Dženo.cz: CVVM: Nejhorší vztah mají Češi k Romům

Z únorového výzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění vyplývá, jaké postoje zaujímají čeští občané vůči příslušníkům jiných národů a menšin. Nejlépe jsou hodnoceni obyvatelé České republiky, následováni příslušníky západních evropských národů. Východní a balkánské státy stojí v žebříčku níže. Židé byli hodnoceni střední známkou a nejhůře se umístili Romové.

30. března 2005: SME: V Sachsenhausene pochovali dnes popol väzňov

Při pietním aktu byl u sachsenhausenských krematorii pochován popel téměř tisíce zavražděných vězňů: Popol väzňov objavili pri stanici Z počas stavebných prác v uplynulom roku. Išlo však len o zlomok telesných pozostatkov. Ešte začiatkom roka 1945 vysypali nacisti tony popola do kanála Teltow.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.