Zaznamenali jsme v tisku

leden 2005

10. ledna 2004 - Noviny Jičínska: Smutné výročí odsunu Židů z Jičínska do Osvětimi

13. ledna 1943 byli ve dvou transportech odvezeni jičínští Židé z Mladé Boleslavi do Terezína a odsud převážná většina z nich do Osvětimi. Občanské sdružení Baševi, které se stará o připomínání historie židovské komunity v regionu, uspořádalo k této příležitosti vzpomínkový večer s přednáškou o židovské mystice.

13. ledna 2005 - Právo: Anděl smrti z Osvětimi

Brazilská policie zpřístupnila část korespondence osvětimského 'lékaře', jenž prováděl v koncentračním táboře zrůdné experimenty na lidech, a doplnila tak mozaiku, z níž lze rekonstruovat jeho poválečný život, uvádí B. Hruška svůj článek o Josefu Mengelem.

14. ledna 2005 - SME: Rakúski sociálni demokrati prijímali po vojne medzi seba bývalých nacistov

Výsledky výzkumu historiků Petera Schwarze a Wolfganga Neugenauera ukazují, že nejen SPÖ, ale například i rakouští lidovci (ÖVP) byli otevření vůči bývalým nacistům: (např.) takmer jedna pätina lekárov prijatých po druhej svetovej vojne do spolku sociálnodemokratických akademikov (BSA) má nacistickú minulosť.

20. ledna 2005 - BBCCzech: Nová česká známka připomíná holocaust

Díky úsilí Svazu českých filatelistů a Židovského muzea v Praze vydala Česká pošta známku s kresbou Petra Ginze Měsíční krajina. Autorem grafické úpravy emise je ak. malíř a grafik Pavel Hrach, autorem rytin je grafik a rytec Václav Fajt. Aršík a obálku, kde je jak známka, tak razítko prvního dne vydání, lze zakoupit v prodejně POSTFILA, Ortenovo nám. 16, Praha 7 nebo na hlavní poště v Jindřišské ul. u filatelistické přepážky. V únoru pak vyjdou u nakladatelství Trigon Ginzovy deníkové záznamy z období od září 1941 do srpna 1942, kdy v Protektorátu sílila protižidovská opatření. Knihu s názvem Deník mého bratra připravila k vydání Petrova sestra, výtvarnice Chava Pressburgerová.

21. ledna 2005 - Rokycanský deník: Čestná občanka navštíví Rokycany

19. února 2005 předá Zdenka Fantlová, pamětnice holocaustu a autorka vzpomínkové knihy Klid je síla, řek' tatínek, rokycanskému muzeu dopis, který se zachoval z doby okupace. Od 17 hodin bude besedovat s obyvateli města v konferenční místnosti domu č. 80 na Masarykově náměstí.

24. ledna 2005 - iHned.cz: Popírání holocaustu stále existuje, říká Kraus

Pseudohistorické práce zpochybňující historickou autenticitu vyhlazovacích táborů nebo počtů obětí tvoří s velice nízkým povědomím české mládeže o holocaustu nebezpečnou kombinaci Chystaná akce (v Osvětimi k 60. výročí osvobození tábora) je asi posledním podobným výročím, kde se ještě sejdou lidé, kteří přežili holocaust. Není však myšlena jen pro pamětníky. Zúčastnit se mají ve velkém počtu i mladí lidé, prohlásil tajemník Federace židovských obcí Tomáš Kraus.

24. ledna 2005 - Respekt č. 4: Proč nebombardovali Osvětim?

Historik Ondřej Matějka se ve svém článku zamýšlí nad důvody, které vedly, resp. nevedly Spojence k útoku na koncentrační a vyhlazovací tábory v Polsku a dochází k závěru, že (vysvětlení příčin), proč Spojenci považovali bombardování Osvětimi za zbytečné plýtvání prostředky (je), že nedokázali a snad ani nemohli uvěřit zprávám o rozsahu katastrofy, vstupující tehdy v létě 1944 v šíleném tempu do svého posledního dějství.

24. ledna 2005 - Literární noviny č. 4: Nacisté zneužívali lidské naděje

Rozhovor s ředitelem Židovského muzea v Praze Leo Pavlátem se zabývá konfrontací tradičních a nových pohledů na holocaust a antisemitismus: Pro mně je zvlášť strašlivé zjištění, jak nacisté zneužívali lidské naděje. Židé stále doufali - nakonec ta hrůza pomine. (...) A právě to, co Židům dějinně pomáhalo přežít - silná naděje a víra, soudržnost, rozhodnutí neopouštět se v dobách zlých -, to nacisté využili ve své smrtící mašinérii.

  • Další články Lit.N. č. 4 na ke Dni holocaustu:

  • Nebyl to zázrak - vzpomínky Romky Karolíny Kozákové na období protektorátu.

  • Jiný pořad smrti - ukázka z knihy J. P. MladskéhoNávrat z pekla, vzpomínky na Osvětim vydané v roce 1945.

  • články o výstavě fotografií Henryka Rosse z lodžského ghetta: D. Čujanová: Fotografie z přestupní stanice do Osvětimi; T. Weber: Chronologie lodžského ghetta

24. ledna 2005 - Ha'arec.com: French Holocaust survivors dedicate 'Wall of Names'

Zeď jmen, kterou odhalili členové židovské komunity za účasti prezidenta Chiraca před Památníkem holocaustu v centru Paříže, připomíná 76 000 francouzských Židů, deportovaných ze země během holocaustu. Do tohoto kamene jsou vyryta naše nejniternější tajemství, která posíláme těm, kteří nás opustili, řekl Simon Veil, bývalý vězeň Osvětimi.

24. ledna 2005 - BBCCzech.com: OSN si na zvláštním zasedání připomíná holocaust

Během mimořádného zasedání Organizace spojených národů připomínající 60. výročí osvobození Osvětimi upozornil předseda Kofi Annan na jedinečnost holocaustu a jeho význam pro součastný svět. Vůbec poprvé se většina států shodla na tom, že je holocaust nutné připomínat, na druhou stranu se zasedání nezúčastnilo více než 50 zemí. 25. ledna 2005 se vzpomínkové akce uskutečnily v Berlíně.

23. ledna 2005 - Zpravodajství ČTK: Po provokaci NPD řeší Německo znovu, co s neonacisty

Novou debatu o zákazu radikálně pravicové strany NPD rozvířilo chování jejích poslanců v saském zemském sněmu, když 21. ledna při oficiální vzpomínce na oběti holocaustu odmítli držet minutu ticha a odešli ze sálu. Navíc přirovnali spojenecké bombardování Drážďan v roce 1945 k holocaustu.

Ohlasy na 60. výročí osvobození Osvětimi

Většina sdělovacích prostředků se v minulém týdnu věnovala 60. výročí osvobození koncentračního a vyhlazovacího tábora Osvětim, jehož jedinečnost spočívá hlavně v tom, že bylo nejspíše posledním kulatým výročí, jehož se zúčastnili bývalí vězňové tábora. Vedle článků věnujících se popisu slavnostního ceremoniálu u Památníku paměti národů v táboře Auschwitz II Birkenau, se novináři a politologové v komentářích vyjadřovali k projevům státních představitelů, bývalých vězňů a dalších zúčastněných. Články a tématické přílohy byly často doplněny popisem historie tábora a holocaustu, rozhovory s přeživšími apod. Oblastní deníky navíc informovaly o akcích, které se při té příležitosti konaly v některých českých a moravských městech.

V obecnějších komentářích a reportážích novináři nejvíce zdůrazňovali nutnost připomínat oběti ojedinělého zločinu v lidských dějinách a vyvozovat z něj ponaučení pro současnost i budoucnost. Genocidy, které se přes to od konce války udály, nás přesvědčují o tom, že lidstvo je ve své lhostejnosti nepoučitelné. Mnozí zmiňují také projevy současné podoby antisemitismu, proti Izraeli zaměřeného antisionismu.

Následující přehled není vyčerpávajícím seznamem všech článků a komentářů, které v denících, týdenících a internetových zpravodajských serverech vyšly, pouze výběrem těch nejzajímavějších.

  • Respekt č. 5/2005

  • Osvětim dnes

  • Návrat domů - osudy tří vězňů nacistických koncentračních táborů po návratu do vlasti

  • MF Dnes:

  • Leo Pavlát: Holokaust je víc než vraždění (27.1.2005)

  • Iva Bittová hrála v Osvětimi - o hudebním dokumentu BBC (27.1.2005)

  • Neonacismu je třeba vzdorovat, říká muž, který přežil Osvětim - rozhovor s Maxem Mannheimerem (27.1.2005)

  • Stála nahá před Mengelem. Přesto se vrátila z Osvětimi - vzpomínky Jarmily Weinbergrové z Karlových Varů (28.1.2005)

  • Žili tu s námi. Zahynuli v Osvětimi a Treblince - pietní akt ve Valašském Meziříčí (28.1.2005)

  • 'Osvětim je jméno absolutního zla' - o oslavách v Berlíně a Bruselu (28.1.2005)

  • Před 60 lety padla nacistická 'továrna na smrt' (28.1.2005)

  • Nacistická továrna na smrt (28.1.2005)

  • Vězeň 4427 znovu v Osvětimi (28.1.2005)

  • Klaus: Stačí se tudy projít (28.1.2005)

  • Statistika zla: Osvětim, největší továrna na smrt (29.1.2005)

  • Jak MF DNES našla kufr Zdenky Fantlové (29.1.2005)

  • Právo

  • Osvobození Osvětimi slaví zástupci 50 zemí (27.1.2005)

  • Šedesát let po holocaustu: odpuštění? To ne, ale smíření ano, říká Tomáš Radil - rozhovor s profesorem Radilem, svědkem osvobození Osvětimi (27.1.2005)

  • Zachráncům židovských dětí - pamětní deska na Pinkasově synagoze (28.1.2005)

  • Svět: Osvětim se už nesmí opakovat (28.1.2005)

  • Evropa uctila památku miliónů obětí nacismu (28.1.2005)

  • Vzpomněli na oběti holocaustu - vzpomínková akce v Brně (28.1.2005)

28. ledna 2005 - Zpravodajství ČKT: On-line rozhovor s Dagmar Lieblovou

Předsedkyně Terezínské Iniciativy odpovídala na serveru ČTK na otázky čtenářů, kteří se nejčastěji ptali na její vztah k dnešnímu Německu, prožitky v koncentračních táborech a na vyrovnávání se s prožitou zkušeností.

31. ledna 2005 - Respekt č. 5: Heydrichova cesta do pekel

M. Doležal ve své recenzi nové knihy publicisty a dokumentaristy Jaroslava Čvančary Heydrich (viz Nové knihy - leden 2005) nešetří chválou: Čvančarův badatelský rukopis je nepřehlédnutelný, založený na kombinaci důkladného pátrání v archivech a osobních kontaktů s protagonisty a pamětníky. (...) Nepřehlédnutelná je důslednost, s jakou (autor) příběhy dokumentárně dovypráví.

31. ledna 2005 - Lidové noviny: Zemřel spisovatel Ephraim Kishon

Izraelský humorista, který se narodil v roce 1924 v Maďarsku a prošel několika nacistickými pracovními tábory, zemřel v sobotu 29. ledna ve věku 80 let: 'Před peklem jsem unikl v poslední minutě, snad proto se mi podařilo zachovat si určitou normálnost, a tudíž i smysl pro humor,' komentoval později fakt, že je vyhledávaným humoristou.

Klíčová slova

Baševi

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.