Zaznamenali jsme v tisku

prosinec 2005

1. prosince 2005 - Právo: Oskar Schindler konečně v barvách

Tomáš Sniegoň představuje novou knihu Oskar Schindler autora Davida Crowea vydanou ve Spojených státech a srovnává ji s Spielbergovým filmem Schindlerův seznam a knihou české poslankyně Jitky Gruntové Legendy a fakta o Oskaru Schindlerovi: Crowův obraz života Oskara Schindlera (konečně!) opouští černobílost a důkladně (i když někdy snad až příliš popisně) problematizuje snad vše dobré i zlé, co bylo dosud o Oskaru Schindlerovi zjištěno a napsáno. Crowe přitom Schindlera ani jeho mýtus kategoricky nesoudí, ale studuje a rozebírá.

3. prosince 2005 - Romea.cz: Pravicoví extremisté začali hlídkovat v ulicích Orlové

Kontrolu nad bezpečností města vzali do rukou místní skinheadi: 'Chceme tím projevit nesouhlas s fungováním městského aparátu, státní a městské policie v této oblasti,' řekl na tiskové konferenci mluvčí hnutí, který se ale odmítl představit. Skupina asi třiceti zamaskovaných mladíků vyrazila do orlovských ulic v sobotu odpoledne a hlídkovala od tří do šesti hodin večer. Jejich akce je namířena proti místním Romům a celou akci zaštiťuje extremistická organizace Národní odpor.

6. prosince 2005 - MF Dnes: Rakousko odškodnilo 132 000 lidí

Obětem nacistického režimu, které byly během války zneužívány na otrocké a nucené práce v Rakousku, bylo během uplynulých pěti let jako odškodnění vyplaceno 352 milionů Euro. 11 271 žadatelů z České republiky dostalo celkem 961 milionů korun.

9. prosince 2005 - Lidové noviny:Protektorát dobývá Berlín

Výstava o atentátu na Reinharda Heydricha, která je instalovaná v Německém technickém muzeu v Berlíně, nabízí německému divákovi pohled na dějiny druhé světové války z nezvyklého úhlu, z pohledu Protektorátu Čechy a Morava. V Německu bývá Protektorát převážně nahlížen jako místo klidu a prosperity, proto bylo nutné expozici upravit: 'U českého návštěvníka se dalo předpokládat, že má povědomost o tom, co byl atentát na Heydricha. V Berlíně to automaticky neplatí, i když jsme při diskusích na německých středních školách byli překvapeni, že jméno Heydrich i to, že byl zabit v Praze, znali všichni,' říká jeden z autorů, ředitel Vojenského historického ústavu v Praze Aleš Knížek.

9. prosince 2005 - Lidové noviny: Ať je Izrael v Evropě, žádá prezident Íránu

Iránský prezident Mahmúd Ahmadínežád prohlásil, že když evropské země cítí vinu za holocaust a soudí a vězní historiky, kteří to zpochybňují, měly by na svém území vyčlenit prostor pro přestěhování státu Izrael. Tento originální plán na řešení palestinsko-izraelského konfliktu není první, který z úst hlavy Iránu zazněl. Již dříve prohlásil, že neuznává stát Izrael a přál by si jeho zničení. Jak řekl mluvčí ministerstva zahraničí Izraele Regev Ahmadínežád není problémem jen pro Izrael, ale pro celé mezinárodní společenství.

16. prosince 2005 - Úřad paměti národa na Slovensku: Likvidácie podnikov Židov (1941-1942)

Na svých internetových stránkách zpřístupnil v těchto dnech Úřad paměti národa na Slovensku databázi židovských podniků, které byly v letech 1941-1942 židovským majitelům zabaveny a tzv. zlikvidovány. V databázi je možné vyhledávat podle názvu podniku, obce nebo podle jména tzv. likvidátora. Úřad má do budoucna v plánu vytvořit komplexní databázi obětí holocaustu na Slovensku, jejíž součástí budou údaje o každé konkrétní osobě a také souhrn protižidovských vyhlášek a nařízení vydané představiteli Slovenského štátu. V deníku SME při této příležitosti vysvětlil historik Ľudovít Hallon jaký byl rozdíl mezi likvidací a arizací židovského majetku na Slovensku (SME 17.12.2005 - Historik: Slovenských Židov obrali aj o posledné ponožky).

17. prosince 2005 - Prostějovský den: Oheň Maud Beerové spatří světlo světa v Prostějově

Kniha vzpomínek rodačky z Prostějova Maud Beerové Co oheň nespálil vydalo před Vánoci Muzeum Prostějovska. Paní Beerová žila v Prostějově se svou rodinou do roku 1942, kdy byli Židé z regionu deportováni do Terezína. Spolu se svou matkou a sestrou holocaust přežila a dnes žije v Izraeli. Ve své knize, kterou napsala také hebrejsky, anglicky a německy, se snaží vyrovnat se svými zážitky z koncentračních táborů.

19. prosince 2005 - Literární noviny: Jak naložit s muslimským antisemitismem

Zpochybnění holocaustu íránským prezidentem Mahmúdem Ahmadínežádem pouze odráží nálady, jež jsou ve společnostech islámského světa přítomné již dlouho, píše v podtitulku svého článku komentátor deníku The Guardian Jonathan Freedland. Od letošního jara sledoval arabskou televizi a tisk, ze kterého je patrné, že muslimský svět je dnes prosycen nenávistí vůči Židům a používá klasická antisemitská klišé 20. a 30. let 20. století v Evropě.

19. prosince 2005 - ČT24: Ladislav Nižňanský byl zproštěn viny

Většinou českých a slovenských médií prošla zpráva o osvobození příslušníka nacistické jednotky Edelweiss obviněného z válečných zločinů za zavraždění slovenských partyzánů, civilistů a židovských uprchlíků v roce 1945. Soud neshledal žádný z důkazů dostatečně usvědčující. Státní zástupce se proti rozsudku odvolá.

19. prosince 2005 - Deník Litoměřicka: Ústecké sdružení prožilo úspěšný rok

Předseda občanského Sdružení pro ústeckou synagogu a hřbitov Tomáš Hlaváček rekapituluje v regionálním deníku rok 2005 a hodnotí jej jako velmi úspěšný. Po rekonstrukci úštěcké synagogy a hřbitova vydali barevnou trojjazyčnou skládačku o synagoze a reklamní tabule lákající turisty na místní židovské památky. Podařilo se také uspořádat několik kulturních akcí včetně divadelních a hudebních představení.

30. prosince 2005 - MF Dnes: USA vydají nacistu na Ukrajinu

John Demjanjuk, svou krutostí proslulý dozorce ve vyhlazovacím táboře Treblinka a dalších táborech, byl po třiceti letech své úspěšné obhajoby vydán na svou rodnou Ukrajinu. Americký soud dnes již neshledává žádné nebezpečí nespravedlivého soudního řízení, ze kterého měl Demjanjuk podle své obhajoby na nedemokratické Ukrajině obavy. V Izraeli byl k trestu smrti odsouzen již v roce 1977, pro nedostatek důkazů však byl propuštěn. Odtud utekl na území Spojených států.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.