Zaznamenali jsme v tisku

listopad 2005

1. listopadu 2005 - SME: V Jeruzaleme otvorili filmové stredisko knižnice múzea holokaustu Jad Vašem

Archiv dokumentárních filmů, převážně výpovědí svědků holocaustu, ale také hraných, jako například Schindlerova seznamu Stevena Spielberga (který také finančně přispěl k jeho otevření), je od nynějška přístupný laické i odborné veřejnosti v izraelském muzeu holocaustu Jad Vašem.

2. listopadu 2005 - Ha'arec: Germany lauds unanimous UN declaration of int'l Holocaust Day

Pochvalu od německé vlády si vysloužilo valné shromáždění OSN za jednomyslné schválení 27. ledna, výročí osvobození koncentračního a vyhlazovacího tábora Osvětim, jako Mezinárodního dne holocaustu. Stálý zástupce Izraele při OSN Dan Gilerman řekl, že je to velká historická chvíle, že tato rezoluce byla přijata zcela jednomyslně a s podporou všech členských zemí OSN.

3. listopadu 2005 - MF Dnes: Náglovu vyhlídku zhanobil vandal

Kamenný stůl na vyhlídce, která je součástí naučné stezky Mořice Nágla, malíře, který prošel Terezínem a zahynul v Osvětimi, někdo pomaloval nacistickými symboly. Vzhledem k tomu, že k podobným činům došlo i na blízkém židovském hřbitově ve Velkém Pečíně, vyšetřuje případ jihlavská kriminální policie. Stránky občanského sdružení Phoenix, které se o Náglovu památku stará., které se o Náglovu památku stará.

3. listopadu 2005 - MF Dnes: Češi našli tři další válečné zločince

Rudolf Malik, člen Hitlerjugend, který se měl účastnit masakru civilistů ve Valašském Meziříčí v květnu 1945, Walter Hauck, zodpovědný za masakr v Lesovicích na Pelhřimovsku, a Hildegarde Mendelová, bývalá dozorkyně z Terezína jsou podle zjištění novináře Stanislava Motla stále živi a zdrávi v Německu. Česká policie shromažďuje důkazy k jejich obžalobě.

4. listopadu 2005 - Lidové noviny: Vláda vykoupí vepřín

Premiér Paroubek oznámil, že v rozpočtu na příští rok je vyhrazeno několik desítek milionů korun na vykoupení vepřína, který částečně stojí na místě bývalého koncentračního tábora pro Romy v Letech u Písku. Firma, která velkovýrobnu vepřového masa vlastní, je ochotná se přestěhovat do jiného odpovídajícího objektu. Vládní zmocněnec pro lidská práva Stanislav Karásek ale tvrdí, že potřeba bude nejméně 300 milionů korun.

7. listopadu 2005 - Romea: Bývalý skinhead odmítl rasismus

Daniel Landa se na svém posledním turné svěřil se svými politickými názory přímo na jevišti vyprodané T-Mobile Arény: Byl jsem skin, ale už nejsem. Nejsem ani fašista, nacista či rasista, a kdo tvrdí opak, ten lže. Tím ovšem jeho politická agitace neskončila: bývalého prezidenta Havla přirovnal ke Goebbelsovi, kritizoval naší stávající politickou scénu a před kancionálem Kdož sú boží bojovníci vyzval stovky fanoušků, aby šli k volbám.

9. listopadu 2005 - Zpravodajství ČT24: Vražda studenta spáchaná zřejmě neonacisty pohnula Slovenskem

Část slovenské veřejnosti pobouřila vražda jednadvacetiletého studenta Daniela Tupého spáchaná pravděpodobně skupinou neonacistů. K reakcím veřejnosti zřejmě přispěla hlavně skutečnost, že zavražděný mladík nepocházel ze žádné etnické menšiny. Na bratislavském Hodžově námestí se sešlo několik set lidí, umělců a veřejně činných osob, kteří vyjádřili své rozhořčení. Podobná protestní akce se konala také v Košicích a další jsou plánovány po celém Slovensku.

9. listopadu 2005 - BBC Czech: Premiér Paroubek podpořil kampaň proti rasismu

Tématem letošního, v pořadí již šestého, ročníku vládní kampaně zaměřené na propagaci tolerance a respektu k menšinám žijícím na území České republiky jsou pozitivní příklady úspěšných představitelů menšin. Předseda vlády k tomu řekl: Ona si ta kampaň neklade za cíl nějakou rychlou změnu postojů. To je proces dlouhodobý a to mají na starosti vzdělávací instituce, rodiny, média atd.

9. listopadu 2005 - MF Dnes: Vyhubení prý neměli nikoho urazit

Na humoristický web kartinki.cz podlal podnět k trestnímu stíhání ředitel Památníku Terezín Jan Munk kvůli obrázkům, které zesměšňují Adolfa Hitlera a nacismus. Jeden z autorů stránek se veřejně omluvil, nezůstal však jen u toho: hodlá podat trestní oznámení na webové stránky, které opravdu nacismus propagují: Aby byl poznat skutečný rozdíl mezi naší stránkou s humorem a propagací.

13. listopadu 2005 - Lidové noviny: Policie rozehnala neonacistický koncert

Česká policie zasáhla proti účastníkům neonacistického koncertu, který se v sobotu konal v restauraci Na Vrších ve Zlaté Olešnici u Jablonce nad Nisou. Zadržela několik osob, které se snažily pronést do sálu třička s nacistickými symboly a CD s nahrávkami neonacistických kapel, jednoho z nich obvinila z podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo omezování práv a svobod.

14. listopadu 2005 - Zpravodajství ČTK: Kvůli knize o holokaustu podalo ministerstvo dvě trestní oznámení

Ministerstvo školství podalo trestní oznámení na Pavla Fabiana, muže podepsaného pod dopisem doprovázejícím brožuru Osvětim - fakta verzus fikce do škol. Soudní znalec materiál posoudil a mluvčí policejního prezidia prohlásil, že pokud se bude jednat o podezření z trestného činu, budeme především činit všechno pro to, abychom nalezli distributora. Druhé trestní oznámení je podáno na údajného autora publikace Rudolfa Seidla.

15. listopadu 2005 - SME: Slovensko sa stalo členom ITF

Slovensko bylo přijato za dalšího člena Pracovní skupiny pro mezinárodní spolupráci v oblasti vzdělávání, zachování památky a výzkumu holocaustu, zkráceně Task Force. Více informací o činnosti Task Force.

15. listopadu 2005 - České noviny: Německo zatklo dalšího popírače holokaustu, proces s prvním uvízl

Soudní proces s Ernstem Zündelem dočasně ztroskotal na výběru vhodného obhájce. Zündel sám si zajistil obhájkyni, která je proslulá svými antisemitskými a rasistickými výroky, obhájce nabídnuté mu ex offo neakceptoval. Proces je proto odložen na neurčito. Dalším z popíračů holocaustu zadrženým v Německu je Germar Rudolf, který byl v nepřítomnosti v Německu za popírání holocaustu odsouzen již před deseti lety.

18. listopadu 2005 - SME: Dávidove hviezdy sa v Berlíne objavili nielen na pamätníku obetiam holokaustu

Šest míst památníku holocaustu a také další části města, například židovský hřbitov a okolí berlínské radnice, byly zhanobeny nastříkanými židovskými hvězdami. Policie pátrá po neznámém pachateli.

19. listopadu 2005 - MF Dnes: Holocaust nikdy neexistoval?!

Politolog Jan Maršák rozebírá ve svém článku fenomén popírání holocaustu od jeho počátků až do současnosti, jeho strukturu a projevy: Organizace propagující 'osvětimskou lež' se také skrývají za různé druhy skupin dohlížejících na dodržování lidských práv (americká organizace Liberty Lobby nebo australský Victorian Council for Civil Liberties). Vnější forma je důležitá. Názvy organizací mají naznačit, že buď jde o seriózní instituce, nebo o analytické skupiny prosazující 'otevření' debaty o holokaustu.

21. listopadu 2005 - Týden: Nahnědlý lidovec

Milan Tobiáš, údajný člen KDU-ČSL, se zúčastnil nedávné demonstrace na podporu popírače holocaustu Ernsta Zündela a na svých webových stránkách zveřejňuje mimo jiné texty neonacistických kapel. Na stránkách, jejichž českou sekci spravuje Vlastenecká fronta, publikoval článek o kvalitách protektorátního antisemitského filmu Jan Cimbura. V lidové straně to však není jediný případ spojení s antisemitismem - na začátku 90. let spolupracovala s křestanskou organizací, která byla antisemitsky zaměřena.

21. listopadu 2005 - Právo: Policie nebude Ransdorfa stíhat

Historický ústav Akademie věd posoudil výroky, které letos na jaře pronesl europoslanec Ransdorf na adresu romského koncentračního tábora v Letech u Písku a potvrdil v podstatě poslancův názor: pojem koncentrační tábor, který je chápán v souvislosti s druhou světovou válkou, bylo zařízení s pevně stanovenými pravidly pro výkon strážní služby. Ve stanovisku se píše, že i v době od 2. 8. 1942 nelze zaměnit tehdejší, podle užívaného názvu v oné době, cikánský tábor s koncentračním táborem v pravém slova smyslu. Ransdorf se tedy nedopustil trestného činu. Petr Uhl, který trestní oznámení podal, se hodá obrátit na Nejvyšší státní zastupitelství, aby prověřilo postup policie.

22. listopadu 2005 - Lidové noviny: V muzeích jsou stále věci ukradené nacisty

Z výsledků dlouhodobého výzkumu Centra pro dokumentaci majetkových převodů kulturních statků obětí II. světové války vyplývá, že na 300 uměleckých děl, která se ještě dnes nachází ve sbírkách českých a moravských muzeí, patřila před válkou soukromým osobám a byla jim neprávem zabavena nacisty.

22. listopadu 2005 - Sionské protokoly

Nový dokumentární film s provokativním názvem režiséra Marca Levina se zabývá přítomností antisemitismu v americké společnosti. Stále častěji a z různých kruhů zaznívají například názory, že při útocích na New York a Washington 11. září nebyl mezi oběťmi žádný Žid a že tedy akce nebyla provedena Al kajdou, ale světovým židovským spiknutím. Levin konfrontuje tyto mýty s historií vlastní rodiny a výpověďmi svědků.

24. listopadu 2005 - MF Dnes: Zpráva EU: V 'nových státech' nejvíce trpí Romové

Evropské monitorovací centrum pro rasismus a xenofobii vydalo zprávu, ze které vyplývá, že nejvíce je v nově přijatých státech Evropské unie diskriminována romská menšina. Jsou zde častější případy diskriminace v oblasti zaměstnávání, bydlení, vzdělávání, ale také více rasově motivovaných fyzických napadení. Ve městech přibývají oddělaná sídliště pro Romy, ve kterých jsou špatné sociální, často i hygienické podmínky.

22. listopadu 2005 - Lidové noviny: V muzeích jsou stále věci ukradené nacisty

Z výsledků dlouhodobého výzkumu Centra pro dokumentaci majetkových převodů kulturních statků obětí II. světové války vyplývá, že na 300 uměleckých děl, která se ještě dnes nachází ve sbírkách českých a moravských muzeí, patřila před válkou soukromým osobám a byla jim neprávem zabavena nacisty.

21. listopadu 2005 - Právo: Policie nebude Ransdorfa stíhat

Historický ústav Akademie věd posoudil výroky, které letos na jaře pronesl europoslanec Ransdorf na adresu romského koncentračního tábora v Letech u Písku a potvrdil v podstatě poslancův názor: pojem koncentrační tábor, který je chápán v souvislosti s druhou světovou válkou, bylo zařízení s pevně stanovenými pravidly pro výkon strážní služby. Ve stanovisku se píše, že i v době od 2. 8. 1942 nelze zaměnit tehdejší, podle užívaného názvu v oné době, cikánský tábor s koncentračním táborem v pravém slova smyslu. Ransdorf se tedy nedopustil trestného činu. Petr Uhl, který trestní oznámení podal, se hodá obrátit na Nejvyšší státní zastupitelství, aby prověřilo postup policie.

21. listopadu 2005 - Týden: Nahnědlý lidovec

Milan Tobiáš, údajný člen KDU-ČSL, se zúčastnil nedávné demonstrace na podporu popírače holocaustu Ernsta Zündela a na svých webových stránkách zveřejňuje mimo jiné texty neonacistických kapel. Na stránkách, jejichž českou sekci spravuje Vlastenecká fronta, publikoval článek o kvalitách protektorátního antisemitského filmu Jan Cimbura. V lidové straně to však není jediný případ spojení s antisemitismem - na začátku 90. let spolupracovala s křestanskou organizací, která byla antisemitsky zaměřena.

19. listopadu 2005 - MF Dnes: Holocaust nikdy neexistoval?!

Politolog Jan Maršák rozebírá ve svém článku fenomén popírání holocaustu od jeho počátků až do současnosti, jeho strukturu a projevy: Organizace propagující 'osvětimskou lež' se také skrývají za různé druhy skupin dohlížejících na dodržování lidských práv (americká organizace Liberty Lobby nebo australský Victorian Council for Civil Liberties). Vnější forma je důležitá. Názvy organizací mají naznačit, že buď jde o seriózní instituce, nebo o analytické skupiny prosazující 'otevření' debaty o holokaustu.

18. listopadu 2005 - SME: Dávidove hviezdy sa v Berlíne objavili nielen na pamätníku obetiam holokaustu

Šest míst památníku holocaustu a také další části města, například židovský hřbitov a okolí berlínské radnice, byly zhanobeny nastříkanými židovskými hvězdami. Policie pátrá po neznámém pachateli.

17. listopadu 2005 - Aktualne.cz: Rakušané zatkli historika Irvinga

Známý britský historik a popírač holocaustu David Irving byl zatčen na cestě do Vídně, kde měl mít přednášku ve spolku Olympia - extrémně pravicové organizaci. Obviněn je z popírání holocaustu během dvou přenášek, které měl ve Vídni a Leobenu v lednu 1989. Zatím je ve vyšetřovací vazbě a měl by být kvůli popírání holocaustu obviněn, za které mu hrozí jeden až šest let vězění. V Rakousku je na něj vydán zatykač už od listopadu 1989.

24. listopadu 2005 - SME: Židia dostanů odškodné za zhabaný majetok

Slovenským občanům židovského původu, kterým byl během druhé světové války zabaven nemovitý majetek a nikdy nedostali žádnou náhradu, budou vypláceny dávky odškodného. Prvních 350 žadatelů, kteří dnes žijí v různých koutech světa, by mělo obdržet minimálně 36 000 slovenských korun.

28. listopadu 2005 - České noviny: Žalobkyně posílá k soudu mladíka za popírání holokaustu

Obžaloba z popírání holocaustu se týká jednoho z účastníků demonstrace na podporu Ernsta Zündela, která se konala letos 28. října. Jedenadvacetiletému mladíkovi klade obžaloba za vinu, že na slova pamětníka holocaustu o smrti 1 700 000 židovských dětí reagoval slovem: Jenom!

28. listopadu 2005 - Respekt: Začátek v Praze byl pro mě šok a Václav Klaus má tyfus rád

Dva články na rozdílná témata, která najdeme v Respektu č. 48, mají jedno společné: týkají se problematiky holocaustu a lidských práv. Z rozhovoru se zakladatelkou Nadace Hanse Krásy Gaby Flatow se dozvíme, že přístup představitelů města Terezín jí donutil ukončit několikaletou a práci nadace. Petr Třešňák se věnuje problematice popírání romského holocaustu, které v České republice zaznívá z těch nejvyšších míst - z úst poslance evropského parlamentu a prezidenta republiky.

29. listopadu 2005 - iDnes: Wajda odkryje hrůzy katyňského masakru

Známý polský rezisér začíná s natáčením filmu o dodnes kontroverzní události dějin druhé světové války - popravě několika set polských intelektuálů, důstojníků a duchovních, zadržených po vypuknutí války v Sovětském svazu. Ten z jejich smrti obviňoval nacistické Německo, teprve před časem ruští představitelé přiznali, že popravu nařídil Stalin. Stále však brání objektivnímu zkoumání v archivech.

29. listopadu 2005 - Hospodářské noviny: Na přesun vepřína v Letech u Písku se v rozpočtu zapomnělo

Přes to, že premiér Paroubek před časem slíbil, že v rozpočtu na rok 2006 se počítá s vykoupením velkokapacitní výrobny vepřového masa v Letech, v oficiální verzi rozpočtu o tom není zmínka. Více také Zpravodajství ČT 24 (29.11.2005) - V návrhu rozpočtu nejsou peníze na vykoupení vepřína v Letech.

29. listopadu 2005 - MF Dnes: Tři skinheadi zbili studenta z Afriky kvůli barvě jeho pleti

V noci na sobotu napadla skupinka tří skinů na zastávce tramvaje v Plzni studenta z Tanzanie. Mladík se pokoušel utéct, ale útočníci ho dohonili, bili pěstmi a kopali. Svědek incidentu okamžitě zavolal policii, která všechny tři násilníky zadržela.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.