Nové knihy

květen 2005

květen 2005 - knižní novinka: Terezínské studie a dokumenty 2004

Nové vydání vědecké ročenky vydávané Institutem Terezínské iniciativy přináší mnoho zajímavých textů. Více informací.

  • Lorencová, Eva a Milotová, Jaroslava. Terezínské studie a dokumenty. Praha: Institut Terezínské iniciativy a Sefer, 2005. 395 s.

.

květen 2005 - knižní novinka: Jan Mlynárik: Dějiny Židů na Slovensku

Výklad dějin Židů, žijících na Slovensku, od jejich příchodu na úsvitu dějin až po genocidu v letech 1939-1945 a poválečné pogromy a poslední exodus. Stav existence latentního a přežívajícího antisemitismu na Slovensku bude zřejmě delší než samotné slovenské a židovské dějiny, - těmito nepříliš optimistickými slovy končí Jan Mlynárik svou obsáhlou knihu doprovozenou černobílou fotografickou přílohou z archivů Židovského muzea v Praze.

  • Mlynárik, Ján. Dějiny Židů na Slovensku. Praha: Academia, 2005. 358 s.

.

květen 2005 - Knižní novinka: E. Kubů, D. Jančík:'Arizace' a arizároři...

Původní vědecká práce českých historiků se zabývá problematikou arizace židovských firem spojenou s procesem germanizace Protektorátu Čechy a Morava. V centru pozornosti stojí případ významného německého peněžního ústavu Kreditanstalt der Deutschen, který programově spojil svůj růst s hospodářským nacionalismem, Henleinovou Sudetoněmeckou stranou a NSDAP. Autoři si ale všímají také pozoruhodné skupiny těch, kteří z arizace těžili. Sledují sociální původ arizátorů, jejich zázemí, prorežimní zásluhy i to, odkud přišli.

  • Jančík, Drahomír a Kubů, Eduard. "Arizace" a arizátoři : drobný a střední židovský majetek v úvěrech Kreditanstalt der Deutschen (1939-45). Praha: Karolinum, 2005. 481 s.

.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.