Neonacistická demonstrace na podporu Ernsta Zündela

Na pátek 28. října 2005, den státního svátku a výročí vzniku československé republiky, svolala neonacistická organizace Národní odpor shromáždění na podporu německo-kanadského popírače holocaustu Ernsta Zündela. Ten byl nedávno v Německu zatčen kvůli propagování tzv. osvětimské lži, což je v Německu trestné, a soudní proces s ním by měl začít 8. listopadu. Jeho příznivci nejen v České republice pořádají demonstrace, při kterých Zündela obhajují pod záminkou svobody slova a vyzývají k otevřené diskusi o dějinách holocaustu. Avšak jak řekla Deborah Lipstadt: s tzv. revizionisty se nediskutuje, neboť popírání historických faktů je lež, nikoli názor, a ve skutečnosti jim nejde o diskusi, ale o legitimizaci svých teorií.

Na demonstraci před německým velvyslanectvím ve Vlašské ulici v Praze se kolem jedenácté hodiny dopolední sešlo asi 70 přívrženců pravicového extremismu, asi pět desítek policistů a na 170 občanů, kteří protestovali proti tomuto projevu neonacismu: od poslanců a senátorů českého parlamentu přes známé osobnosti kulturního života, představitele institucí zabývajících se lidskými právy a historií, pamětníky holocaustu a druhé světové války až po uvědomělé bezdomovce. Svým protestem dokázali přehlušit projevy neonacistických řečníků. Mnozí z protestujících přinesli transparenty, které vyzývaly k připomínání dějin jako nejúčinnějšího způsobu boje proti rasismu a xenofobii.

Příslušníci české policie oddělili prostor pro ohlášenou demonstraci od místa vyhrazeného odpůrcům.

Svůj obličej však někteří z nich neradi ukazují veřejnosti.

Projev hlavního řečníka o nespravedlivém stíhání hlasatele pravdy Zündela doprovázený také transparentem: Ernst Zündel - vězeň svědomí.

S jedním z demonstrantů, který přišel s transparentem: Bez svobody slova není žádná svoboda, žádná pravda a žádná spravedlnost, se bez výsledku snaží diskutovat pamětnice holocaustu.

Protidemonstrace se kromě jiných významných osobností našeho politického života zúčastnil senátor a novinář Jaromír Štětina.

Účastníci protidemonstrace před transparentem: Kdo se nepoučil z historie, ten je nucen ji prožít znovu!

Senátor a vydavatel Karel Schwarzenberg.

Pamětníci holocaustu na protidemonstraci.

Hloučky holých lebek opouští místo shromáždění...

Foto: Michal Frankl

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.