Aktuality

únor 2005

2. února 2005 - Holocaust ve filmu: 'Ghetto beze zdí'

Další večer z cyklu, který se zabývá obrazem židovství v československé kinematografii, je věnován filmu ...a pátý jezdec je Strach režiséra Zbyňka Brynycha, literární předloha Hany Bělohradské Bez krásy a bez límce. Přednášku před projekcí filmu pronese Mgr. Alice Aronová, scénáristka a dramaturgině. Začátek v 18 hodin v sále Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze. Vstupné 20,- Kč

4. a 5. února 2005 - Umělci proti smrti

Občanská sdružení Phoenix Telč a Slavonická renesanční společnost pořádají v Telči a v Praze ve Španělské synagoze společenskou akci věnovanou židovskému malíři Františku Mořici Náglovi a židovskému hudebnímu skladateli Erwinu Schulhoffovi. Ve dvou dnech bude v Telči a v Praze představena výstava a kniha O. Klobase Malíř neumírá o telčském rodákovi a malíři F. M. Náglovi. V podání komorního souboru Schulhoff Quartett budou předneseny skladby Erwina Schulhoffa, A. Dvořáka a W. A. Mozarta. Podrobný program na stránkách www.trojmezi.cz.

  • Výstava obrazů F. M. Nágla bude otevřena v budově Městského úřadu v Telči od 7. do 27. února 2005.

20. února 2005 - Vzdělávací program: Hanin kufřík

Vzdělávací a kulturní centrum Židovského muzea v Praze nabízí nový vzdělávací program, který vznikl na základě příběhu pátrání po osudu židovské dívky Hany, publikovaného v roce 2003 v knižní podobě (viz Nové knihy - srpen 2003). Další informace v sekci Vzdělávání.

21. února 2005 - Přenáška: Plaváním proti stereotypu

Americká spisovatelka Helena Epsteinová, autorka u nás známých knih Děti holocaustu a Nalezená minulost, bude vzpomínat na svého otce Kurta Epsteina, hráče vodního póla, který sice nebyl jediným židovským plavcem své generace, ale byl jedním z těch, kteří přežili holocaust. Přednáška začíná v 18 hodin v sáleVzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze, Maiselova 15 (anglicky s tlumočením). Vstupné 10,- Kč

22. února 2005 - Přednáška: Struktura chování žen v terezínské společnosti

Přednáška Anny Hájkové, spolupracovnice Institutu Terezínské Iniciativy, se koná v knihovně Gender Studies, Gorazdova 20, 120 00 Praha 2, od 18 hodin.

22. února 2005 - Časopis Terezínská iniciativa

Na internetových stránkách Terezínské iniciativy, sdružení bývalých terezínských vězňů a dalších rasově pronásledovaných Židů z českých zemí, je uveřejněno 30. číslo časopisu Terezínská iniciativa (leden 2005) ve formátu PDF.

23. února 2005 - Prezentace knihy: Memoáry romských žen

Nová dvojkniha obsahující vzpomínky dvou žen, Karolíny Kozákové a Emílie Machálkové, bude představena v Muzeu Romské kultury, Bratislavská 67, Brno. Program začíná v 16.30.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.