Aktuality

říjen 2005

2. října 2005 - Představení v Krnově: Brundibár

Představení slavné dětské opery z Terezína se uskuteční v krnovské synagoze od 17 hodin. Soubor Domino při základní škole Ilji Hurníka v Opavě loni předvedlo svoje nastudování v Evropském parlamentu ve Strassburgu.

3. října 2005 - Kralupy nad Vltavou: Odhalení památníku obětem holocaustu

Památku více než 60 židovských obětí holocaustu z Kralup nad Vltavou nyní připomíná pamětní deska na zdi bývalé synagogy, dnes sboru Církve československé husitské, v ulici S. K. Neumanna 88. Autorem desky je akademický malíř Martin Frind.

4. - 26. října 2005 - Festival 9 bran

Druhá část letošního festivalu česko-německo-židovské kultury bude probíhat nejprve v Praze v kinech Aero a Ponrepo a od 10. října poputuje po devíti českých a moravských městech. V této části se pořadatelé zaměřili převážně na filmovou tvorbu zobrazující a reflektující druhou světovou válku, nacismus, holocaust v československé i zahraniční kinematografii. Druhým tématem festivalu je ruská židovská komunita, v jehož rámci budou uvedeny unikátní snímky z první poloviny 20. století. Podrobný program ke stažení na www.9bran.cz.

4. - 16. října 2005 - Výstava v Brně: Totálně nasazení - nucená práce pro Třetí říši: 60 let poté

Putovní výstava instalovaná v prostorách Křížové chodby v Nové radnici v Brně mapuje historii nucených prací pro nacistické Německo, na které byly během druhé světové války poslány tisíce českých a moravských občanů. Výstavu pořádá Česko-německý fond budoucnosti ve spolupráci se Statutárním městem Brnem. Součástí výstavy budou besedy s pamětníky pro žáky základních a studenty středních škol.

9. října 2005 - Odhalení památníku v Ústí nad Labem

V neděli 9. října bude na místě bývalého židovského hřbitova slavnostně odhalen památník ústeckým obětem holocaustu v podobě čtyři metry dlouhé Davidovy hvězdy ze žuly od architekta Michala Gabriela. Současně bude pokřtěna kniha o historii Židů v regionu od roku 1848 až do současnosti. Před válkou žilo v Ústí přes 1200 Židů, z nichž mnozí z nich byli významnými podnikateli a průmyslníky. Holocaust přežilo jen několik desítek z nich.

10. října 2005 - Projekce filmu Válka v paměti žen

Promítání dokumentárního filmu scenáristky Pavly Frýdlové a režisérky Dagmar Smržové, v němž jsou zachyceny výpovědi různých žen o jejich prožitcích z druhé světové války, se koná od 17 hodin ve Velkém sále Městské knihovny v Praze, Mariánské náměstí 1. Další informace na www.feminismus.cz.

11. - 12. října 2005 - Konference v Praze: Evropská města za II. světové války

Dvoudenní vědecké zasedání s podtitulem Každodennost okupovaného velkoměsta - Praha 1939-1945 v evropském srovnání se bude konat v konferenčním sále Clam-Gallasova paláce, Husova 20, Praha 1. Akci pořádá Archiv hlavního města Prahy ve spolupráci s Institut für Kultur und Geschichte der Deutschen im östlichen Europa při univerzitě v Düsseldorfu a Institutem mezinárodních studií Fakulty sociálních věd University Karlovy v Praze.

11. října 2005 - Představení opery Brundibár

V rámci festivalu Nekonvenční žižkovský podzim bude na Základní škole na náměstí Jiřího z Poděbrad č. 7 dvakrát uvedena dětská opera z Terezína Brundibár. Od 19 hodin vystoupí členové Dismanova rozhlasového dětského souboru v režii Zdeny Fléglové - samotné opeře přechází úvod do historie terezínského ghetta. Předprodej vstupenek v prodejně Tabák na Olšanském náměstí, Táboritská 26. Další informace na www.zizkov.cz/festival.

12. října 2005 - Prezentace Terezínské pamětní knihy

V Rakouském kulturním fóru v Praze, na Jungmannově náměstí 18, proběhne od 11 hodin veřejná prezentace Terezínské pamětní knihy, kterou pořádá vydavatel Institut Terezínské iniciativy a Rakouské kulturní fórum.

15. října 2005 - Česká televize: Brundibár - opera za zdmi ghetta

Dokumentární film Aleše Koudely o slavné dětské opeře Brundibár, kterou hrály děti v terezínském ghettu, uvádí program ČT2 od 21.55 hodin. Vyprávění pamětníků (např. Evy Erbenové, Anity Frankové, Evy Herrmannové, Helgy Hoškové, Tommyho Karase), kteří se aktivně podíleli na představení nebo kteří jej během svého věznění v Terezíně viděli, dokreslují obrázky ze současného nastudování opery Dismanovým rozhlasovým dětským souborem. Více informací na stránkách České televize.

  • Repríza:

  • ČT1, středa 19.10.2005 - 3.55 hodin

16. října 2005 - Pietní akt v Praze, koncert v Terezíně: Začátek deportací českých Židů do koncentračních táborů

Připomínka odjezdu prvních transportů do lodžského ghetta se koná od 14 hodin u pamětní desky u Parkhotelu v Praze. V Terezíně se pak v podvečer uskuteční koncert, který připravuje paní G. Flatow s Nadačním fondem Hanse Krásy. Začátek v 17 hodin v terezínském kulturním domě.

17. října - 4. listopadu 2005 - Výstava v Telči: Zmizelí sousedé z Telče

Výsledky práce a pátrání členů vlastivědného kroužku při telčském Domově dětí a mládeže po židovských občanech regionu, kteří zde žili před druhou světovou válkou, jsou vystaveny ve vstupní síni radnice.

říjen 2005 - Centropa: On-line výstava: The Jewish Soldier's Red Star

Nový projekt internetového serveru Centropa.org, který mapuje život Židů v diaspoře, je věnován židovským ženám a mužům ze Sovětského svazu, kteří po napadení země nacistickou armádou dobrovolně vstoupili do sovětské armády. Stránky obsahují mnoho informačních textů, výpovědí pamětníků - texty, video nahrávky a fotografie. Je také možné vyhledávat konkrétní osoby v databázi.

20. října 2005, Praha - Přednáška Holocaust: Psychologie pachatelů a obětí

Přednáška prof. MUDr. Tomáše Radila, DrSc. z Fyziologického ústavu AV ČR s výmluvným názvem se koná v sále Vzdělávacího a kulturním centru Židovského muzea v Praze, Maiselova 15, v tradičním čase od 18 hodin. Vstupné je 10,- Kč.

21. října 2005, Praha - Konference Překonávání hranic - Lety u Písku leží v Evropě

Nadace Heinricha Böll ve spolupráci Výborem pro odškodnění romského holocaustu a Zentralrat Deutscher Sinti und Roma (Ústřední radou německých Sintů a Romů) pořádá v Praze v budově Goethe Institutu, Masarykovo nábřeží 32, ve 2. patře od 10 hodin jednodenní seminář na téma zacházení s minulostí - genocida Sintů a Romů. Přípěvky přednesou např. poslanec a zmocněnec pro lidská práva vlády ČR Svatopluk Karásek, poslanec Evropského parlamentu Milan Horáček, panelové diskuse se zúčastní např. předseda Ústřední rady německých Sintů a Romů Romani Rose. Pozvánka ke stažení ve formátu pdf.

28. října 2005 - Protestujme proti neonacistické demonstraci na podporu Ernsta Zündela

V červnu tohoto roku byl v Německu zadržen a obviněn z popírání holocaustu jeden z nejznámějších představitelů tzv. revisionismu Ernst Zündel. Soudní proces by se měl konat 8. listopadu. Na jeho podporu a jako vyjádření nesouhlasu s jeho stíháním svolala česká neonacistická organizace Národní odpor na pátek demonstraci. Oficiálně nahlášené a schválené shromáždění se uskuteční od 11 hodin před německým velvyslanectvím ve Vlašské ulici v Praze. Občanské sdružení Tolerance a občanská společnost vyzývá k vyjádření odporu proti této neonacistické akci příčící se českým zákonům (ve formátu PDF).

1. listopadu 2005 - 'Ester v Terezíně', aneb 'Místo holocaustu v českých dějinách'

Na konci minulého školního roku pracovali studenti pacovského gymnázia spolu s pedagožkou a badateli ze Spojených států amerických na divadelním představení z terezínského ghetta.Krátká zpráva o tomto projektu.

Klíčová slova

Ernst Zündel, Národní odpor

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.