Aktuality

září 2005

1. - 30. září 2005: Výstava v Liberci: Místa utrpení, smrti a hrdinství

Nová výstava o nacistických koncentračních a vyhlazovacích táborech je zaměřená na osudy jejich českých vězňů. Ti, kteří je přežili, jsou autory celého projektu. Návštěvníci se prostřednictvím autentických dokumentů, vzpomínek pamětníků a přednášek seznámí s celkovým systémem sítě koncentračních táborů i s jejich rozdílnostmi. Otevřeno je v budově liberecké synagogy - areálu krajské vědecké knihovny, Rimjancevova 1362, od pondělí do čtvrtka od 9. do 12. hodin a v pátek od 9. do 12. hodin.

8. září - 2. října 2005 - Výstava v Praze: Obrazy Vavra Oravce

Pražská galerie Millennium, Na Tržišti 5, Malá strana, připravila retrospektivní výstavu k 90. narozeninám židovského umělce Vavra Oravce. V části jeho díla se odráží zkušenosti z nacistických koncentračních táborů. Otevřeno je denně kromě pondělí od 12 do 18 hodin.

8. září 2005 - Česká televize: Smrt si říká Tutter

ČT2 od 20 hodin uvede dokumentární film podle scénáře J. Navary - autora stejnojmenné knihy - o nacistickém zločinci Wernerovi Tutterovi, kterého po válce kryla komunistická STB. Je možné, že Tutter je onou hlavní postavou knihy Ladislava Mnačka a filmu Jánose Kádára Smrt si říká Engelchen.

  • Repríza:

  • Pondělí 12.9.2005 - 23.50 ČT2

11. září 2005: Vzpomínkový koncert v Kolíně

Již po páté se v bývalé kolínské synagoze uskutečnil tradiční koncert, který připomíná zaniklou kolínskou židovskou obec - v roce 1942 byli její příslušníci odtransportováni do koncentračních a vyhlazovacích táborů. Jeho organizátorka Ishka Lichter letos přivezla japonskou umělkyni Junko Hondu, která s pražským orchestrem Atlantis zahrála skladby J. S. Bacha, M. Ravela nebo G. Bizeta.

19. září 2005 - Přednáška ve VKC ŽM: Holocaust: Rekonciliace - usmíření a nikoliv odpuštění, nebo odplata

Přednáška prof. MUDr. Tomáše Radila, DrSc. z Fyziologického ústavu AV ČR z cyklu Etická filozofie holocaustu se koná v sále Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze, Maiselova 15, od 18. hodin . Vstupné 10,- Kč

20. září - 30. října 2005 - Výstava ve VKC ŽM: Sonja's Legacy /Sonin odkaz/ -

Vernisáž výstavy kreseb a maleb Soni Fischerové narozené v Praze 1931. Do Terezína byla deportována 1942 a vytvořila zde řadu výtvarných prací, v roce 1944 zahynula v Osvětimi.Večera, který začíná v 18. hodin v sále Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze, Maiselova 15, se zúčastní dr. Robert Fischl, bratranec Soni, žijící v USA. Hudební vystoupení: Alexander Shonert - housle, Natalie Shonert - piano.

22. září - 31. prosince 2005 - Výstava v Ostravě: David Friedmann: Šachový turnaj v Moravské Ostravě, 1923

Na fotokopiích prací významného malíře Davida Friedmanna jsou zachyceny portréty významných šachistů, kteří se zúčastnili šachového turnaje v Ostravě v červnu 1923 (např. E. Lasker, R. Réti, E. Réti, E. Boboljubow, K. Hromádka, aj.) Výstava je v Ostravském muzeu, Masarykovo náměstí 1, otevřena ve všední dny od 9 do 17 hodin a o víkendu od 9. do 13.00. Dcera malíře nadále pátrá po ztracených originálech litografií (viz výzvu ve formátu PDF - anglicky). David Friedmann byl uznávaný malíř, který i s rodinou v roce 1938 uprchl z Německa do Československa. Za okupace byli v říjnu 1941 deportováni prvním transportem do Lodže, manželka Mathilde a dcera Mirjam zde zahynuly. Ve své poválečné tvorbě se Friedmann mj. věnoval připomínání pronásledování Židů a tématu koncentračních táborů.

23. - 25. září 2005 - Černovice u Tábora: Pedagogický seminář

Druhý ročník třídenního semináře pro učitele základních a středních škol, který vznikl ve spojení s místním památníkem obětí šoa, se bude letos konat na konci září. Podrobné informace a závazná přihláška, kterou je nutné vyplnit a odeslat do 2. září 2005, zde (ve formátu PDF)

25. září 2005 - Terezín: Tryzna Kever avot

Tradiční tryzna připomínající začátek transportů českých Židů do Terezína a do ghett a vyhlazovacích táborů v Polsku a Bělorusku se i letos koná od 10 hodin na terezínském židovském hřbitově.

27. září 2005 - Přednáška: Vlaky naděje

Přednáška spojená s uvedením dokumentu historika Mgr. Jána Hlavinky a režisérky Kristiny Vlachové z Ústavu pamäti národa v Bratislavě začíná v 18. hodin v sáleVzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze, Maiselova 15. Dokument popisuje příběh několika členů židovské komunity z Medzilaborců, kteří se za druhé světové války téměř zázrakem zachránili ve vlacích, jež ze Slovenska vozily dřevěné uhlí do Švýcarska.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.