Aktuality

duben 2005

6. dubna 2005 -Hodonín ve válce 1939 - 1945

Výstava otevřená v Masarykově muzeu v Hodoníně seznamuje návštěvníky s dějinami druhé světové války a s jejím průběhem v jejich regionu. Většinu exponátů zapůjčili občané Hodonína a okolí. Více informací na stránkách muzea.

6. - 12. dubna 2005 - Vzpomínkové akce k 60. výročí osvobození Buchenwaldu

Vzpomínkové akce k 60. výročí osvobození tábora Buchenwald budou probíhat celý týden. 10. 4. se koná oficiální akt za účasti spolkového kancléře G. Schrödera, vedle dalších významných osobností přijede spisovatel a nositel Nobelovy ceny za literaturu Imre Kertész a spisovatel Jorge Semprún - oba bývalí vězni tábora. Přehled všech dalších akcí na stránkách Památníku Buchenwald (německy).

7. dubna 2005 - Vzpomínková akce k 60. výročí osvobození Buchenwaldu

Slavnostní shromáždění, které spolu s Českým svazem bojovníků za svobodu pořádá prezident republiky Václav Klaus, se uskuteční na Pražském hradě od 14 hodin.

8. dubna 2005 - Vzpomínková akce v Karlových Varech

Vzpomínkové shromáždění k uctění památky vězňů koncentračních táborů umučených při pochodu smrti na konci 2. světové války pořádá Český svaz bojovníků za svobodu. Vzpomínka se koná na drahovickém hřbitově v 10.30 hodin

8. dubna 2005: Mezinárodní den Romů: Pietní akt v Letech u Písku

U příležitosti vzpomínkové akce na místě bývalého koncentračního tábora pro Romy v Letech u Písku se uskuteční od 12.30 bohoslužba. Představitelé Parlamentu Romů zároveň hodlají v souvislosti s pietním aktem vyjádřit stanovisko k existenci velkovýkrmny prasat v místech tábora, kde za druhé světové války Romové trpěli, a požádat petiční formou o její zrušení.

6. - 12. dubna 2005 - Vzpomínkové akce k 60. výročí osvobození Buchenwaldu

Vzpomínkové akce k 60. výročí osvobození tábora Buchenwald budou probíhat celý týden. 10. 4. se koná oficiální akt za účasti spolkového kancléře G. Schrödera, vedle dalších významných osobností přijede spisovatel a nositel Nobelovy ceny za literaturu Imre Kertész a spisovatel Jorge Semprún - oba bývalí vězni tábora. Přehled všech dalších akcí na stránkách Památníku Buchenwald (německy).

duben 2005 - Vzdělávací projekt:Zmizelí Romové a Romové dnes

Série přednášek, besed s pamětníkem holocaustu, který připravila obecně prospěšná společnost Živá paměť, putuje po českých školách a nese podtitul Romský holocaust, jeho stopy v poválečném Československu a život Romů v České republice: Záměrem je připomenout dějiny holocaustu Romů ve 20. století, poukázat na téma rasismu a zároveň zvýšit zájem mladých lidí o dějiny jejich regionu.

12. dubna 2005 - Vzpomínkové akce k 60. výročí osvobození Westerborku

Slavnostní akce připomenou 60. výročí osvobození nizozemského koncentračního tábora Westerbork Kanadskými jednotkami. Tichého pochodu kolem tábora a následujících akcí se vedle bývalých vězňů zúčastní také Willem van der Veer, příslušník jednotky, která tábor osvobodila. Více informací na stránkách Památníku Westerbork.

13. dubna 2005 - Holocaust ve filmu: transport II.

Tématem večera z cyklu o obrazu židovství v československé kinematografii bude spolupráce Arnošta Lustiga, Jana Němce a absolventský film FAMU Sousto. Úvodní přednášku pronese Mgr. Alice Aronová. Promítnut bude film: Démanty noci, Jan Němec, 1964. Začátek v 18 hodin v sále Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze. Vstupné 20,- Kč.

13. dubna 2005 - Výstava: Od té doby věřím na osud

Výstava k 60. výročí konce druhé světové války přibližuje osudy českých Židů deportovaných v transportech, které v roce 1942 směřovaly z Protektorátu Čechy a Morava do Pobaltí, na území Německem okupovaného Lotyšska a Estonska, a nebyly dosud historicky zpracovány a dokumentovány. Podstatnou část expozice tvoří archivní dokumenty a audiovizuální část: stovky autentických fotografií, archivní filmové záběry ze soukromých sbírek a výňatky z rozhovorů s lidmi, kteří deportace přežili. Výstavu připravuje oddělení holocaustuŽidovského muzea v Praze ve spolupráci s Památníkem Terezín a Institutem Terezínské iniciativy. Přístupná bude do 10. července 2005 v Galerii Roberta Guttmanna, U Staré školy 3, Praha 1. Další informace na stránkách Židovského muzea v Praze.

14. dubna - 1. května 2005: Výstava: Anna Franková - odkaz pro současnost

Putovní výstava o Anně Frankové je aktuálně instalována v bývalé synagoze (dnes modlitebně Církve československé husitské) v Lipníku nad Bečvou. Otevřeno je denně kromě pondělí od 14 do 17 hodin.

14. dubna 2005 - Česká televize: RU - návrat nežádoucí

ČT2 uvede ve čtvrtek od osmi hodin večer dokumentární film Martina Řezníčka o pochodech smrti, na které nacisté vyhnali tisíce vězňů z koncentračních táborů těsně před jejich osvobozením.

  • Reprízy pořadu:

  • pátek 15.4.2005 - 12.40 ČT2

  • pondělí 18.4.2004 - 00.20 ČT2

14. - 19. dubna 2005 - Vzpomínkové akce k 60. výročí osvobození Sachsenhausenu

V areálu bývalého koncentračního tábora Sachsenhausen budou oslavy osvobození probíhat šest dní a mělo by se jich zúčastnit na 850 bývalých vězňů a představitelé zemské vlády německé spolkové vlády Brandenburg. Na programu je kromě jiného promítání dokumentárních filmů, výstavy, koncerty atd. Více informací na stránkách Památníku Sachsenhausen (Německy)

16. - 17. dubna 2005 - Vzpomínkové akce k 60. výročí osvobození Bergen-Belsenu

V sobotu 16. dubna se bude v hanoverském kongresovém centru konat koncert Radiofilharmonie, chlapeckého sboru z Hanoveru a Synagogálního chóru z Hamburku. Následující den proběhne pietní akt v prostoru bývalého koncentračního tábora. Více informací na stránkách Památníku Bergen-Belsen.

16. - 17. dubna 2005 - Vzpomínkové akce k 60. výročí osvobození Ravensbrücku

Waggon - tak se jmenuje výstava pod širým nebem, kterou u příležitosti výročí osvobození připravili pracovníci památníku Ravensbrück. Kromě výstavy je připravena řada kulturních akcí - koncertů, výstav- a oficiálních projevů bývalých vězňů a pozvaných hostů z řad státních představitelů. Další informace o programu na stránkách Památníku Ravensbrück(německy, ve formátu PDF)

18. dubna 2005 - Přednáška: Židé z Nizozemí v Terezíně

Přednáška Anny Hájkové se koná od 18. hodin v sáleVzdělávacího a kulturního střediska Židovského muzea v Praze, Maiselova 15, Praha 1.

18. , 19. a 21. dubna 2005 - Goethe Institut Prag: 60 let poté

K 60. výročí konce 2. Světové války připravil pražský Goethe Institut přednášku a dvě filmové projekce. Pondělní (18. 4.) přednášky o aspektech poválečného vývoje ve střední Evropě se zúčastní Dr. Adam Krzeminski - žurnalista a spisovatel; Dr. Ekkehard Klausa - Gedenkstätte Deutscher Widerstand; Prof. Dr. Vilém Prečan - Československé dokumentační středisko; Dr. Ivan Kamenec - historický ústav Slovenské akademie věd; Dr. Ruth Leiserowitz - istorička a autorka knih. Začátek v 17.30. V úterý 19. 4. bude promítán film Ve slepém úhlu - Hitlerova sekretářka - výpověď Traudl Jungeové a 21. dubna 2 nebo 3 věci, které o něm vím - dokument o mladém muži, který pátrá po historii své nacistické rodiny. Více informací na stránkách Goethe Institutu Prag.

26. dubna 2005 - On-line katalog knihovny Institutu Terezínské iniciativy

Zprovoznili jsme on-line katalog knihovny Institutu terezínské iniciativy specializované na problematiku holocaustu, antisemitismu, rasismu a druhé světové války. Knihovna v současnosti obsahuje zhruba 4500 svazků.

30. dubna - 30. května 2005 - Výstava: Osvobození. Cheb 1945

Výstavu k 60. výročí osvobození města Cheb americkou armádou připravili pracovníci Státního okresního archivu ve spolupráci s Městem Cheb a dalšími organizacemi. Instalována je v kostele Sv. Bartoloměje v Křížovnické ulici. Viz pozvánka ve formátu PDF.

30. dubna 2005 - Výstava: Mirovičtí Židé

Výstavu o historii židovské komunity v Mirovicích připravili žáci místní základní školy ve spolupráci s městem a sdružením židovského hřbitova: 'Výstava je hodně působivá a to, že ji sestavily děti zdejší školy, je důležitější než samotný obsah. Právě tím, jak děti dokumenty získávaly, se seznámily s životem svých bývalých spoluobčanů a jejich tragickými osudy. To je důležité,' sdělil k výstavě předseda brněnské židovské obce Pavel Fried. Otevřená je v mirovickém Kulturním domě.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.