Zaznamenali jsme v tisku

prosinec 2004

2. prosince 2004 - MF Dnes: Polsko zahájilo vyšetřování masakru v Katyni

Vražda tisíců polských důstojníků sovětskou tajnou policií (NKVD) v roce 1940 v Katyni je ruskou vojenskou prokuraturou považována za promlčenou. Poláci s tím nesouhlasí a chtějí událost vyšetřit sami.

3. prosince 2004 - Ha'arec: BBC poll: Nearly half of Britons never heard of Auschwitz

Britská stanice BBC uvede u v lednu 2005 nový dokumentární film o Osvětimi, a proto provedla průzkum základních znalostí o holocaustu mezi 4 tisíci diváky. Z něho vyplynulo, že téměř polovina Britů nikdy neslyšela o Osvětimi. Režisér filmu Laurence Rees to komentoval slovy: Mysleli jsme si, že hrůzy holocaustu jsou součástí naší kolektivní paměti. Očividně tomu tak není!

11. prosince 2004 - Vysočina - Noviny Havlíčkobrodska: Výstavou projekt nekončí

Studenti chotěbořské obchodní akademie a vyšší odborné školy intenzivně pracují na projektu Zmizelí sousedé, v jehož rámci uspořádali výstavu, podnikli cesty do koncentračních táborů a Muzea Anny Frankové v Amsterdamu a připravují k vydání CD-ROM s kompletními informacemi o projektu.

9. prosince 2004 - Romea.cz: Němečtí Romové chtějí pomoc kancléře kvůli pomníku holokaustu

Stavbu památníku obětem romského holocaustu v Německu stále zdržuje spor o nápis, který vede Ústřední rada Romů a Sinti s německou vládou. Rada navrhuje pro památník výrok Romana Herzoga, který označuje zločiny spáchané na Romech za stejné jako ty, jenž prováděli nacisté na Židech, ministryně kultury Christina Weissová prosazuje vlastní, jenž připomene děti, ženy a muže, kteří byli jako cikáni pronásledováni a zavražděni nacionálními socialisty v jejich rasovém blouznění, jež nedbalo lidských bytostí.

17. prosince 2004 - Lidové noviny: Výstava obrazů s 'lidským' Hitlerem u Dachau vyvolala velké pobouření

Autorem obrazů a tisků, jejichž hlavním motivem je postava Adolfa Hiltera, je americký profesor umění W. Gaudnek: Chtěl jsem své studenty seznámit s fenoménem Hitlera a ukázat ten jeho rozměr, který časem zapadl. Po protestech několika německých židovských organizací autor svou expozici zrušil.

20. prosince 2004 - Lidové noviny: V Krnově hodili do řeky Romku

Sedmnáctiletou dívku nejprve slovně napadli, posléze shodili do řeky dva mladíci, podle dívky skinheadi. Do vody sice nespadla, uhodila se ale do hlavy a musela být převezena do nemocnice s podezřením na otřes mozku. Na Krnovsku už v minulosti došlo k několika rasově motivovaným činům - naposledy letos v květnu, kdy několik skinů napadlo Romy baseballovými pálkami.

20. prosince 2004 - Deníky Bohemia: Text o Židech prošel, symboly SS ne

V sobotu 18. prosince se v Mostě konal koncert dvou skinheadských skupin Squad 96 a Randall Gruppe pořadateli označený jako punkrockový protest proti komunismu a drogám, který nemá nic společného s propagací neonacismu. Jde o upozornění na rostoucí vliv komunismu. Na rozdíl od nášivek na bundách účastníků koncertu, neshledala policie písňové texty o špinavých Židech hodné vyšetřování.

28. prosince 2004 - Právo: Památník opět terčem útoku

Pamětní desku připomínající oběti holocaustu z Bohumínska už po třetí za rok 2004 poničili neznámí vandalové. Tentokrát stihli napsat jen Židi d... a namalovat hákový kříž.

30. prosince 2004 - MF Dnes: Pořad Holocaust uvedou lidé, kteří tu dobu již nezažili

Česká televize bude od 20. ledna vysílat třídílný dokument Holocaust, který se bude podrobně zabývat osudy českých Židů během holocaustu: První díl uvádí fotograf Radovan Kobera, jemuž náhodná objednávka přerostla v celoživotní poslání, druhý spisovatelka Hana Andronikova, jejíž román o Terezíně byl poctěn několika literárními cenami, a závěrečný filmař Martin Šmok, který pracoval i pro Spielbergovu nadaci sbírající ve světě svědectví o holokaustu (...).

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.