Zaznamenali jsme v tisku

duben 2004

3. dubna 2004 - MF Dnes: Nikdy se nesmí zapomenout, co nacisté Židům provedli

Sobotní vydání MF Dnes přináší rozhovor s Maud Beerovou - rodačkou z Prostějova, která spolu se svou sestrou jako jediné dvě z celého města přežily holocaust: V květnu 1944 jsme s maminkou byly se zavazadly pár metrů od vlaku a na radu jedné známé jsme vylezly na půdu a tam se schovaly i s babičkou. Dodnes mé svědomí není klidné. Musím přiznat, že místo nás šel jistě někdo jiný. Paní Beerová v současné době připravuje knihu vzpomínek Co oheň nespálil, která by měla vyjít letos.

3. dubna 2004 - SME: Čo Európa nehovorí o antisemitizme

Evropská unie zveřejnila minulý týden výsledky průzkumu o antisemitismu v Evropě: Spôsob, akým prieskum publikovala, je však problematický a oveľa viac vypovedá o únii samotnej ako o európskom antisemitizme. Vyvoláva otázky, či únia chce o antisemitizme poznať pravdu.

5. dubna 2004 - MF Dnes: Jak za všechno určitě můžou cyklisti a Židi

Komentář k narůstajícímu antisemitismu v Evropě napsal Vladimír Kučera: Podle nedávného průzkumu je pro Evropany největším nebezpečím vůči světovému míru existence Izraele. Jako by sinusovka protižidovských nálad, periodicky táhnoucí se historií, zase začala strmě stoupat. Přes veškerý liberální a etický odpor.

7. dubna 2004 - MF Dnes: Policie: Neonacistů v kraji přibývá

'Počty pravicových radikálů a jejich příznivců se oproti roku 2002 zvýšily. Odhadujeme, že jich je více než dva tisíce,' sdělila mluvčí severomoravské policie Dagmar Bednarčíková. V roce 2003 vznikla také nová organizace Národní odpor Slezsko, do níž se přesunula velká část ultrapravicových radikálů.

8. dubna 2004 - Lidové noviny: Středoškolákům vadí Romové

Sdružení Společnost tolerance provedlo na vládní zakázku průzkum mezi 4400 studenty středních škol. Výsledkem je zjištění, že přes 80% studentů by si za partnera nevybralo Roma, téměř 50% Vietnamce a 37% Ukrajince: 'Ve školách by se měla věnovat pozornost kulturním odlišnostem. Je to nutné. Zatímco v západních zemích se k toleranci děti vychovávají od mala, u nás jsou stále velké nedostatky,' říká předseda romského sdružení Dženo Ivan Veselý.

10. dubna 2004 - Právo: Lederer, Pestek a krásná Renée

Miroslav Šiška připomíná svým článkem 60. výročí útěku osvětimského vězně Vítězslava Lederera, jemuž se akce podařila díky pomoci dozorce SS Viktora Pesteka, a pokouší se vnést do celého případu nové světlo: Lederer prokazatelně několikrát tajně navštívil Terezín, poprvé v polovině dubna, a předal zprávu o tragickém osudu terezínských transportů. Údajně doporučoval připravit vzpouru a zapálit ghetto.

  • O Ledererově útěku viz studie M. Kárného: Útěk osvětimského vězně Vítězslava Lederera a český odboj, in: Terezínské studie a dokumenty 1997.

14. dubna 2004 - SME: Za poškodenie židovského cintorína odsúdili troch chlapcov

Chlapci, kteří loni v říjnu poničili přes 20 náhrobků na židovském hřbitově v Púchově, dostali podmínečné čtyřměsíční tresty: Trestu unikli ďalší traja chlapci, ktorí v čase spáchania skutku nemali ešte 15 rokov a trestné konanie voči nim zastavili.(...) Najmladší zo šiestich chlapcov mal vtedy 13 rokov.

15. dubna 2004 - Právo: Předák skinheadů dostal 5 let

Vůdce západočeských skinheadů Jaroslav Brož byl odsouzen k pěti letům vězení nepodmíněně za propagaci nacismu, fašismu a rasismu: Podle soudu organizoval a s dalšími obviněnými se podílel na rozšiřování materiálů hnutí skinheads: časopisů, nášivek a hudebních nosičů s texty, které podněcují rasovou nenávist. Dalším čtyřem spoluobviněným mužům uložil soud tříleté podmíněné tresty.

16. dubna 2004 - Právo: Zachránila život židovskému dítěti

Izraelský velvyslanec v ČR Artur Avnon předal další ocenění Spravedlivý mezi národy českým občanům: paní Aleně Horákové, která se po celou dobu války starala o židovskou holčičku, a in memoriam dvěma rodinám Brchaňových a Kolmanových.

  • Viz též:

  • MF Dnes 16.4.2004 - Izrael odměňoval titulem Spravedlivý mezi národy

16. dubna 2004 - MF Dnes: Před rasisty se neutíká

Porotkyně festivalu Jeden svět Jelena Podgornaja vzpomíná na rasistický útok, který zažila přesně před rokem v obchodním centru v Praze, paradoxně v místě, které vlastní a pronajímá pražská Židovská obec: Ty seš Židovka? Ptám se tě, seš Židovka? Ty nechápeš juda? Ty nevíš, co je juden mord? Pak se po mně ohnal, mával rukama a řval: Dejte mi tu Židovku, já ji zabiju! Opilý mladík na mě řval a kamarádky se mě snažily odtáhnout jinam. Útočník byl synem jednoho z nájemců, kterého se postupně podařilo donutit k opuštění prostor v obchodním centru.

17. dubna 2004 - MF Dnes: Od plynu ji zachránila lež

V rozhovoru pro sobotní přílohu MF Dnes překladatelka Kateřina Pošová, autorka nedávno vydané knihy vzpomínek Jsem, protože musím (viz Nové knihy - duben 2003), říká:V lágru jsem zažila leccos zlého, ale pro celý svůj další život od té doby vím, že kromě ztráty mých nejbližších už se mi nic tak zlého nemůže stát. A při jakémkoli větším či menším trápení si dokážu říct: nefňukej, mohlo by být hůř. Ovšem to nejpozitivnější, co mi právě koncentrák dal, je jistota, že člověk všude potká hodné, ochotné a soucitné lidi. Hlavně tam, kde to nejmíň očekává.

viz také recenzi na knihu Jsem, protože musím od J. Chuchmy: Jak jen vypovědět, co všechno jsem musela zažít? (MF Dnes 17.4.2004)

19. dubna 2004 - MF Dnes: Svíce hořely za oběti

U příležitosti Jom ha-šoa se konaly pietní akce i v České republice. V Ostravě si holocaust připomněli zástupci kraje, židovské obce i pamětníci rozsvícením svící na menoře v obřadní síni židovského hřbitova: 'Po skončení války se nám zdálo, že svět půjde k lepšímu. Stalo se opravdu tak? Odpovědět si musí každý z nás sám. Přesto bych chtěl věřit, že lidstvo jednou dostane rozum,' uzavřel svůj projev přeživší Walter Kranz. Pražané si Den holocaustu připomněli během akce nazvané Všichni jsme lidi (viz MF Dnes: Lidé kritizovali antisemitismus). V Terezíně se konala tradiční tryzna (viz MF Dnes: Terezínem opět zněla jména obětí).

20. dubna 2004 - SME: V Osvienčime pochodovali živí za obete holokaustu

Letošního Pochodu živých, který se každoročně na Jom ha-šoa koná v Osvětimi, se zúčastnilo přes 5000 Židů z celého světa a na 600 mladých Poláků. V čele průvodu šel izraelský vicepremiér a ministr spravedlnosti Josef Lapid.

20. dubna 2004 - MF Dnes: Skini v Ostravě napadli Romky

Dvě mladé ženy byly napadeny čtveřicí mladíků před restaurací Baník: Na přechodu u restaurace Baník nám začali nějaká holka a kluk nadávat vy černé huby a podobně. Když jsem se divila, proč to říkají, začali mi zvedat sukni. Pak už násilníci přešli do fyzického útoku. Dostala jsem facku a mladší sestru začali na zemi kopat a hajlovat. To už se k nim přidali další dva muži, řekla jedna z napadených žen.

22. dubna 2004 - Lidové noviny: Vychází strhující Spielbergovo svědectví o hrůzách holocaustu

Na DVD vychází pět dokumentárních filmů zachycujících vzpomínky obětí holocaustu, které natočilo pět režisérů oslovených S. Spielbergem a jeho nadací Shoah Holocaust Visual History Foundation: A. Wajda, J. Szasz, L. Puenzo, N. Čuchraj a V. Jasný (viz recenze jeho filmu Peklo na zemi). Součástí DVD je také Spielbergův film Schindlerův seznam.

24. dubna 2004 - MF Dnes: Cenná synagoga chátrá

Na dokončení opravy synagogy v Nové Cerekvi na Pelhřimovsku, postavené v pseudomaurském slohu, schází Federaci židovských obcí téměř tři a půl milionu korun: Pokud židovská obec získá v květnu peníze od kraje Vysočina, mohla by být alespoň dokončena obnova rozsáhlého židovského hřbitova.(...) V uplynulých letech byly opraveny obvodové zdi pohřebiště a obřadní síň. Postaveno bylo na 240 spadlých pomníků.

27. dubna 2004 - MF Dnes: Kniha rozhovorů s Hitlerem je volně v prodeji

Historik Jan Hlaváč před časem vydal vlastním nákladem knihu Bolševismus od Mojžíše po Lenina, která mimo jiné obsahuje rozhovor šéfredaktora nacistického deníku Völkischer Beobachter Dietricha Eckharta s Adolfem Hitlerem týkající se židovské otázky. Představitelé Židovské obce v Praze upozorňují zvláště na názory v Hlaváčově předmluvě, např.: Tvrzení obsažená v knize týkající se Židů mohou být ve své většině, až na některé přehnanosti, zvláště ohledně rituálních vražd, o kterých lze pochybovat, pravdivá.

28. dubna 2004 - Lidové noviny: Z Mussoliniho rezidence bude muzeum holocaustu

Muzeum připomínající oběti italského fašistického režimu za druhé světové války vznikne na místě parku v okolí Mussoliniho paláce Villa Torlonia u Říma: Expozice muzea využije audiovizuální dokumenty vytvořené americkým režisérem Stevenem Spielbergem.

29. dubna 2004 - Právo: Konference OBSE vyzvala k boji proti antisemitismu

'Konference o antisemitismu v Berlíně, na místě, odkud vzešel holocaust, má zcela jedinečný význam,' řekl po setkání s izraelským prezidentem Moše Kacavem Johanes Rau, prezident SRN. 'Německo chce jako hostitel uznat svou zvláštní odpovědnost za boj s antisemitismem,' dodal. Konference Organizace pro boj a spolupráci v Evropě se zúčastnilo na 600 delegátů z 57 zemí.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.