Zaznamenali jsme v tisku

březen 2004

1. března 2004 - SME: Európske turné Oratória Terezín začne v Bratislave

Básne detí deportovaných počas druhej svetovej vojny do českého koncentračného tábora Terezín motivovali hudobnú skladateľku a huslistku Ruth Fazal k vytvoreniu Oratória Terezín, ktoré sa predstaví 10. marca v bratislavskej Redute. Další představení se uskuteční 14. března v Chrámu Sv. Petra a Pavla v Brně a 16. března ve Smetanově síni Obecního domu v Praze (více informací na stránkách oratorioterezin.com - anglicky).

1. března 2004 - SME: Odškodnenie deportovaných Židov na Slovensku viazne

Na podzim roku 2002 podepsal předseda Ústredného zväzu židovských náboženských obcí na Slovensku František Alexander s předsedou slovenské vlády Mikulášem Dzurindou smlouvu o odškodnění, od té doby se však mnoho nestalo: 'To vybavovanie je nehorázne pomalé! Niekoľko tisíc rok a štvrť starých podaných žiadostí ešte stále nemajú doklad o evidencii, to znamená, že dodnes sa nachádzajú v podateľni ministerstva spravodlivosti,' říká Alexander.

4. března 2004 - Právo: Divadlo pomáhalo v ghettu přežít

Divadelní studio D3 v Karlových Varech uvedlo 27. února premiéru hry Jiřího Roberta Picka Smolaři (původní název hry jeSmolař ve žluté čepici). Hra se odehrává v terezínském ghettu, kam se autor dostal ve svých 18 letech: Režisérka Anna Ratajská sáhla spolu s dramaturgyní Petrou Kohutovou k některým úpravám, které hře pomohly, aniž by narušily atmosféru a vyznění příběhu. Smolařem je podle nich nejen hlavní hrdina Norbert Rédiš (v podání Viktora Braunreitera), ale v podstatě každý, koho dobytčí vagóny do Terezína dovezly.

5. března 2004 - Romea.cz: Skinheadi v Jeseníku opět útočili a jsou ve vazbě

Dva z mladíků, s nimiž probíhá soudní řízení ve věci útoku na romskou rodinu a zranění těhotné ženy na hlavě před dvěma měsíci, opět rasově zaútočili. Tentokrát zbili třiadvacetiletého Roma: 'Pokud soud za brutální rasově motivovaný trestný čin udělí podmínku, nemůžeme se divit novým útokům,' uvedl hejtman olomouckého kraje Jan Březina.

  • Viz též:

  • Lidové noviny - 9. března: Romové z Jesenicka chtějí vytvořit domobranu

9. března 2004 - Právo: Odvlečení Židé dostali jména

V Masarykově základní škole v Brně-Židenicích v ulici Kamenáčky byla instalována část výstavy Nalezené tváře: fotografie a písemné dokumenty (přibližují) válečné i předválečné utrpení Židů perzekvovaných pro svoji rasovou příslušnost. Výstava bude otevřena do 26. března 2004.

9. března 2004 - Lidové noviny: Česká hymna v Osvětimi

K 60. výročí likvidace terezínského rodinného tábora v Osvětimi-Birkenau uveřejnily Lidové noviny v sobotní příloze Orientace článek Michala Frankla, který se kromě události samotné věnuje jejímu obrazu ve veřejném povědomí, resp. její absenci v učebnicích a historických příručkách: Zatímco osud lidických mužů, žen a dětí se stal symbolem nacistické okupace českých zemí a teroru páchaného na českém národě, připomínka vyvraždění rodinného tábora je většinou omezena spíše na úzký kruh pamětníků, jejich rodinných příslušníků a židovských obcí.

9. března 2004 - MF Dnes: Deska připomíná oběti holokaustu

V Kladně ve Ctiborově ulici byla odhalena deska, která bude připomínat židovské oběti holocaustu z oblasti Kladenska a Slánska. Ve dnech 25. a 26. února 1942 odjelo dvěma transporty 1623 osob, z nichž přežilo 120: 'Překvapilo nás, že o této tragické události dějin našeho města lidé prakticky nic nevědí,' uvedl při této příležitosti náměstek primátora Antonín Kajgr.

11. března 2004 - SME: Fedor Gál: Žltú hviezdu dnes po Židoch nosia Rómovia

Během konference, která se konala pod záštitou předsedy slovenského parlamentu, diskutovali historikové, sociologové a další odborná veřejnost o holocaustu a antisemitismu, zvláště pak o jeho ozvěnách v současnosti: Nebezpečné sú aj vymyslené teórie o židovskom sprisahaní, ktorého cieľom má byť svetovláda, ktorým podľa prieskumov verí až polovica občanov Európskej únie.

13. března 2004 - Romea.cz: Neonacisté se zapálenými pochodněmi prošli Mostem

Příslušníci hnutí skinheads uspořádali pochod, který měl připomínat 66. výročí připojení Rakouska ke Třetí říši. Na cestě na sídliště Chanov je zastavila policie v parčíku, protože se obávala vzniku požáru. 21 mladíků bylo obviněno z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka.

  • Viz též:

  • Lidové noviny 15. 3. 2004 - Policie stíhá skiny, kteří v noci pochodovali s loučemi Mostem

  • Právo 16. 3. 2004 - Podle mostecké policie skini netáhli na Chanov

15. března 2004 - Literární noviny č.12: Svůdný klam Třetí říše

Rozsáhlou ukázkou k knihy Petera Reichela Der schöne Schein der Dritten Reiches, vydanou nakladatelstvím Hanser v Mnichově v roce 1991, nás překladatel Josef Boček láká na český překlad této zajímavé publikace, kterou k vydání připravuje nakladatelství Argo: Autor se (v knize) zabývá citlivým obdobím německé historie z poněkud nezvyklého hlediska. Neanalyzuje totiž jeho zrůdnost, ale svůdnost.

16. března 2004 - Právo: O židovských památkách

Židovská obec v Karlových Varech vydala publikaci o židovských památkách města a okolí. Průvodce židovskými památkami Karlovarského kraje zpracovali dva studenti sokolovského gymnázia, připravují se také ruské a hebrejské mutace.

16. března 2004 - MF Dnes: Vandalové poničili hroby židovského hřbitova

Dalším objektem řádění vandalů se v den výročí nacistické okupace Československa stal židovský hřbitov v Teplicích: Poničili šest hrobů, které leží vedle hlavní cesty, a způsobili tak škody za desetitisíce korun. Podle prvních výsledků vyšetřování demolovali hroby nejméně dva lidé. Teplická židovská obec již delší dobu usiluje o zapsání hřbitova mezi kulturní památky.

16. března 2004 - Lidové noviny: V USA nalezli listinu o vzniku NSDAP

Vzácné dokumenty nalezla na půdě svého domu dcera amerického vojáka, který je po válce přivezl z Německa: Jsou mezi nimi i záznamy dosud neznámých projevů prominentních nacistů u příležitosti prvního stranického kongresu v roce 1926 ve Výmaru - například Hitlerova šéfa propagandy Josepha Goebbelse a šéfideologa Alfreda Rosenberga.

16. března 2004 - Lidové noviny: Rádi bychom zmapovali nahrávky terezínských autorů

Jana Smékalová ze Židovského muzea v Praze v rozhovoru pro Lidové noviny říká mimo jiné: Rádi bychom shromáždili nahrávky tzv. terezínských autorů, což jsou skladatelé, kteří tvořili před válkou, potom v Terezíně a zahynuli v koncentrácích.(...) Máme archivy s pozůstalostí Elišky Kleinové a nahrávky Gideona Kleina, ráda bych iniciovala jejich vydání.

17. března 2004 - Právo: Ruské extremistické skupiny jsou na postupu

Převážně ve velkých městech jako jsou Moskva nebo Petrohrad působí stále více a lépe organizovaných skinheadů. Ani v Rusku však nejsou uzavřenou skupinkou mladých extremistů - podle průzkumů veřejného mínění téměř třetina obyvatelstva souhlasí s jejich činností: Podle údajů Moskevského byra pro lidská práva skinheadi zabili od roku 1997 přinejmenším 54 osob, na 15 tisíc jich zranili, zorganizovali desítky pogromů, útoků na synagogy a hanobení židovských, arménských a dalších etnických hřbitovů.

20. března 2004 - literatura.cz: Kertész, Imre: Člověk bez osudu; Kaddiš za nenarozené dítě, recenze překladů

Recenze dvou nejvýznamnějších děl nositele Nobelovy ceny za literaturu připravil Milan Valden: Kertész si nestěžuje, nemá potřebu hledat vysvětlení nebo důvody. Podává svědectví o osudné době, v níž člověk neměl na výběr a život byl závislý na náhodě. Nebo na osudu?

25. března 2004 - MF Dnes: Pomáhala vězněným Židům, ale zákon jí nevěří

Paní Helena Vovsová pomáhala za války Židům pracujícím v sídle Reinharda Heydricha v Panenských Břežanech, a přestože má i dopisy od vděčných přeživších, ministerstvu obrany to stále nestačí: Lidsky nás to mrzí, ale zákon 255 z roku 1946 je velmi tvrdý, říká Jiří Koudelka.

27. března 2004 - Lidové noviny: Češi, Němci, Rádl

Petr Zídek recenzuje v sobotní Orientaci společně vydané dva eseje filosofa Emanuela Rádla (viz Nové knihy - únor), v nichž autor analyzuje nacistickou ideologii a apeluje na sudetské Němce, aby se odvrátili od moderních pověr.

27. března 2004 -Lidové noviny: Kdo nesouhlasí s existencí Izraele, je antisemita

Ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát reaguje na článek Pavla Barši: Nový antisemitismus, či co? (LN 28.2.2004), který se týkal aktuálních debat kolem antisemitismu a antisionismu: Nevím, nakolik Pavel Barša zná dějiny antisemitismu. Faktem je, že je provází setrvalé přesvědčení o výhradním podílu Židů na vlastním utrpení. Jak se zdá, historicky nejnovější židovskou vinou, na níž se shoduje extrémní pravice, levice i většina muslimského světa, má být, že před 56 lety Židé dosáhli národního sebeurčení.

29. března 2004 - MF Dnes: Namísto synagogy se dnes tyčí k nebi jen tuny uhlí

V Třinci na budově strážnice městské policie ve Smetanově ulici byla slavnostně odhalena pamětní deska připomínající místní oběti holocaustu: 'Je to nejbližší vhodný objekt k umístěný desky od místa, kde od roku 1930 do září 1939 stávala třinecká synagoga,' řekl místopředseda ostravské židovské obce Michal Salomonovič. Během války byla zavražděna většina z 170 třineckých Židů.

  • Viz též:

  • MF Dnes: Viděla hořící synagogu v Třinci (vzpomínky pamětnic)

31. března 2004 - Nové slovo č. 14: Holokaust v nás - evolučná interpretácia genocíd

Rozsáhlý článek na téma psychologie nacionalismu, rasismu a holocaustu jako logického vývoje západní civilizace, podnícený novým filmem o konferenci ve Wannsee z produkce HBO, uveřejnil na stránkách slovenského společensko-politického týdeníku Peter Sýkora, biolog a filosof: Dobrým príkladom tradičného sociologického videnia problému xenofóbie je nacionalizmus. (...) Existencia nacionalizmu v druhej polovici minulého storočia v Afrike a Ázii bola pripisovaná ich vývojovej zaostalosti. Ide o rozvojové krajiny, ktoré nielenže neprekonali modernitu, ale možno k nej ešte ani nedospeli. Vývojovej oneskorenosti bolo podobne pripisované znovuobjavenie sa nacionalizmu koncom 20. storočia v postkomunistickej východnej Európe a na Balkáne. Malo ísť o dobiehanie vývoja, ktorý mal Západ údajne za sebou. Až kým sa nezačali objavovať klasické nacionalistické tendencie aj na samom postmodernom Západe.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.