Aktuality

červen 2004

5. června 2004 - Česká televize: Schindlerův odkaz

Dokumentární film, který uvádí ČT2 od 13.35 hodin, přibližuje práci Spielbergovy nadace Shoa Visual Foundation, která shromažďuje vzpomínky pamětníků holocaustu.

7. června 2004 - Výstava: Tady žili Židé

Výstava zpřístupněná ve Velké plzeňské synagoze přibližuje památky dokumentující někdejší přítomnost židovské menšiny na území západočeského kraje: 'Výstava nabízí vlastně takové srovnání, jak některé židovské objekty vypadaly dříve a nyní. Některé z nich jsou již zbourané - například synagogy v Horažďovicích a v Sušici, naopak například synagogy ve Kdyni či v Radnicích jsou opraveny a slouží veřejnosti,' řekl autor fotografií Radovan Kodera. Výstava je otevřena do konce září 2004. Více informací na stránkách ŽO Plzeň.

9. června 2004 - Vzpomínkový večer: Anna Franková

U příležitosti 75. výročí narození Anny Frankové se veVzdělávacím a kulturním centru Židovského muzea v Praze, Maiselova 15, od 18 hodin koná slavnostní prezentace jejího Deníku (viz Nové knihy - duben 2004). Součástí večera bude kromě čtení ukázek z knihy také promítání dokumentárního filmu Krátký život Anny Frankové.Více informací na stránkách VKC ŽM.

9. června 2004 - Publikace Interkulturní vzdělávání nejen pro střední školy on-line

Společnosti Variantya Člověk v tísni vydaly s podporou EU svou rozsáhlou příručku o multikulturní výchově proti rasismu a xenofobii také v elektronické podobě, která je nyní přístupná na internetu. Jednotlivé kapitoly, např. Romové, Uprchlíci a migranti, Židé nebo Cizinci v ČR, lze stáhnout ve formátu PDF. Tištěná verze publikace je k dispozici také v knihovně Terezínské iniciativy.

14. června 2004 - Výstava: Anna Franková - Odkaz pro současnost

Putovní výstava o Anně Frankové spolu s výstavou Zmizelí sousedé bude až do 25. června otevřena v areálu VOŠ a OŠ v Chotěboři každý všední den o 8 do 16 hodin.

16. června 2004 - Časopis Terezínská iniciativa

Na internetových stránkách Terezínské iniciativy, sdružení bývalých terezínských vězňů a dalších rasově pronásledovaných Židů z českých zemí, je uveřejněno 28. číslo časopisu Terezínská iniciativa (květen 2004) ve formátu PDF.

23. června 2004 - Přednáška a prezentace knihy: Židovské památky Čech

Přednáška Mgr. Blanky Rozkošné a Bc. Pavla Jakubce začíná v 18 hodin v sále Vzdělávacího a kulturního centra ŽMP a je spojena s prezentací stejnojmenného průvodce, který vychází v nakladatelství ERA (knihu lze na místě zakoupit). Večer zahájí židovskými písněmi Marie Kubátová (zpěv) a Adam Kubát (kytara). Vstupné 10,- Kč

24. června 2004 - Promítání filmu Daleká cesta

Film Alfreda Radoka, který expresionisticky líčí osudy židovské rodiny za Protektorátu, uvede prof. Dr. Jiří Cieslar, který také pohovoří o přijetí filmu v české společnosti na přelomu 40. a 50. let. Večerem provází Dr. Toman Brod. Program začíná v 18 hodin v sále Vzdělávacího a kulturního centra ŽMP, Maiselova 15.

25. června 2004 - Diskusní fórum: Nový antisemitismus

V rámci festivalu česko-německo-židovské kultury Devět bran proběhne v pátek od 15 hodin v pražském kině Illusion beseda na téma Nový antisemitismus. Mezi jinými přislíbili účast Deborah Lipstadtová, autorka knihy Popírání holocaustu, a Daniel Goldhagen, historik, autor knihy Hitlerovi ochotní katani. Diskuse je součástí celodenního programu Visegrádské setkání účastníků projektu Zmizelí sousedé.

červen 2004 - On-line výstava: Felix Nussbaum 1904 - 1944

Na stránkách Muzea Yad Vashem v Jeruzalémě je přístupná výstava malíře Felixe Nussbauma, který kvůli nacismu emigroval z Německa, posléze uprchl z jihofrancouzského tábora Gurs, skrýval se v Bruselu a nakonec byl zavražděn v Osvětimi.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.