Aktuality

duben 2004

2. dubna 2004 - Výstava: Museli pracovat pro Říši

Státní ústřední archiv v Praze, Ústav pro soudobé dějiny AV ČR a Kancelář pro oběti nacismu ČNFB pořádají ve výstavním sále Státního ústředního archivu, Archivní 4, Praha 4 - Chodovec, výstavu mapující nucené nasazení českého obyvatelstva v letech 2. světové války. Otevřena bude od 2. dubna do 9. května 2004 denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin.

13. dubna 2004 - Informační bulletin NFOH 1/2004

Nadační fond obětem holocaustu vydaldalší číslo informačního bulletinu (ve formátu PDF), ve kterém najdeme zajímavé informace o činnosti fondu.

14. dubna 2004 - Výstava: Židé v boji proti nacismu

Vernisáž výstavy dokumentující život osobností židovského odboje za 2. světové války proběhne ve Vzdělávacím a kulturním centru Židovského muzea v Praze, Maiselova 18, od 18 hodin. Výstava předchází souhrnné expozici, která bude otevřena v Národním muzeu v roce 2005.

14. - 22. dubna 2004 - Filmový festival Jeden svět

Od středy 14. dubna probíhá v Praze, Plzni, Ostravě a Brně šestý ročník festivalu dokumentárních filmů o lidských právech. Promítání více než 150 filmů v několika kategoriích z celého světa se uskuteční v kinech, promítacích sálech a divadlech. Ve středu 21. dubna proběhne ve Francouzském institutu také seminář na téma Rasistické útoky..., který bude doplněn promítáním filmu Smrt v Lübecku.

14. dubna 2004 - Časopis Terezínská iniciativa

Na internetových stránkách Terezínské iniciativy, sdružení bývalých terezínských vězňů a dalších rasově pronásledovaných Židů z českých zemí, je uveřejněno 27. číslo časopisu Terezínská iniciativa (březen 2004) ve formátu PDF.

18. dubna 2004 - Koncert: Všichni jsme lidi

Mezinárodní křesťanské velvyslanectví Jeruzalém ve spolupráci se Senátem Parlamentu ČR, pod záštitou primátora hl. m. Prahy MUDr. Pavla Béma a za podpory Židovské náboženské obce Praha a Společnosti křesťanů a židů pořádá 18. dubna od 15 hodin ve Valdštejnské zahradě v Praze happening proti projevům antisemitismu u nás i v Evropě.

21. dubna 2004 - Antisemitismus v dějinách II.

Přednáška ředitele Židovského muzea v Praze Leo Pavláta, která se koná od 17. 30 v klubu Gešer, Maiselova 18, se tentokrát bude zabývat projevy antisemitismu po 2. světové válce. Vstup volný.

21. dubna 2004 - Přednáška: T. G. Masaryk a židé - židé a T. G. Masaryk: legenda a skutečnost

V rámci přednáškového cyklu Židovská menšina v Československé republice ve 30. letech se v sále Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze, Maiselova 15, od 18. hodin koná přednáška PhDr. Blanky Soukupové.

29. dubna 2004 - Rozhlasová hra: K. Taylor: Adresát neznámý

Rozhlasovou dramatizaci nedávno vydané knihy, která formou dopisů přibližuje přeměnu obyčejného člověka v nacistu (viz Nové knihy - září 2003), vysílá Český rozhlas 3 - stanice Vltava od 20 hodin. V režii Lídy Engelové účinkují Jan Hartl, Jiří Dvořák a Josef Somr.

duben 2004 - Muzeum holocaustu v Budapešti

V předvečer 60. výročí zahájení koncentrace maďarských Židů v ghettech, po které následovaly deportace do vyhlazovacích táborů, bylo v Budapešti otevřeno Muzeum holocaustu. Slavnostního otevření se zúčastnil maďarský premiér Peter Medgyessy a izraelský prezident Moše Katzav, který byl v té době na státní návštěvě Maďarska. Památku 600 000 maďarských Židů zavražděných nacisty za druhé světové války připomíná fotografická výstava Auschwitz Album, zachycující příjezd a selekci transportu maďarských Židů na osvětimské rampě v létě roku 1944, a jména obětí vyrytá na stěnu na nádvoří objektu. Další výstava připomíná romské oběti nacistické perzekuce.

duben 2004 - On-line výstava: United States Holocaust Memorial Museum: Deadly Medicine (Smrtící medicína)

Na internetových stránkách Muzea holocaustu ve Washingtonu je přístupná on-line výstava, která se věnuje tématu pseudolékařských pokusů prováděných v rámci tzv. rasové hygieny a eugeniky během 2. světové války nacistickými vědci.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.