Aktuality

březen 2004

4. března 2004 - Česká televize: To jsou těžké vzpomínky

Dokumentární film režisérky Moniky Rychlíkové se zabývá nacistickou genocidou Romů za druhé světové války: Tento dokument by tak na základě historických dokumentů a svědectví lidí, kteří tyto události prožili, měl vést k zamyšlení nejen nad minulostí, ale také nad současností. Snímek vysílá ČT2 ve 20.50.

  • Reprízy pořadu:

  • pondělí 8. 3. 2004 - 1. 20 hodin ČT1

  • středa 10. 3. 2004 - 9.05 hodin ČT1

8. března 2004 - Vzpomínkové setkání při příležitosti 60. výročí hromadné vraždy mužů, žen a dětí z rodinného tábora terezínských vězňů v Osvětimi-Birkenau

V rámci kulturní a vzpomínkové akce pořádané Památníkem Terezín a Terezínskou iniciativou proběhne od 14 hodin ve foyeru kina Muzea ghetta v Terezíně vernisáž výstavy Rodinný tábor terezínských vězňů v Birkenau a od 15 hodin se v půdním divadle bývalých Magdeburských kasáren koná koncert norské umělkyně Bente Kahan, která zhudebnila básně Ilse Weberové - vězenkyně terezínského koncentračního tábora.

8. března 2004 - Česká televize: Hitler a holocaust

Šestidílný dokumentární seriál německé televize ZDF byl vyroben pod vedením Guido Knoppa. Jednotlivé díly, které budou uváděny vždy v pondělí od 20 hodin na ČT2, mapují průběh holocaustu v Evropě pomocí dobových dokumentů a osobních svěděctví obětí i pachatelů.

9. března 2004 - Pietní akt v Muzeu romské kultury v Brně

Každoroční připomínka prvního transportu Romů z Brna do koncentračního tábora Auschwitz - Birkeanu se tentokrát bude konat přímo v budově muzea od 15. hodin. Součástí programu bude odhalení sochy určené pro stálou expozici muzea k připomínce obětí 2. světové války a krátká přednáška s promítáním dokumentárních filmů s tématikou holocaustu.

16. března 2004 - Bejt Terezín: konference o rodinném táboře

Bejt Terezín, izraelské sdružení přeživších Terezína v kibucu Givat Chajim-Ichud, pořádá konferenci o terezínském rodinném táboře v Osvětimi-Birkenau.

15. března 2004 - Přednáška - Dr. Toman Brod: Tzv. Rodinný tábor českých Židů v Osvětimi-Birkenau

Přednáška k příležitosti 60. výročí likvidace tábora protektorátních Židů v Osvětimi se koná v sále Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze v Maiselově ulici od 18 hodin.

16. března 2004 - Lidové noviny: V USA nalezli listinu o vzniku NSDAP

Vzácné dokumenty nalezla na půdě svého domu dcera amerického vojáka, který je po válce přivezl z Německa: Jsou mezi nimi i záznamy dosud neznámých projevů prominentních nacistů u příležitosti prvního stranického kongresu v roce 1926 ve Výmaru - například Hitlerova šéfa propagandy Josepha Goebbelse a šéfideologa Alfreda Rosenberga.

20. března 2004 - Přednáška: Památníky zapomnění

V Klubu Gešer, který sídlí v budově Židovské obce v Praze, Maiselova ulice č. 18, se od 20 hodin sochař Michael Deiml, autor památníku v Černovicích u Tábora (více zde), zamyslí nad problematikou koncepce pomníků šoa.

23. března 2004 - Přednáška: Židé na Slovensku mezi demokracií a holocaustem

Přednáška PhDr. Petera Salnera z cyklu Židovská menšina v Československé republice ve 30. letech se koná od 18. hodin v sále Vzdělávacího a kulturního centra ŽM.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.