Zaznamenali jsme v tisku

červen 2003

2. června 2003 - MF Dnes: Svitavský rodák Schindler nedává historikům spát

Je ostuda, že tento nacista má ve Svitavách pomník. Oskar Schindler v Brněnci ve skutečnosti žádné vězně nezachránil. (...) Chtěla bych však jednou prokázat, že mnozí z Židů to tvrdí proto, že sami měli máslo na hlavě a ze Schindlera si pouze vytvořili ochranný deštník, pod který schovali své nepravosti, tvrdí historička a komunistická poslankyně Parlamentu ČR Jitka Gruntová z Březové nad Svitavou, která se snaží na základě vědeckého bádání zbořit mýtus hodného nacisty.

2. června 2003 - Respekt: Právníci vytáhli do boje proti diskriminaci Romů

Hana Čápová vysvětluje pozadí aktuální kauzy, v níž byl majitel náchodské restaurace Sport odsouzen k omluvě a finančnímu odškodnění čtyřem Romům, které odmítl personál jeho podniku obsloužit: Do vytipovaných podniků se, inspirováni americkou praxí, spolu s Romy vypravili i lidé z Poradny pro občanství, občanská a lidská práva. Soudy měly díky tomu na stole důkazy, které by náhodný host dal jen stěží dohromady. Několik dalších případů na verdikt ještě čeká.

  • Ke kauze též:

  • Lidové noviny 30.5.2003 - Náchodský restauratér musí odškodnit neobsloužené Romy

  • MF Dnes 31.5.2003 - Neobsloužil Romy, zaplatí osmdesát tisíc

  • Právo 31.5.2003 - Soud dal Romům za pravdu: byla to rasová diskriminace

2. června 2003 - Lidové noviny: O životě a smrti v lázních Evian

O konferenci, která se v Evianu uskutečnila před 65 lety a měla za cíl dohodnout se na záchraně co největšího počtu evropských Židů ohrožených hitlerovským nacismem, napsal pro Lidové noviny článek Stanislav Motl.

5. června 2003 - Lidové noviny: Osudy zmizelých se opět vracejí

O nové výstavě, která byla otevřena ve Staré synagoze v Plzni, informuje článek J. Rosendorfa: Během výstavy bude přístupný i Památník obětem holocaustu v sousední bývalé pomocné synagoze, později židovské škole. Ta byla po zřícení stropů určena k demolici, díky autorovi projektu se ale změnila v působivou Zahradu vzpomínek.

5. června 2003 - Právo: Školáci opravují židovský hřbitov

O aktivním přístupu učitelů Masarykovy základní školy Kamenáčky v Brně-Židenicích k dějepisu a zvláště k moderním dějinám se dozvíme z článku Jana Trojana: Pod vedením Špunara, mimochodem správce největšího židovského hřbitova na Moravě, pomohou osmáci a deváťáci ještě s opravami na židovském hřbitově v Ivanovicích na Hané. Děcka pochopila, proč to dělají, řekla dějepisářka Sobotová, která dohlížela na žáky mezi židenickými židovskými náhrobky.

6. června 2003 - Právo: Nemám právo fňukat, dokud mám hrnek čisté vody

Rozhovor s Kateřinou Pošovou, autorkou nedávno vydané knihy vzpomínek Jsem, protože musím (viz Nové knihy - duben) a překladatelkou Kertészova Člověka bez osudu, vedl v Právu František Cinger.

7. června 2003 - MF Dnes: Ty ženy se milovaly - všemu a všem navzdory

Ve své recenzi knihy Aiméé & Jaguár (Viz Nové knihy - květen) Dana Doudová mimo jiné píše: Německé čtenáře neponechává v sebemenších iluzích o sobě samých, respektive o jejich předcích. Pedanticky vypisuje seznamy: seznam Feliciny pozůstalosti po rodičích, věcí, jež si chystala do exilu, předmětů, které si Židé směli vzít do transportu. Tato konkrétnost je působivá, aniž se snažila šokovat.

7. června 2003 - Lidové noviny: Holocaust: milník pokroku

Nad knihou Zygmunta Baumana: Modernosť a holokaust, vydanou bratislavským nakladatelstvím Kalligram, se pozastavila Dana Packová: Dokud bude holocaust dál a dál vytvářet nové mučedníky, své "dědičné oběti", a dokud bude představovat výnosný politický kapitál a jeho jednostranné výklady budou dál odvracet pozornost od skutečných hrozeb dneška - včetně možnosti nového holocaustu -, nic jsme se z jeho poselství nenaučili. Jak autor píše, holocaust se spíš než obrazu na stěně podobá oknu a jestliže se jím budeme opravdu chtít podívat, uvidíme věci, které se týkají nás všech, nejen pachatelů a obětí.

8. června 2003 - MF Dnes: Z celé země

Krátká informace o pietní akci v Olomouci, kde si na židovském hřbitově připomněli zapálením šesti svící výročí deportací místních Židů do Terezína.

9. června 2003 - České noviny: Vydavatel Hitlerova Mein Kampfu Zítko znovu předstoupí před soud

Obvodní soud pro Prahu 7 se bude znovu zabývat kauzou vydavatele Zítka. Při této příležitosti mapuje autorka článku Dana Petrů stručně průběh celého případu.

12. června 2003 - MF Dnes: Hitler, Zítko a my

Karel Steigerwald se ve své glose zamýšlí nad případem vydavatele Mein Kampfu a jeho opětovným projednáváním: Soud konečně formuloval problém přehledně: když Hitlerovu knihu budu číst já, kterému se nacismus hnusí, bude Zítko nevinný (...). Když ji bude číst český nácek, Zítko bude vinen za navádění k nacismu.

13. června 2003 - MF Dnes: Slánská synagoga sloužila jako byty, skladiště i okresní archiv

O historii i současnosti synagogy ve Slaném informuje Zdeněk Kuchyňka: Synagoga byla postavena v maurském slohu a její vstupní portál byl podle dochovaných plánů ozdoben šesticípou hvězdou a ve štítě dvěma deskami s římskými číslicemi I až X, které symbolizují Desatero přikázání (...). Dnes jsou tyto desky umístěny v horní části vstupního portálu a lidé, kteří neznají původní účel stavby, se občas ptávají, proč mají tyto sluneční hodiny jenom deset číslic, když hodin je dvanáct.

14. června 2003 - MF Dnes: Každá katastrofa má svůj jazyk

V rozhovoru s polským lingvistou Michalem Glowinským se Ivana Pustějovská zaměřila na jeho vzpomínkovou knihu Černé sezóny, nedávno vydanou i u nás: Největším nebezpečím literatury o holocaustu nejsou ti, kteří jej negují, ani profesionální antisemité, ale masová kultura, (...) protože redukuje sumu faktů a událostí, osudů do podoby akčního filmu, do senzacechtivé polohy, do schematické psychologie a sentimentalismu. A druhé nebezpečí vidím v útěku od opravdovosti.

16. června 2003 - Lidové noviny: Radnice ve Slaném vyhodila romské rodiny na ulici

Město Slaný hodlá vystěhovat pět romských rodin z ubytovny Mexiko a tvrdí, že všichni jsou neplatiči nájemného a dluží městu velké množství peněz: Mezi vystěhovanými jsou i dvě rodiny, které žádné dluhy vůči městu nemají. Další rodiny sice dluží, chtěly se ale domluvit na splátkovém kalendáři a město je odmítlo," sdělila LN Alena Svobodová z Poradny pro občanství, občanská a lidská práva.

18. června 2003 - Lidové noviny: Rumunský výrok o holocaustu urazil Izrael

Rumunská vláda nedávno oznámila, že na rumunském území nedošlo v letech 1940 až 1945 k žádnému holocaustu. Podle historiků však během 2. světové války zemřelo na 420 tisíc rumunských Židů.

20. června 2003 - MF Dnes: Polské rádio potrestáno za antisemitismus

Rozhlasová stanice Radio Maryja dostalo důtku za šíření antisemitských stereotypů: V posledních parlamentních volbách tato stanice podporovala pravicově populistickou Ligu polských rodin (LPR), která v polském parlamentu opakovaně vyvolává pozdvižení svými nacionalistickými a antisemitskými projevy.

  • Viz též:

  • Lidové noviny 19.6.2003: Polská rozhlasová rada pokárala Radio Maryja za antisemitismus

21. června 2003 - MF Dnes: Osm skinů stanulo před soudem

U plzeňského soudu se projednává případ osmi předáků hnutí skinheads, jimž za propagaci nacismu, fašismu a rasismu v organizované skupině hrozí trest vězení od tří do osmi let.

23. června 2003 - Literární noviny: Jazyk jako obnažení režimů

Recenzi Klempererovy studie o Jazyku Třetí říše ( viz Nové knihy - březen) uveřejnil v Literárních novinách č. 26 Sáva Heřman: Klemprerova kniha je mimořádně stimulativní četbou (...) pro autorovu pozornost širšímu kontextu duchovní atmosféry totality.

24. června 2003 - Zpravodaj Židovského muzea č. 2

Z aktuálního vydání zpravodaje se dozvíme mimo jiné o proběhnuvší výstavě Umlčené tóny, o nové knize Arno Paříka Pražské židovské hřbitovy, o novém projektu muzea, který se bude ve spolupráci s občanským sdružením Haskara věnovat dokumentaci židovských hřbitovů v Čechách i na Moravě, a nakonec také o hudební lahůdce - nahrávce 41 jazzových skladeb v aranžmá Fritze Weisse, které tento židovský hudebník nahrál dva roky před svou deportací do Osvětimi.

24. června 2003 - MF Dnes: Jak přestat nenávidět

Článek bývalého starosty New Yorku Rudolpha W. Giulianiho se zabývá tématem antisemitismu v Evropě: Životně důležité přitom je, aby občané upřímně pochopili holocaust, protože revizionistické názory znovu nastolí riziko opakování rasové genocidy.

25. června 2003 - Lidové noviny: Zemřel autor Exodu Leon Uris

Ve věku 78 let zemřel v sobotu v New Yorku spisovatel Leon Uris. Syn židovských přistěhovalců se proslavil rozsáhlým dílem Exodus, (...) zachycujícím osudy židovského národa od počátku 20. století po vznik státu Izrael, a také knihy Milá č.18, která zpracovává téma povstání ve varšavském ghettu.

27. června 2003 - MF Dnes: Romové v Břeclavi

Hned několik článků týkajících se problematického soužití Čechů s Romy v Břeclavi najdeme v MF Dnes:

  • Romové i bílí svalují vinu většinou na ty druhé

  • Radikální řez není násilí, říká starosta

  • Břeclaví zmítají rasové problémy

  • Z kůže se převlékat nedá, říká břeclavský Rom

28. června 2003 - MF Dnes: Za zbití Roma dostali policisté podmínky

Tři karlovarské policisty (soud) uznal vinnými za to, že před dvěma lety odvlekli Roma Karla Billého do lesa, kde ho bili pěstmi, kopali a mlátili obuškem. Avšak vyměřil jim pouze trest u spodní hranice trestní sazby, tedy deset měsíců vězení s podmínečným odkladem na dva roky.

  • Viz též:

  • Econnect 30. 6. 2003: Policisté dostali za útok na Roma jen podmínku

30. června 2003 - Olomoucký den: Tragický osud loštických Židů připomíná nová pamětní deska

Oslavy 650. výročí založení obce Loštice začaly pietním aktem: Připomínáme si památku devětapadesáti židovských občanů z Loštic a jejich okolí, které nacisté 22. června 1942 deportovali do Terezína a odtud do jiných koncentračních táborů. Převážná většina místních Židů v nich zahynula, vrátilo se jich jen několik," uvedl ve svém projevu představený olomoucké židovské obce Milan Dobrý.

  • Viz též:

  • Olomoucký den 25.6.2003: Loštické tóry opatrují v Americe

30. června 2003 - Lidové noviny: Oxfordský profesor: Nechci studenty z Izraele

Na svou žádost o studium v patologické laboratoři u profesora Andrewa Wilkieho dostal izraelský student odpověď: Děkuji, že jste mě kontaktoval, nedomnívám se ale, že by to fungovalo. Mám velký problém s tím, jak se Izraelci ohánějí úděsným zacházením během holocaustu a potom se dopouštějí vážných porušování lidských práv na Palestincích, kteří chtějí žít ve své vlastní zemi.

30. června 2003 - Literární noviny: Disharmonie na ženský způsob

Recenzi knihy Aimée a Jaguár (viz Nové knihy - květen) od Eriky Fischerové napsala Libuše Bělunková.

Facebook skupina
Kontakt: education@terezinstudies.cz
CC Uveďte autora-Neužívejte komerčně 3.0 Česko (CC BY-NC 3.0)

Institut Terezínské Iniciativy Židovské Museum v Praze
Naši nebo cizí Evropa pro občany anne frank house Joods Humanitair Fonds
Claims Conference Fond budoucnosti
Nadační fond obětem Holocaustu Investice do rozvoje vzdělávání Bader
Nux s.r.o.